Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, de acord cu plafonul pensiilor la 10.000 de lei: Putem avea discuţii, dar nu în mod abuziv

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a declarat, joi,că este de acord cu plafonarea pensiilor la 10.000 de lei, dar trebuie, mai întâi, să exise dezbateri, precizând că există angajaţi ai MAI care s-au pensionat la 39 de ani, motiv pentru care legea trebuie modificată.

Urmărește
985 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, de acord cu plafonul pensiilor la 10.000 de lei: Putem avea discuţii, dar nu în mod abuziv

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, de acord cu plafonul pensiilor la 10.000 de lei: Putem avea discuţii, dar nu în mod abuziv

„Sunt de acord cu plafonul pensiilor la 10.000 de lei, plafon 100% la brut majorat. Putem discuta pe anumite pârghii, dar nu prin acest mod arbitrat şi abuziv. Pensia medie e de 3.000 de lei, iar salariul mediu este de 1.600, deci din start se pierd 50 de procente. I-am dat un mesaj domnul premier şi i-am spus că poate să ne consulte şi pe noi pentru că avem soluţii pentru că legea trebuie corectată. Toţi generalii din MAI, care s-au pensionat la 39 de ani, nu datorită acestei legi s-au pensionat. La Legea 360, Statutul Poliţistului, acolo trebuie să vină cu OUG şi să înlăture această posibilitate de a pleca la 39 de ani cu pensie de 150 de milioane. Sunt pensii făcute în fraudă. Carmen Dan a distrus sistemul de ordine şi linişte publică prin neaplicarea corectă a legii. (..) Ne fură din muncă, din pensii şi din salariu”, a explicat Coarnă.

Afirmaţia lui Coarnă a fost făcută după ce sindicaliştii au purtat discuţii cu reprezentanţii ai Guvernului, la Ministerul Muncii, despre noul proiect de OUG pentru modificarea legii pensiilor speciale. Noul draft al proiectului nu mai schimbă modul de calcul, însă prevede ca pensia să nu fie mai mare decât salariul, iar actualizarea este legată de rata medie anuală a inflaţiei.

„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată”, este una dintre prevederile noului proiect de OUG prezentat de Federaţia Sindicatelor din ANP.

De asemenea, potrivit documentului, „cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”.

Şi în cazul magistraţilor, "pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

Cererile de pensionare înregistrate şi nesoluţionate până la data de 15 septembrie 2017 se soluţionează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii şi asigurări sociale, se mai arată în act, urmând ca OUG să intre în vigoare la 15 seprembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici