Ponta nu ştie "ce a ajuns la presă" cu salariile directorilor, care sunt de fapt propuneri

Premierul Victor Ponta susţine că nu ştie "ce a ajuns la presă" referitor la indemnizaţiile directorilor din companii de stat, date transmise chiar de Guvern, şi afirmă că în şedinţa Cabinetului a fost discutat un tabel care includea de fapt sume propuse pentru bugetul pe acest an în firme de stat.

Urmărește
489 afișări
Imaginea articolului Ponta nu ştie "ce a ajuns la presă" cu salariile directorilor, care sunt de fapt propuneri

Victor Ponta (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu ştiu exact ce a ajuns la dumneavoastră, azi ministrului Bugetului a prezentat propunerile pentru bugetele pe 2013, iar aceasta era o analiză din sumele propuse pentru a fi prevăzute în bugetul pe 2013. Eu recunosc că am cerut o situaţie - poate nu sută la sută exactă sau poate erau doar propuneri - pentru să fusesem informat că la Nuclearelectrica astăzi trebuia să aibă loc o şedinţă a consiliului de administraţie unde se propuseseră nişte salarii de 14.000 euro şi mi s-a părut absolut incorect", a spus Ponta la RTV.

El a arătat că propunerile au fost înaintate de către consiliile de administraţie.

"Asta înseamnă că cine are acum salariul mai mic îl păstrează de trei ori sau de patru ori. Deci, nu este de şase ori o sumă fixă, ci este plafonul maxim. Cei care au 2.500 sau 3.000 nu vor avea creşteri de salarii", a spus Ponta.

Guvernul a transmis anterior declaraţiei premierului un tabel în care în dreptul managerilor din companiile de stat sunt prezentate, fără explicaţii suplimentare, ci doar cu precizarea că este lista indemnizaţiilor la care a facut referire Ponta la începutul şedinţei de guvern, indemnizaţii lunare cuprinse între 11.250 lei şi 66.642 lei, iar pentru membrii consiliilor de administraţie sunt indicate indemnizaţii între 132 lei şi 33.000 lei, cu mari alocaţii la Transgaz, Imprimerie, CN Uraniu, CE Oltenia, Electrica, Cuprumin, Romatsa, Tarom, CFR.

Potrrivit datelor prezentate, cel mai mare nivel lunar al indemnizaţiei de manager este prezentat la CN Căi Ferate CFR SA, de 14.583 euro, şi la Poşta Română, de aproximativ 14.280 euro.

Mai sunt prezentate indemnizaţii de manager de peste 11.000 euro în cazul Electrica, la circa 10.000 euro la Nuclearelectrica, Cuprumin, Tarom şi Romatsa, la 9.500 euro în cazul CFR Marfă şi 9.100 euro pentru CFR Călători, la peste 8.500 euro în cazul CN Imprimeria Română sau Electrrica Furnizare şi la peste 7.500 euro în cazul Administraţei Porturilor Maritime Constanţa.

Indemnizaţii între 5.000 şi 6.000 euro lunar mai sunt prezentate la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, Complexul Energetic Oltenia, Transgaz, Electrica Distribuţie Muntenia Nord.

Totodată, pentru un membru de CA la Electrica este prezentată o indemnizaţie de peste 7.300 euro, pentru un membru de CA la RA Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi este prezentată o indemnizaţie de peste 5.000 euro lunar, iar pentru un membru al CA la CFR este indicată o sumă de peste 3.400 euro lunar.

La începutul şedinţei de guvern, în faţa presei, premierul Ponta a afirmat că cei mai "amărâţi" directori din companiile de stat "au" indemnizaţii de 6.000 euro.

"Mai avem astăzi o ordonanţă de urgenţă, nu era pe ordinea de zi, şi o anunţ de faţă cu presa, inspirată din modelul aplicat în Polonia, şi un model agreat, evident, de Comisia Europeană şi de Fondul Mondial Internaţional, privind salarizarea în companiile cu capital integral sau majoritar de stat. Am văzut şi eu companii de stat la care punem manageri privaţi. Nu ştiu de ce suntem miniştri, de ce nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 de ron pe an. Deci, peste 100.000 de euro. Am tot discutat despre această problemă. Este valabil... Domnul ministru de finanţe zice să nu stăm toţi şi să câştigăm lucrând la companii de stat, dar văd aici salarii de 11.000 de euro, de 8.000 de euro, cei mai amărâţi au aşa 6.000 de euro", a spus Ponta.

Ulterior, Executivul a anunţat că a decis, prin această ordonanţă de urgenţă, să limiteze salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici