Premierul Sorin Grindeanu şi Guvernatorul Mugur Isărescu despre trecerea la euro. Fără reducerea decalajelor între regiunile României trecerea la euro nu este sustenabilă

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, că trecerea României la moneda euro se poate face numai după ce românii vor avea venituri comparabile cu cele ale cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene şi că România trebuie să înveţe din practica ţărilor care au trecut deja la moneda unică.

Urmărește
2523 afișări
Imaginea articolului Premierul Sorin Grindeanu şi Guvernatorul Mugur Isărescu despre trecerea la euro. Fără reducerea decalajelor între regiunile României trecerea la euro nu este sustenabilă

Premierul Sorin Grindeanu: Trecerea la euro, numai după ce românii vor avea venituri comparabile cu cele din UE (Imagine: Marian Ilie/ Mediafax Foto)

"Ştim cu toţii, la nivelul Uniunii Europene există tot felul de dezbateri privind viitorul construcţiei europene. Noi credem că aceste dezbateri trebuie privite ca o oportunitate, nu ca un obstacol şi iată că de la discuţia cu o Europă cu mai multe viteze - acum după reuniunea de la Roma s-a ajuns la o discuţie despre o Europă cu mai multe ritmuri, dar aceste ritmuri nu trebuie să ne diferenţieze, ci tocmai să arate că noi, cu toţii, mergem în aceeaşi direcţie. Cred că întâlnirea noastră de azi are şi acest scop. Trebuie să demonstrăm că România e hotărâtă să susţină în continuare politicile de coeziune în interiorul Uniunii şi să arătăm că toţi avem acelaşi scop - o Uniune mai puternică, o Uniune în care statele membre au aceeaşi ţintă", a declarat premierul Grindeanu, la prima reuniune a Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro.

El a mai spus că România trebuie să demonstreze că e hotărâtă să susţină în continuare politicile de coeziune în interiorul Uniunii.

"Noi credem că sarcina noastră este una dublă, aceea de a vedea cum putem face ca această trecere la moneda euro să fie cât mai lină pentru cetăţeni. Aici trebuie să învăţăm din practica ţărilor care au trecut deja la euro, pornind dintr-o poziţie similară cu a ţării noastre. Sigur, noi vorbim de o schimbare majoră, care, în mod natural, întâmpină o rezistenţă, o reticenţă la schimbare, dar tocmai de aceea suntem astăzi şi vom fi şi în viitor pe aici pentru a se pregăti acest proces cît mai riguros. Cealaltă dimensiune a sarcinii noastre este să ne asiguram că această convergenţă monetară se face în paralel cu convergenţa venitutilor. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, şi veniturile cetăţenilor români vor fi comparabile cu cele din alte state membre ale UE", a apreciat şeful Executivului.

La reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, care se desfăşoară la Palatul Victoria, participă, printre alţii, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Isărescu: Fără reducerea decalajelor între regiunile României trecerea la euro nu este sustenabilă

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat, luni, că fără reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României - infrastructură, venituri şi PIB pe cap de locuitor, trecerea la moneda euro nu va fi sustenabilă.

Prima reuniune a Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro a avut loc astăzi, la Palatul Victoria. Şedinţa a fost prezidată de premierul Sorin Grindeanu, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, au participat în calitate de vicepreşedinţi ai Comitetului.

"România îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro şi face eforturi pentru pregătirea riguroasă a acestui proces, astfel încât trecerea la moneda unică să se facă la momentul oportun", se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

"Sarcina noastră este una dublă. Pe de o parte, trebuie să facem ca această trecere să fie cât mai lină pentru cetăţeni. Pe de altă parte, să ne asigurăm că această convergenţă monetară se face în paralel cu o dezvoltare echilibrată a regiunilor ţării şi cu o convergenţă a veniturilor cetăţenilor români, astfel încât să fie comparabile cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene", a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

La rândul său, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat, potrivit comunicatului, că abordarea procesului de adoptare a monedei euro trebuie să fie caracterizată de "prudenţă, responsabilitate şi profunzime. Trebuie să ne concentrăm pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României, referindu-ne aici la infrastructură, venituri, PIB pe cap de locuitor. Doar astfel, trecerea la moneda euro va fi sustenabilă".

Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a precizat că România îndeplineşte toate criteriile de convergenţă nominală, potrivit Tratatului de la Maastricht, mai puţin participarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM II).

"Cea mai importantă este, însă, convergenţa reală exprimată prin puterea de cumpărare şi reducerea decalajelor regionale", a spus ministrul Finanţelor.

În urma reuniunii, s-a stabilit continuarea analizei privind măsurile necesare pentru asigurarea trecerii la moneda euro, ţinând cont de pregătirea economică, financiară, dar şi de impactul şi gradul de acceptare socio-culturală la nivelul populaţiei. Guvernul şi BNR vor colabora pentru continuarea acestei analize, pe baza căreia se va face un calendar de implementare a măsurilor necesare pentru pregătirea adoptării monedei unice.

Membrii Comitetului au discutat, de asemenea, despre modul în care contextul european actual - dezbaterile pe tema viitorului Uniunii şi declanşarea procedurilor de ieşire din UE a Marii Britanii - influenţează procesul de aderare la euro. Un alt element important avut în vedere în cadrul pregătirii trecerii la moneda euro este preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

"România este hotărâtă să susţină, în continuare, politicile de coeziune, în interiorul Uniunii. Avem toţi acelaşi scop: o Uniune mai puternică, o Uniune în care statele membre au aceeaşi ţintă. Adoptarea monedei euro este direcţia corectă în care mergem şi vrem să fim cu adevărat pregătiţi pentru acest pas crucial pentru România", a subliniat şeful Executivului.

Din Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro fac parte reprezentanţi ai principalelor instituţii care vor fi angrenate în proces: Banca Naţională a României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei şi cel al IMM-urilor, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Social, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză, Consiliul Concurenţei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici