- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.12.2012, 14:29)
- Lucia Efrim - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Predoiu: Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent
Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent, el era cuplat la o agendă ambiţioasă, în parte realizată, iar momentan este decuplat de la un anumit nivel de ambiţie necesar realizării MCV.
Urmărește
232 afișări
Predoiu: Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
În opinia lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei trebuie să relanseze acest spirit prin poziţiile sale publice şi prin impulsionarea sistemului.
"Cred că agenda Justiţiei a stagnat şi s-a produs o pierdere a tempo-ului în care se lucra. Acest semnal de stagnare a fost dat prin amânarea intrării in vigoare a Codului de procedură civilă, după ce, în primavara acestui an, CSM aprobase intrarea in vigoare la 1 septembrie printr-o hotărâre luată cu o largă majoritate, votată «pentru» inclusiv de actualul ministru (MoMona Pivnicerufost membru CSM-n.r.)", a declarat Cătălin Predoiu, care a deţinut portofoliul Justiţiei din 29 februarie 2009 până în 7 mai 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Predoiu a explicat faptul că decizia de implementare a Codului de procedură civilă a fost precedată de câteva şedinţe cu preşedinţii curţilor de apel, "în care s-a susţinut aproape unanim măsura şi data intrării in vigoare, cu două, trei excepţii".
"Este un argument subţire pentru amânare faptul că nu toate instanţele s-au organizat pentru a asigura săli de consilii sau nu au avut posibilitatea obiectivă să o facă, prevederea respectivă fiind susceptibilă de a intra în vigoare ulterior. Repet, dincolo de aspectul tehnic, regretabil este că măsura amânării a dat un anumit semnal, a resuscitat o anumită «mentalitate» a tergiversării, a «baterii pasului pe loc» şi lamentărilor permanente, pe marginea lipsurilor materiale", a susţinut Predoiu.
Potrivit acestuia, lipsuri materiale sunt în orice sistem, de la cel sanitar la cel al armatei, de la educaţie la sistemul judiciar, dar ele sunt agravate de lipsa de management şi de voinţa de a le învinge.
"Sistemul judiciar era cuplat la o agendă ambiţioasă, în parte realizată, momentan este decuplat de la un anumit nivel de ambiţie necesar realizării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi a Strategiei de Dezvoltare a Justiţiei ca serviciu public. Ministrul trebuie să relanseze acest spirit prin poziţiile sale publice şi prin impulsionarea sistemului. Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent", a afirmat Predoiu.
Întrebat despre faptul că sistemul judiciar nu ar fi fost suficient pregătit pentru Codul de procedură civilă, fostul ministru Predoiu a arătat că sunt deja ani de când e publicat în Monitorul Oficial Codul de procedură civilă, iar parte din prevederile sale sunt cuprinse în Legea "micii reforme", în aplicare din septembrie 2010.
"În fine, foarte multe prevederi sunt similare celor din codul în vigoare. Reafirm ca sistemul judiciar este capabil să pună în vigoare codul chiar şi cu personalul existent, dacă se apasă puţin «pedala de acceleraţie», dacă există un surplus de angajament din partea magistraţilor şi a grefierilor. Punerea în vigoare a Codului de procedura civilă este benefica pentru actul de Justiţie. Sper să nu existe un nou termen de amânare în 2013", a punctat Predoiu.
Cât despre agenda Justiţiei în 2013, Cătălin Predoiu a arătat că sistemul trebuie să primească de la minister semnale limpezi cu privire la direcţia în care se merge şi calendarul implementării măsurilor, şi de la Guvern angajament politic privind asigurarea finanţării.
"Rămâne ca programele şi proiectele elaborate în timp - Strategia de Dezvoltare a Justiţiei ca serviciu public, Strategia Naţională Anticorupţie, MCV şi Recomandările din rapoarte, programul de dezvoltare a infrastructurii logistice cu bani de la Banca Mondială, Strategia de reformă în penitenciare, proiectele de lege privind reformarea personalului de specialitate, a sistemului de expertize criminalistice, a sistemului de executare a pedepselor, etc - să fie continuate într-un ritm rapid. Ştiu că nu e simplu, dar îmi exprim speranţa că se va progresa, pentru că este posibil cu ceva resurse în plus şi puţină bunăvoinţă", a conchis fostul ministru al Justiţiei.
Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe