- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (29.10.2013, 18:28)
- Andreea Unturica , Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prahova: Şefii administraţiei publice, de acord cu descentralizarea, dar asta să însemne şi resurse
Şefii administraţiei publice din Prahova sunt de acord cu proiectul Legii descentralizării, spunând că decizia trebuie să fie "aproape de cetăţeni", şi nu la Bucureşti, însă vor ca descentralizarea să nu însemne doar responsabilităţi în plus pentru autorităţile locale, ci şi resurse financiare.
Urmărește
175 afișări
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma (PSD), se declară unul dintre susţinătorii descentralizării, considerând că deciziile trebuie luate "aproape de cetăţean", şi nu la Bucureşti, unde nu se cunosc realităţile din judeţe, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"România trebuie să renunţe definitiv şi irevocabil la principiul centralismului democratic. Noi am învăţat la istorie cum a fost cu statul dac centralizat al lui Burebista, o să-l abandonăm acum şi o să revenim la un stat democratic, iar resursele adunate de la popor să fie folosite mai aproape de popor pe de o parte, pe de cealaltă parte decizia să fie acolo unde este cetăţeanul, şi nu în Bucureşti, pe Dealul Mitropoliei, unde toată lumea a uitat că în România sunt încă mii de localităţi fără asfalt, fără apă, fără gaze, fără canalizare şi fără locuri de muncă. De aceea, sunt întru totul de acord cu legea descentralizării" a declarat corespondentului MEDIAFAX preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marea Britanie ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
Mircea Cosma a mai spus că aproape toate guvernele până în 2012 au "spoliat" bugetele localităţilor în favoarea administraţiei centrale şi că, în opinia sa, ideal ar fi ca 80 la sută din sumele provenite din impozitul pe venitul global (IVG) şi din TVA să rămână în teritoriu, iar aparatul central al statului să primească doar 20 de procente din aceste venituri. Cosma spune că acest lucru se va întâmpla, dar nu în viitorul apropiat.
"Personal, cred că dacă România ar fi puternică şi ar fi ieşit din tranziţie, nu ar avea voie să plece din judeţe mai mult de 20 la sută din IVG şi din TVA şi statul să trăiască din aceste două surse, plus accize şi alte taxe pe care le ia pe resursele subsolului şi aşa mai departe. Deocamdată, din cauza lipsei de viziune pe care au avut-o guvernele până în anul 2012, cu mici excepţii, noi asistăm la o spoliere a veniturilor din bugetele care se adună de la fiecare cetăţean în folosul administraţiei centrale care trebuie să trăiască prin această luare excesivă de resurse de la nivelurile de bază. Dar eu cred în vremuri mai bune. Nu voi mai apuca eu, ca preşedinte de Consiliu Judeţean, ca 80 la sută din resurse să rămână la bugetele judeţelor, dar urmaşii mei vor apuca cu mare precizie acest lucru", a mai spus Mircea Cosma.
Prin proiectul Legii descentralizării, Consiliul Judeţean Prahova ar urma să preia mai multe bunuri imobile, respectiv sedii, vile şi anexe ale Direcţiei judeţene de tineret şi sport, multe dintre acestea aflate în zone turistice şi care cândva erau folosite ca unităţi de cazare pentru tabere şcolare.
Şeful CJ Prahova a afirmat că aceste bunuri imobile "trebuie repuse în funcţiune şi redate copiilor", întrucât în Prahova erau foarte multe tabere şcolare, iar acum nu mai funcţionează niciuna.
Citeşte şi:
Preşedintele CJ Suceava, despre PROIECTUL DESCENTRALIZĂRII: Trebuie asigurată finanţare pentru activităţile preluate de administraţiile locale
Citeşte şi:
Ce prevede proiectul de descentralizare discutat de Liviu Dragnea cu partidele - VEZI DOCUMENTUL
Primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu (PSD), este şi el de părere că autorităţile publice locale trebuie să primească nu doar responsabilităţi, ci şi resurse financiare.
"În ceea ce priveşte proiectul descentralizării per ansamblu, eu până acum nu am cunoştinţă cu privire la resursele financiare. Sper ca alocarea resurselor financiare către autorităţile publice locale să nu fie diminuată, ba dimpotrivă, să fie majorată această alocare, pentru că din ce în ce mai multe responsabilităţi vin spre noi, spre autorităţile publice locale, iar din punct de vedere al resurselor suntem din ce în ce mai văduviţi", a declarat Iulian Bădescu corespondentului MEDIAFAX.
Prin Legea descentralizării, municipiul Ploieşti ar urma să primească trei săli ale unor cinematografe, dintre care doar una mai este funcţională, în unele cazuri fiind clădiri vechi de aproape o sută de ani.
”Cu intrarea în patrimoniu a unor imobile importante pentru Ploieşti sunt perfect de acord. Evident, îmi doresc ca aceste imobile să nu fie grevate de sarcini sau alte conflicte juridice. În acelaşi timp, sunt convins că starea acestor imobile nu este în toate cazurile cea mai bună. Dacă nu vom fi obligaţi să păstrăm destinaţia, sunt convins că vom găsi surse alternative de finanţare pentru a le renova", a spus primarul municipiului Ploieşti.
Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea (PNL), a declarat că speră ca prin Legea descentralizării autorităţile locale să primească instituţii şi clădiri care "într-adevăr funcţionează", declaraţia fiind făcută în contextul în care Consiliul Local Sinaia ar urma să primească o cotă parte dintr-un imobil vechi de peste 80 de ani, aflat în litigiu şi în care a funcţionat un complex cinematografic.
"Eu sper ca Legea descentralizării să transfere către autorităţile locale instituţii sau clădiri care într-adevăr funcţionează şi care ajută comunităţilor locale. Cel mai important, din punctul meu de vedere, era să ne transfere Poliţia locală, respectiv ordinea publică, şi Poliţia rutieră, aşa cum este în orice stat din Uniunea Europeană, dar în continuare observ că e o frică a celor de la Ministerul de Interne ca nu cumva să scape din mână acest control", a declarat Vlad Oprea.
În ceea ce priveşte cota parte din imobilul "complex cinematografic cu două săli Perla" pe care Consiliul Local Sinaia ar urma să o primească prin Legea descentralizării, primarul Vlad Oprea spune că acest lucru "nu foloseşte la absolut nimic" şi că, mai mult, autorităţile locale ar urma să intre parte într-un proces care se derulează de mai mulţi ani.
"Din câte ştiu, acel cinematograf aparţine într-o mare măsură foştilor proprietari care se judecă cu alţi urmaşi şi cu Regia Naţională a Filmului şi cu siguranţă nu avem ce face cu acea cotă indiviză", a afirmat primarul oraşului Sinaia.
Reorganizări în domeniile transporturilor, agriculturii, culturii, turismului, învăţământului preuniversitar, muncii, mediului, pescuitului, sănătăţii, sportului sunt preconizate în varianta de lucru a proiectului de descentralizare discutată de vicepremierul Liviu Dragnea cu partidele parlamentare.
Modificările legislative propuse vizează descentralizarea competenţelor de la nivel central la nivel local, prin înfiinţarea unor structuri în subordinea consiliilor judeţene, respectiv a consiliilor locale şi reorganizarea unora dintre serviciile publice deconcentrate ale ministerelor sau a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1030. Zelenski susţine unitatea pentru o "pace dreaptă" în cadrul întâlnirii cu oficialii UE la Bruxelles / O uzină chimică din Rusia a fost atacată în regiunea Rostov / Putin propune să „experimenteze” apărarea aeriană occidentală prin lansarea Oreshnik asupra Kievului
-
astăzi, 18:31
Google, acuzată că foloseşte oameni fără experienţă pentru a verifica răspunsurile AI Gemini