- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (25.09.2013, 17:49)
- Adina Oşan , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele CJ Mureş: Nu e de competenţa noastră regionalizarea ţării. Demersul UDMR e nelegal
Preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, afirmă că organizarea unui referendum pentru înfiinţarea unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, cum propune UDMR, nu e de competenţa CJ, dar că va analiza această variantă, dacă se vor strânge 25.000 de semnături.
Urmărește
205 afișări
Preşedintele CJ Mureş: Nu e de competenţa noastră regionalizarea ţării. Demersul UDMR e nelegal
Preşedintele Consilului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre (PNL), a declarat, miercuri, că ar fi "imposibilă şi nelegală" organizarea de către CJ a unui referendum pe tema înfiinţării unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Dobre a spus că un subiect precum regionalizarea ţării nu intră în competenţa autorităţii judeţene şi că, potrivit Legii 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, "organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind autonomia locală" sunt probleme de interes naţional, pentru care se organizează referendum naţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Nu cred că poate forma subiectul unei hotărâri de CJ cum se regionalizează România. Nu e de competenţa autorităţii judeţene, un astfel de referendum e imposibil şi nelegal. E ca şi cum ai strânge semnături pentru o iniţiativă normativă locală, ca să spui că nu mai plăteşti taxe şi impozite sau TVA se face 5 la sută", a spus Dobre.
Acesta a arătat că, în cazul în care va primi 25.000 de semnături de la UDMR pentru a pune subiectul pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliu Judeţean, va "analiza", însă, din punctul său de vedere, un astfel de proiect de hotărâre nu are cum primi viză de legalitate de la secretarul CJ Mureş.
"Nu e competenţa CJ regionalizarea ţării. Teritoriul României e teritoriu naţional, n-are legătură cu ce hotărâm noi, la Covasna sau Tulcea, că asta ar însemna să fim stat federal. Cred că e o eroare, din punct de vedere juridic nu are nicio noimă. Vorbim de teritoriu naţional, reglementat prin Constituţie. O hotărâre de CJ nu poate modifica prevederile Constituţiei. N-am cum să iau HCJ fără obiect, nu e în grădina noastră problema. Acesta e pur şi simplu un demers fără sens", a mai spus Dobre.
Preşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor, a anunţat, tot miercuri, că de joi va începe o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la ideea înfiinţării unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, cu centrul la Târgu Mureş, propusă de Uniune. Tot joi, vor fi trimise invitaţii către toate partidele şi organizaţiile din judeţ, române şi maghiare, pe care UDMR le vrea ca parteneri în acest proiect.
Acesta a arătat că e nevoie de 25.000 de semnături de la cetăţenii judeţului pentru ca subiectul să fie pus pe masa Consiliului Judeţean Mureş şi că strângerea de semnături ar urma să aibă loc până în data de 14 octombrie, iar până în 14 noiembrie iniţiativa ar urma să fie pusă în dezbatere publică. CJ Mureş ar urma apoi să ia în discuţie organizarea referendumului privind oportunitatea înfiinţării acestei regiuni într-o şedinţă ordinară şi extraordinară, data vizată pentru desfăşurarea propriu-zisă a acestuia fiind 8 decembrie.
El a precizat că şefii CJ Harghita şi CJ Covasna, Borboly Csaba şi Tamas Sandor (UDMR), sunt de acord cu această iniţiativă şi chiar şi pentru susţinerea Târgu Mureşului drept centru al regiunii de dezvoltare există un consens.
Preşedintele UDMR Târgu Mureş, viceprimarul oraşului, Peti Andras, a susţinut, în acest context, că municipiul are mai multe atuuri pentru a fi centrul regiunii: culturale, legate de sănătate şi chiar de infastructură, în condiţiile în care ar urma să asigure legătura între mai multe zone ale ţării, cu autostrăzile prognozate - Târgu Mureş – Iaşi şi respectiv "Transilvania" şi are şi aeroport.
Liderii UDMR Mureş au subliniat că ei vorbesc despre o regiune de dezvoltare şi că nu cred că problema se pune din punct de vedere etnic. Ei au precizat că în regiunea prognozată ar urma să se regăsească aproximativ 362.000 de români, 600.000 de maghiari şi 60.000 de romi.
Aceştia au adăugat că organizarea referendumului va fi susţinută de la bugetul CJ Mureş şi că se va putea apela la o rectificare bugetară, care să presupună realocări bugetare. Ei au evitat să spună la cât estimează costurile presupuse de referendum.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, miercuri, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare în 8 decembrie.
Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.
Kelemen a spus că, în cazul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş la referendum va fi o singură întrebare, respectiv: "Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune, cu centrul în Târgu Mureş?", la care se răspunde cu "da" sau "nu".
În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe