Preşedintele CNATDCU: Mai avem în lucru 10 dosare suspectate de plagiat, printre care Oprea, Pandele, Negoiţă şi Tobă

Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) mai are în lucru 10 dosare, printre care cazurile de plagiat ale fostului vicepremier Gabriel Oprea, ministrului de Interne Petre Tobă şi primarilor Florentin Pandele şi Robert Negoiţă, a declarat preşedintele CNATDCU, academicianul Viorel Barbu.

Urmărește
1593 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNATDCU: Mai avem în lucru 10 dosare suspectate de plagiat, printre care Oprea, Pandele, Negoiţă şi Tobă

Preşedintele CNATDCU: Mai avem în lucru 10 dosare, printre care Oprea, Pandele, Negoiţă şi Tobă

Preşedintele CNATDCU, academicianul Viorel Barbu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în afară de cazul doctoratului fostului premier Victor Ponta, mai sunt în lucru alte 10 dosare, printre care cazurile lui Gabriel Oprea, Robert Negoiţă, Petre Tobă şi Florentin Pandele.

„Mai avem în continuare încă 10 dosare. Avem un dosar de la doamna Banu Doina Petrescu de la Universitatea Petrol Gaze, care este în lucru; urmează un dosar pentru domnul Oprea Gabriel, Universitatea din Bucureşti, care este în lucru tot la Comisia de Ştiinţe Juridice; domnul Stanisoara Mihai de la Academia Naţională de Informaţii, domnul Licu Bogdan de la Ştiinţe Militare şi Informaţii, domnul Ontanu Niculai de la aceeaşi instituţie, doamna Radu Loredana Claudia, doamna Popescu Adela Loredan, domnul Parvu Dumitru de la Academia de Poliţie Al Cuza, domnul Toba Petre de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, domnul Pandele Costel, Universitatea de Apărare Carol Davila, Negoiţă Robert de la Academia de Poliţie Al Cuza”, a spus Barbu.

De asemenea, el a explicat că mai există o sesizare care o priveşte pe Ramona Lile, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, acuzată că ar fi plagiat mai multe lucrări ştiinţifice. În cazul acesta, CNATDCU a trimis mai departe sesizarea Comisiei de Etică din cadrul ministerului Educaţiei.

Nu în ultimul rând, Barbu a vorbit despre decizia de a i se retrage lui Victor Ponta titlul de doctor, despre munca CNATDCU şi consecinţele pe care fabricile de doctorate le-au avut asupra credibilităţii învăţământului superior românesc.

„Considerăm că este datoria noastră să facem ceva pentru învăţământul academic românesc, pentru universităţi. Unul din motivele pentru care nu avem universtăţi în topurile internaţionale este şi acest fapt legat de doctorate, din cauza doctoratelor pe care le dăm, avem doctorate slabe, multe. În momentul în care sunt 50 de mii de doctorate în 10 ani înseamnă că pe undeva este o lipsă de existenţă, şi mai grav apar doctorate plagiate, ceea ce este cea mai mare crimă morală din punctul meu de vedere de academic. Am fost întrebat de ce apar atât de mulţi politicieni în chestia asta, nu este vina noastră, dar indiferent, eu consider că atunci când cineva doreşte să obţină un doctorat în această ţară trebuie să se conformeze regulilor de exigenţă pentru doctorat”, a spus Barbu.

El a mai declarat că doctoratele nu ar trebui date cu asemenea uşurinţă şi că doreşte reorganizarea şcolilor doctorale, criterii mai exigente, iar acolo unde se descoperă că au trecut doctorate plagiate, să se facă anchete, pentru că „ceva este putred acolo”.

„Pentru obţinerea unui doctorat ştiinţific nu există căi mai scurte. Indiferent pentru cine susţine doctoratul. Nu putem să acceptăm niciun fel de derapaj de la criteriile de excelenţă pentru doctorat, asta încercăm să facem în acest consiliu. La noi este ultima etapă, totul ar trebui să înceapă din universităţi, acolo să fie exigenţă. Să nu dăm doctoratele cu uşurinţă, să nu mai fim în situaţia ca un conducător de doctorat să aibă 20 de doctoranzi. Eu toată viaţa mea am avut 25 de doctoranzi, în 40 de ani de carieră. Acolo trebuie să înceapă exigenţa. De asemenea, noi vrem să reorganizăm, vrem criterii noi, vom reevalua criteriile de doctorat, criteriile pentru cercetători ştiinţifici şi pentru profesori, vom face o analiză a şcolilor doctorate şi vom propune măsuri stricte pentru conducătorii ştiinţifici sau şcolile doctorate care au asemenea accidente. În momentul în care apar situaţii cu teze plagiate sau în care apar şcoli doctorate în aceste situaţie trebuie să analizăm pentru că este ceva putred acolo”, a mai spus Barbu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici