Predoiu: Dezideratul este ca în România, dacă eşti infractor, să faci închisoare şi rămâi şi sărac
Oricât de mulţi infractori am trimite după gratii, dacă ei au acces în continuare la resurse financiare, dacă ei se pot bucura în continuare de produsele infracţiunii, nici efectul disuasiv şi nici activităţile criminale nu pot fi reduse într-un mod satisfăcător, afirmă ministrul Cătălin Predoiu.
"Am auzit de multe ori în limbajul curent expresia că în România poţi să faci câţiva ani de închisoare, dar poţi după aceea să rămâi bogat. Ei bine acest lucru trebuie să-l schimbăm împreună şi trebuie să ajungem la următoarea realitate: în România dacă eşti corupt sau infractor poţi să faci închisoare şi rămâi şi sărac. Aceasta este un deziderat", a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu ocazia lansării Oficiului naţional pentru recuperarea creanţelor în domeniul urmăririi şi identificării produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracţiunile.
Prin Hotărârea Guvernului 31/2011, Biroul pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre ale Uniunii Europene, din cadrul Ministerului Justiţiei, a fost desemnat în calitate de Oficiu, care reprezintă semnalul unei schimbări fundamentale de abordare a luptei împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei, prin acordarea unei atenţii speciale procesului de confiscare şi recuperare a produslui infracţiunii.
"Cum spunea foarte bine şi un expert american - cu care am colaborat în lansarea acestui concept - trebuie să ajungem să folosim banii infractorilor pentru a prinde alţi infractori şi trebuie să ajungem de asemenea să creăm percepţia, nu numai în opinia publică dar şi în rândurile infractorilor, că activitatea în contra legii, crima organizată, corupţia nu numai că nu mai este sigură, este din ce în ce mai riscantă, dar nu rezultă în mijloace financiare pe care ulterior să le folosească", a afirmat ministrul, în cadrul conferinţei de lansare a Oficiului.
Predoiu a spus că "menirea" acestui birou înfiinţat în structura ministerului este aceea de a coopera cu instituţii similare din alte state membre din UE, "în principal pentru schimbul de informaţii care să fie punse la dispoziţia procurorilor, anchetatorilor, şi pe care aceştia să le folosescă în luare măsurilor privind sechestrarea sau confiscarea ulterior a produselor infracţiunii".
"De asemenea, acest birou va elabora şi pune în dezbatere publică, apoi în aplicare politici publice pentru combaterea corupţiei şi a crimei organizate şi pentru recuperarea produselor infracţiunii. În fine ne propunem ca să elaborăm acte normative prin care să ajustăm permanent şi să eficientizăm cadrul legal aplicabil acesteui activităţi extrem de importante. Şi pentru că a venit vorba de acest cadrul legal, noi credem că şi în prezent cadrul legal oferă suficiente pârghii pentru eficientizarea acestei activităţi de combaterea a corupţiei şi a crimei organizate şi recuperarea produsului infracţiunii", a mai spus ministrul.
Demnitarul a susţinut că a constatat din discuţiile pe care le-a avut aici la minister cu experţi români şi străini că "se ascund uneori prea uşor în spatele expresiei «nu avem cadrul normativ, trebuie să schimbăm legile, trebuie să modificăm legile, aşteptăm un cadrul normativ mai eficient»".
"Sigur că îmbunătăţirea cadrului normativ este un deziderat permanent, dar în acelaşi timp cred că pârghiile existente la ora aceasta în legislaţie oferă suficiente mijloace de exprimare a organelor de anchetă în sensul eficientizării activităţii de sechestrarea şi ulterior de confiscarea a produselor rezultate în infracţiuni. Este în acelaşi timp foarte important ca şi instanţele să înţeleagă faptul că procurorii aduc probe nu numai pentru condamnarea inculpatului în ceea ce priveşte infracţiunea principală dedusă judecăţii, dar uneori în dosare sunt suficiente probe care să conducă la măsuri de sechestrarea, proprire ulterior de confiscare a bunurilor. Am observat că şi în alte legislaţii există prevederi similare şi în alte legislaţii funcţionează prezumţia de liceitate a dobândirii averilor, dar în contextul unui dosar bine făcut de către anchetatori judecătorii nu se feresc să ia măsura confiscării averilor, a produselor rezultate în urma infracţiunii", a mai spus Predoiu.
În opinia ministrului, această schimbare de optică va conduce la un plus de eficienţă, în general în ceea ce priveşte politicile de combatere a corupţiei şi a crimei organizate. "Pentru că oricât de mulţi infractori am trimite după gratii, dacă ei au acces în continuare la resurse financiare, dacă ei se pot bucura în continuare de produsele infracţiunii nici efectul disuasiv şi nici activităţile criminale nu pot fi reduse într-un mod satisfăcător. De aceea cred că acest birou este un prim pas în impulsionarea tuturor instuţiilor cu atribuţii în domeniul combaterea corupţiei şi a crimei organizate de a se concentra mai mult pe recuperarea produselor infracţiunii, cred că va fi un element de sprijin, nu va fi un element operativ, nu vom trece prin sau cu acest birou din cadrul ministerului la măsuri efective de sechestrare, de confiscare, noi nu avem competenţe în acest sens şi nici nu vom avea", a precizat ministrul Predoiu.
Potrivit demnitarului, Biroul este pur şi simplu un punct strategic de sprijin a celorlalte instituţii, Agenţia Naţională de Integritate, Parchetele, Ministerul Public în general, Poliţia, Oficiul pentru Spălarea Banilor, toate aceste instituţii care ar putea beneficia de activitatea oficiului lansat miercuri.
Implementarea acestui birou este rezultatul aplicării unei directive comunitare, existând instituţii similare în statele membre, dar şi un termen de implementare până în 2014. "Noi nu vrem să aşteptăm 2014, avem nevoie mai stringentă în România şi cred că el va deveni repede eficient pentru că intenţionăm să integrăm eforturile noastră cu eforturilor experţilor străini şi a colegilor noştrii din alte state membre", a spus Predoiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO