Popa: Şeful Poliţiei Deta, al Compartimentului Ordine Publică şi trei poliţişti, cercetaţi prealabil

Şeful Poliţiei Deta, şeful Compartimentului de Ordine Publică şi trei lucrători de Poliţie din Deta sunt cercetaţi prealabil în urma scandalului în care au fost implicaţi fiii primarului democrat-liberal din localitate, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Liviu Popa, şeful Poliţiei Române.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Popa: Şeful Poliţiei Deta, al Compartimentului Ordine Publică şi trei poliţişti, cercetaţi prealabil

Popa: Şeful Poliţiei Deta, al Compartimentului Ordine Publică şi trei poliţişti, cercetaţi prealabil (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"A fost începută cercetarea prealababilă a şefului Poliţiei Deta (n.r. - Viorel Goloşie), a şefului Compartimentului de Ordine Publică şi a trei lucrători de Politie care ar fi fost în zonă când a avut loc scandalul. Urmează să vedem dacă se va extinde cercetarea prealabilă şi asupra altor polţişti", a afirmat şefului IGPR.

Popa a spus că şeful Poliţiei din Deta ar fi trebuit să-şi prezinte demisia.

"Am discutat şi cu inspectorul şef care a confirmat că de-a lungul ultimelor luni i-a cerut, în repetate rânduri, şefului Poliţiei Deta să demisioneze", a adăugat Popa.

La rândul său, şeful IPJ Timiş, Gheorghe Popescu, a spus că a constatat că la Deta nu este "o situaţie corespunzătoare în ceea ce priveşte siguranţa cetăţeanului" şi că, în acest context, a dispus un control de fond privind un presupus trafic de ţigări, în lunile octombrie - noiembrie 2010, rezultat cu mustrare scrisă şi sancţiuni disciplinare la adresa unor poliţişti. El a adăugat că a dispus, totodată, ca respectivii să fie supravegheaţi de ofiţeri de la Investigaţii Criminale.

"În şase luni, şeful Poliţiei Deta nu a primit niciun cetăţean în audienţă, ceea ce nu este normal având în vedere că suntem în slujba cetăţeanului", a mai spus Gheorghe Popescu, care a subliniat că i-a cerut demisia de mai multe ori şefului Poliţiei din Deta.

În acest context, şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a subliniat că, în opinia sa, imaginea Poliţiei Române nu trebuie să fie "umbrită" şi "asimilată" celor întâmplate la Deta.

Liviu Popa a reamintit că fraţii Roman au fost trimişi în judecată în mai multe dosare, care "nu sunt însă cu infracţiuni foarte grave", ci este vorba despre cercetări în cazul unor plângeri prealabile.

"Conform legislaţiei actuale române, la retragerea plângerii prealabile infractorul este exonerat de răspunderea penală", a mai spus Popa, adăugând că până la ora actuală, nu se poate spune despre cei doi fraţi că sunt membri ai unei grupări de crimă organizată sau care să fie în atenţia Poliţiei naţionale.

"De la Deta nu am avut informaţii privind existenţa vreunei grupări infracţionale organizate (...). Până în acest moment, informaţiile privind prezenţa poliţiştilor la locul incidentului sunt contradictorii - unele spun că poliţiştii au fost de faţă, altele că au intervenit ulterior", a conchis Popa.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, pe o terasă din centrul localităţii Deta a izbucnit un conflict între mai multe persoane, în urma căruia trei tineri au fost înjunghiaţi.

Agresorul a fost identificat ca fiind Bogdan Daniel Roman (31 de ani), fiul primarului din oraşul Deta, Petru Roman (PDL). Potrivit poliţiştilor, şi fratele acestuia, Călin Roman (27 de ani), a fost implicat în scandalul de la terasa din centrul oraşului Deta.

Cei trei tineri înjunghiaţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 31 de ani, au fost transportaţi la spital. Doi dintre răniţi au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara, starea lor fiind stabilă, iar al treilea la spitalul din Deta, el fiind externat.

În această cauză sunt cercetaţi atât fiii primarului din Deta, cât şi alte trei persoane. Patru dintre aceştia au fost reţinuţi, iar Bogdan Roman este în continuare căutat, fiind dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră.

Ofiţerul de serviciu al Poliţiei Judeţene Timiş în noapte de sâmbătă spre duminică, Doinel Malcoci, a declarat corespondentului MEDIAFAX că şeful Poliţiei Deta a sunat la dispecerat şi a solicitat intervenţia forţelor speciale.

"Eu eram de serviciu în momentul în care şeful Poliţiei Deta a sunat în dispecerat. El a sunat pe numărul ofiţerului de serviciu, nu pe 112, şi a solicitat ajutorul forţelor speciale. Apelul a fost preluat de colegul meu, care m-a anunţat imediat. În acel moment noi am demarat procedura, am trimis echipaje de intervenţie rapidă şi am anunţat incidentul la Bucureşti", a spus Malcoci.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş a dispus, duminică, preluarea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta a cauzei în care sunt cercetaţi fiii primarului din Deta, Bogdan Daniel şi Călin Roman, precum şi Radu Gherghe, Daniel Vasile Bârzan şi Valentin Pavel Strâmtu, se arată într-un comunicat de luni al Parchetului instanţei supreme.

Cei cinci sunt acuzaţi de trei infracţiuni de loviri sau alte violenţe, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, respectiv "portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a unor obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire".

Cauza este instrumentată de procurorii Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, luni, că nu crede că primarul din Deta, Petru Roman (PDL), ar trebui să se suspende din funcţie până la finalizarea anchetei în cazul scandalului în care sunt implicaţi fiii acestuia.

Primarul din Deta, Petru Roman (PDL), a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că ambii săi copii au avut "probleme cu dosare penale", iar Bogdan Roman, fiul cel mare, era cunoscut ca fiind o fire mai violentă şi dacă vor fi găsiţi vinovaţi vor trebui să răspundă pentru faptele lor.

"Bogdan este mai violent, Călin mai liniştit, ambii au avut probleme cu dosare penale. Un astfel de eveniment îmi afectează şi mie imaginea, ca persoană, şi afectează şi imaginea partidului, deşi un om la 32 de ani răspunde pentru faptele sale. Îmi cer scuze faţă de cetăţenii acestui oraş, dar în acelaşi timp mă consider şi o victimă a acestui scandal. Pentru că nu era cazul să mi se întâmple acest lucru, când nici eu şi nici partidul nu suntem vinovaţi", a spus Roman.

De asemenea, primarul a declarat că doreşte ca ancheta în acest caz să fie supervizată de Poliţia Judeţeană sau de Poliţia Română, pentru a nu se considera că există ingerinţe ale politicului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici