- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.07.2015, 17:11)
- Departamentul Politic
Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind pensiile militare de stat
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile militare de stat, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Urmărește
8290 afișări
Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind pensiile militare de stat (Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto)
Legea pensiilor de serviciu pentru militari a fost adoptată la 30 iunie de Camera Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional, cu 289 voturi "pentru", 13 abţineri şi un vot împotrivă.
Actul normativ prevede că au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este de 60 de ani, iar atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării.
Legea mai prevede că au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă diminuată cu 5 ani şi sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securitate naţională, sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
Acordarea pensiei anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu 5 ani nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere.
Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor.
La media obţinută se adaugă un spor de până la 15 % în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, mai prevede textul legislativ.
Vicepremierul Gabriel Oprea a spus, la dezbaterile din Camera Deputaţilor, că România se bazează pe militari şi ei trebuie să ştie că se "pot baza pe ţara noastră".
"Când suntem la greu, ne bazăm pe militari şi militarii trebuie să ştie că se pot baza pe România. Acesta este mesajul pe care vrem să-l transmitem. Asigurarea unei pensii corecte este un gest de solidaritate, pe care societatea îl aprobă şi îl suţine. Haina militară se îmbracă prin vocaţie, militarii nu o fac pentru pensii, nu cer creşteri de salarii, pensii, privilegii. De aceea, această lege este importantă pentru România. Această lege spune care este locul militarilor şi armatei în rândul instituţiilor statului, spune ce statut ne dorim în cadrul NATO. Militarii trebuie respectaţi de societate. Legea este o recunoaştere a riscurilor, a sacrificiilor pe care le fac militarii", a spus Oprea.
Ministrul Apărării Mircea Duşă a arătat că prin această lege se repară nedreptăţile făcute militarilor.
Citeşte şi:
Ponta, despre legea pensiilor militare: Nu sunt pensii speciale, ci este reglementat un sistem
"Reparăm nedreptăţile făcute militarilor. Drepturile de pensie ale militarilor să fie cuantificat corect şi fără suspiciuni. Proiectul a fost făcut cu consultarea speciaiştilor, rezerviştilor şi asigură cadrul juridic stabil pensiilor militarilor, îndreaptă discriminările făcute în legislaţie între militari. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Odată cu adoptarea acestui proiect se asigură stabilitatea securităţii naţionale", a spus Duşa.
Proiectul de lege iniţiat de Guvern a fost votat şi de Senat, prima Cameră sesizată, în 29 iunie, fiind înregistrate 119 voturi "pentru", un vot"împotrivă"şi două abţineri.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a fost condamnat necondiționat în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe