- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.10.2011, 13:24)
- Adrian Dumitrache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima daună plătită de PAID: 9.000 de euro pentru o casă din judeţul Iaşi, distrusă de o alunecare de teren
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a plătit, la 30 septembrie, prima daună totală pentru o locuinţă de tip B, situată în judeţul Iaşi, care s-a produs în urma unei alunecări de teren, asiguratul, o persoană în vârstă de 88 de ani, încasând circa 9.000 de euro.
Urmărește
359 afișări
Prima daună plătită de PAID: 9.000 de euro pentru o casă din judeţul Iaşi, distrusă de o alunecare de teren (Imagine: Cristi Vatavu/Arhiva Mediafax Foto)
"Poliţa de asigurare în baza căreia s-a plătit despăgubirea a fost vândută de Astra, în data de 23 mai, şi era deţinută de Hobincă Anica, în vârstă de 88 de ani, din localitatea Moţca, judeţul Iaşi", a declarat, marţi, directorul general al PAID, Marius Bulugea, într-o conferinţă.
Proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
-
Detalii din negocierile pentru guvern. Surse: Formarea noului Guvern ar trebuie să se desfăşoare în acest weekend / Romaşcanu, PSD: Mâine vor fi consultări la preşedinte
-
Nu este nici zahărul nici sare nici alcoolul. Cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii noastre a fost indeniticată de Serge Hercberg, profesor de nutriţie la Sorbona
-
Fibroza chistică, una dintre cele mai frecvente boli genetice rare. Cum se diagnostichează şi ce teste sunt utilizate pentru a confirma boala? Interviu cu Prof. univ. Liviu Laurenţiu Pop
Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.
Tipul B de locuinţă este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă cele trei riscuri.
Potrivit raportului Consiliului Local pentru Situaţii de Urgenţă din Iaşi, în data de 5 iulie 2011, într-o zonă din localitatea Moţca s-a produs o alunecare de teren, ca urmare a ploilor abundente din vara acestui an, fenomen care a avariat trei case şi a distrus în totalitate o locuinţă.
În Moţca există 1.744 de locuinţe, dar au fost încheiate doar 67 de poliţe, respectiv 3,84% dintre fondul locativ al localităţii.
Prezent la conferinţă, primarul localităţii Moţca, Costel Arteni, a spus că Hobincă Anica, din suma primită drept despăgubire, urmează să îşi cumpere o locuinţă în localitate.
Potrivit datelor PAID, portofoliul societăţii număra 791.728 de poliţe, din care 482.151 pentru locuinţa de tip A, iar 309.577 pentru locuinţa de tip B.
Cifrele PAID arată o scădere a portofoliului de poliţe emise, întrucât o bună parte dintre contractele care şi-au încheiat valabilitatea, începând din data de 15 iulie 2011, nu au fost reînnoite sau proprietarii au ales să cumpere asigurări facultative, potrivit lui Bulugea.
"Numărul maxim de poliţe în portofoliul PAID a atins aproximativ 830.000, în luna iulie. Gradul de reînnoire a poliţelor se situează sub 20%", a spus şeful asigurătorului.
În baza poliţelor emise, societatea a avizat 75 de dosare de daună şi a achitat 32 de daune, dintre care două pentru daune totale (în localitatea Avrig - locuinţă de tip A şi în localitatea Moţca - locuinţă de tip B), în valoare de 290.000 lei.
"În Avrig, PAID a plătit daună totală de 20.000 de euro pentru locuinţa respectivă, dar valoarea acesteia se ridica la 26.000 de euro. Diferenţa de 6.000 de euro ar fi trebuit acoperită printr-o poliţă facultativă", a spus Bulugea
Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, încheiată cu o societate autorizată, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.
PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).
Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.
Fondul naţional locativ numără 8,39 milioane de locuinţe.
Citește pe alephnews.ro: China testează roboți de poliție cu „capacități de confruntare”. Cum funcționează RT-G
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tesla începe o avalanșă de retrageri. Aproape 700.000 de vehicule au probleme legate de presiunea în pneuri
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe