- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.01.2016, 15:06)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima şedinţă CSM din 2016 - Judecătorul Mircea Aron, ales preşedinte. Luminiţa Palade va fi vicepreşedinte. Aron şi Palade: Vrem să continuăm lucrurile bune şi reforma de întărire a integrităţii în justiţie
Judecătorul Mircea Aron este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), acesta fiind ales miercuri, cu majoritate de voturi, pentru mandatul din 2016. Procurorul Luminiţa Palade a obţinut majoritatea voturilor pentru mandatul de vicepreşedinte.
Urmărește
4087 afișări
Prima şedinţă CSM din 2016 - Judecătorul Mircea Aron, ales preşedinte. Luminiţa Palade va fi vicepreşedinte (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Aron şi Palade: Vrem să continuăm lucrurile bune şi reforma de întărire a integrităţii în justiţie
Noul preşedinte al CSM, judecătorul Mircea Aron, a spus că doreşte să continue lucrurile bune şi să îndrepte lucrurile care "n-au mers", în timp ce vicepreşedintele Luminiţa Palade arată că trebuie continuată reforma de întărire a integrităţii în justiţie.
"Vrem să continuăm lucrurile bune şi să îndreptăm lucrurile care, să zicem, n-au mers. Aceasta este în mare expunerea pe care o fac. Am pedalat pe apărarea independenţei pe colaborare cu instituţiile din sistem cu care suntem în legătură prin forţa legilor, a Constituţiei şi a legilor noastre de organizare. M-am referit la integritate, la transparenţă, la eficienţă", a spus Mircea Aron, după şedinţa CSM în care a fost ales preşedinte al instituţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
La rândul ei, procurorul Luminiţa Palade, a spus că trebuie continuată reforma de întărire a integrităţii în justiţie, apreciind că urmează un an greu, în care CSM trebuie să propună noul preşedinte al ICCJ, să avizeze propunerile de numire a şefilor PICCJ şi DNA, dar şi să organizeze alegeri pentru desemnarea propriilor membri pe următorii şase ani.
"Este un an greu, cu foarte multe proceduri de numire în funcţii de conducere, de avizare consultativă în funcţii de conducere, de alegeri CSM. Un an în care trebuie să continuăm reforma de întărire a integrităţii în justiţie şi îmi doresc să conlucrăm în condiţii de transparenţă", a spus Palade.
UPDATE: Procurorul Luminiţa Palade este vicepreşedintele CSM în 2016
Procurorul Luminiţa Palade vrea modificarea regulamentelor privind promovarea magistraţilor în funcţii de conducere şi de execuţie. Palade susţine că apărarea independenţei şi reputaţiei profesionale a magistraţilor constituie un reper fundamental al activităţii CSM, iar în ultimii ani s-au înregistrat progrese în activitatea Inspecţiei Judiciare, dar intervenţia rapidă a Consiliului în apărarea independenţei magistraţilor este limitată, în efectele sale, de lipsa unor pârghii reale în reducerea acestui fenomen de atac asupra magistraţilor.
Judecătorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 şi magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Argeş, Procuratura Sectorului 2 Bucureşti, la Procuratura Generală, iar din 1990 până în 1992 a fost procuror militar la Direcţia Parchetului Militar din Procuratura Generală. Din 1992 până în 1998, Aron a fost judecător la Curtea Supremă - Secţia Militară, între 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar în perioada 2001- 2002, membru al Consiliului. Potrivit CV-ului său, judecătorul a activat în iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel Bucureşti, iar în 1998-iunie 2004 şi decembrie 2004 - 6 ianuarie 2011 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorul Luminiţa Palade (47 de ani) este membru în CSM din 2013. Ea a intrat în magistratură în 1994 şi a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti, Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Magistratul a fost, în perioada octombrie 2007- aprilie 2009, inspector în cadrul Serviciului inspecţiei judiciare pentru procurori al Inspecţiei Judiciare şi mai până în decembrie 2009, inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiţiei. De asemenea, în perioada ianuarie 2010 - iunie 2013, Luminiţa Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
UPDATE: Judecătorul Mircea Aron a fost ales preşedinte al CSM
Mircea Aron a fost singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al CSM, el fiind votat de majoritatea judecătorilor şi procurorilor din Consiliu.
Judecătorul şi-a prezentat proiectul de management, apoi a răspuns întrebărilor membrilor CSM.
După alegerea lui Mircea Aron, îşi prezintă proiectul de management singurul candidat la funcţia de vicepreşedinte al CSM, procurorul Luminiţa Palade.
Judecătorul Mircea Aron este membru al CSM din 2011 şi magistrat din 1981, iar procurorul Luminiţa Palade are o vechime de doi ani în Consiliu şi este magistrat din 1994.
Judecătorul Mircea Aron şi procurorul Luminiţa Palade vor, conform proiectelor de management, corectitudine şi transparenţă în procedurile de numiri la conducerile PICCJ, DNA şi ICCJ, consolidarea Inspecţiei Judiciare şi întărirea integrităţii sistemului judiciar.
Mircea Aron a prezentat în proiectul de management şi propunerea de aplicare din 2017 a dispoziţiei potrivit căreia atribuţiile Ministerului Justiţiei referitoare la bugetul instanţelor să fie preluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În opinia noului preşedinte al CSM, independenţa financiară ar reprezenta o garanţie reală a independenţei instanţelor, în acord cu principiile statului de drept.
De asemenea, Mircea Aron propune ca, odată cu introducerea criteriilor de calitate în evaluarea instanţelor, CSM să facă, împreună cu Ministerul Justiţiei, şi o analiză de eficienţă financiară comparativă, bazată pe cheltuieli la un număr fix de dosare, "de natură a-i releva legiuitorului necesitatea raţionalizării instanţelor".
Potrivit judecătorului, o componentă importantă a activităţii CSM va rămâne cooperarea cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi cu celelalte instituţii europene, inclusiv ENJC- Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.
Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM este şi prezentarea Raportului de activitate pe 2015, când instituţia a fost condusă de judecătorul Marius Badea Tudose, preşedinte, şi de procurorul Bogdan Gabor, vicepreşedinte.
Preşedintele Klaus Iohannis nu participă la şedinţa de bilanţ a CSM, Preşedinţia fiind reprezentată de consilierul prezidenţial pe probleme de reformă instituţională şi constituţională, Simina Tănăsescu.
La şedinţă sunt prezenţi şi procurorul general al României, Tiberiu Niţu, ministrul Justiţiei, Raluca Prună şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.
Conform legii, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia.
Judecătorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 şi magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Argeş, Procuratura Sectorului 2 Bucureşti, la Procuratura Generală, iar din 1990 până în 1992 a fost procuror militar la Direcţia Parchetului Militar din Procuratura Generală. Din 1992 până în 1998, Aron a fost judecător la Curtea Supremă- Secţia Militară, între 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar în perioada 2001- 2002 membru al Consiliului. Potrivit CV-ului său, judecătorul a activat în iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel Bucureşti, iar în 1998-iunie 2004 şi decembrie 2004- 6 ianuarie 2011 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Citeşte şi: Mişcarea Populară critică absenţa lui Iohannis de la şedinţa CSM: Preşedintele a uitat de obligaţiile sale
Procurorul Luminiţa Palade (47 de ani) este membru în Consiliu din 2013. Ea a intrat în magistratură în 1994 şi a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti, Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Magistratul a fost, între octombrie 2007- aprilie 2009, inspector în cadrul Serviciului inspecţiei judiciare pentru procurori al Inspecţiei Judiciare şi în perioada mai- decembrie 2009 inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiţiei. De asemenea, între ianuarie 2010- iunie 2013, Luminiţa Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte care nu pot face parte din aceeaşi secţie, fiecare având un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secţia pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituţia a fost condusă în 2015 de judecătorul Marius Badea Tudose, în calitate de preşedinte, şi de procurorul Bogdan Gabor, drept vicepreşedinte.
În total, CSM are 19 membri. Nouă judecători şi cinci procurori sunt desemnaţi prin alegeri organizate de adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Acestora li se adaugă membrii de drept, respectiv ministrul Justiţiei, procurorul general al României şi preşedintele instanţei supreme, precum şi doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat.
La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători şi cei cinci procurori.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46