- Home
- Social
- BRAŞOV, (01.07.2015, 12:03)
- Mihaela Gradinaru
Primarul Braşovului nu are interdicţie să îşi exercite funcţia, însă nu va merge la Primărie
Primarul Braşovului, George Scripcaru, cercetat sub control judiciar într-un dosar de abuz în serviciu şi luare de mită, nu are interdicţie să îşi exercite funcţia, conform deciziei Curţii de Apel Braşov, însă nu va merge la Primărie, pentru a evita să se întâlnească cu suspecţi sau martori în dosar.
Urmărește
281 afișări
Primarul Braşovului, George Scripcaru
Primarul Braşovului, George Scripcaru, reţinut, luni, pentru abuz în serviciu şi luare de mită într-un dosar privind încheierea unor contracte de energie termică între municipalitate şi mai multe firme, va fi cercetat sub control judiciar, conform unei decizii de marţi seară a Curţii de Apel Braşov, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Judecătorii Curţii de Apel au respins propunerea de arestare preventivă formulată de către procurorii DNA Braşov pe numele primarului şi a altor doi inculpaţi - David Mihai Ciprian şi Costan Simina Mariana - dispunând controlul judiciar pentru o perioadă de 30 de zile pentru toţi trei.
În cazul edilului braşovean, judecătorii nu i-au pus nicio interdciţie de a-şi exercita funcţia, dar au stabilit ca acesta să nu se apropie de co-inculpaţi, şi nici de martorii din acest dosar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Avocatul primarului, Victor Ciolacu, a spus că i-a recomandat acestuia să nu se ducă la Primărie, pentru a evita să se întâlnească întâmplător cu suspecţi sau martori, majoritatea angajaţi ai Primăriei sau ai altor instituţii care au legătură cu Primăria.
"Nu are nicio interdicţie de a-şi exercita funcţia de primar. Dar eu l-am sfătuit să nu meargă la Primărie pentru că are obligaţia, conform dispoziţiilor judecătorului de drepturi şi libertăţi, să nu ia legătura sau să nu se apropie de alţi suspecţi sau martori din acest dosar. Cum mulţi dintre martori sau suspecţi lucrează şi ei prin Primărie sau au legătură cu Primăria ar fi destul de greu să nu se întâlnească cu unii dintre ei, vrea nu vrea. Ca să evite acest lucru este preferabil să nu meargă la Primărie şi nu va merge. Teoretic, ar putea merge atunci când celelate persoane din dosar nu sunt în Primărie, dar iarăşi este destul de greu... ", a precizat avocatul corespondentului MEDIAFAX.
Conform deciziei Curţii de Apel Braşov, pe durata controlului judiciar, inculpaţii George Scripcaru, Mihai Ciprian David şi Simina Mariana Costan trebuie să respecte mai multe obligaţii: să se prezinte la organul judiciar care instrumentează cauza sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar în faţa căruia se află dosarul cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Biroul supravegheri judiciare din cadrul serviciului investigaţii criminale al IPJ Braşov - organ desemnat cu supravegherea - respectiv cel în raza căruia domiciliază - conform programului de supraveghere întocmit de acest organ sau ori de câte ori sunt chemaţi.
De asemenea, pe durata controlului judiciar cei trei inculpaţi trebuie să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar în faţa căruia se află dosarul, să nu se apropie de co-inculpaţii şi suspecţii din prezenta cauză şi să nu comunice între ei sau cu aceste persoane direct sau indirect, pe nicio cale şi să nu se apropie de martorii din prezenta cauză.
Instanţa le atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Primarul Braşovului a fost reţinut, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov, după aproape două ore de audieri, el fiind acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, după ce ar fi facilitat unor firme încheierea de contracte cu municipalitatea, o parte din banii obţinuţi în mod injust fiind utilizaţi, din dispoziţia sa, în campania pentru alegerile locale din 2012.
De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Ciprian Mihai David şi a Marianei Simina Costan, administratori ai unei societăţi comerciale, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, precum şi a lui Silviu Călin Pop, de asemenea administrator de firmă, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, şi dare de mită.
Potrivit ordonanţelor de reţinere întocmite de procurori, în perioada 2010-2012, primarul Braşovului, George Scripcaru, în baza unei înţelegeri cu Simina Costan, Mihai David şi o altă persoană, a acţionat pentru obţinerea de foloase necuvenite (sume de bani şi bunuri) prin preluarea activelor, licenţelor şi activităţii CET SA de către o societate comercială administrată de aceştia din urmă, înfiinţată în acest scop şi care nu dispunea de experienţă în domeniu.
"Concret, în urma demersurilor întreprinse, George Scripcaru şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi a determinat alţi funcţionari publici de la Consiliul Local Braşov, precum şi de la societăţile deţinute de acesta, SC CET SA şi SC Tetkron SRL, să îşi îndeplinească de asemenea defectuos atribuţiile de serviciu, consecinţa fiind adoptarea unor hotărâri şi semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăţi au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalţi doi suspecţi, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit", au scris procurorii în documentele citate.
Anchetatorii susţin că, în perioada 2011-2012, a fost achiziţionată nelegal energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populaţiei. Consecinţa a fost prejudicierea Primăriei Braşov cu suma de 24.415.199 de lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă, a precizat DNA.
De asemenea, în contextul derulării programului "Termoficare 2006 - 2015, căldură şi confort", aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, ca urmare a derulării achiziţiei publice "interconexiune reţea de transport apă fierbinte, zona Nord", în valoare de 6.136.171,18 lei, şi în urma unei înţelegeri prealabile frauduloase cu primarul Scripcaru, lucrarea a fost atribuită unei firme controlate de Călin Silviu Pop.
Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condiţiile în care societatea comercială administrată de Pop nu era autorizată să facă astfel de lucrări, firma respectivă fiind de altfel singurul participant la licitaţia desfăşurată în acest sens, conform DNA.
Mai mult, angajaţii SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din luna septembrie 2011, deşi contractul s-a încheiat abia în luna octombrie 2011.
În schimbul atribuirii acestei lucrări, George Scripcaru i-a cerut omului de afaceri ca o parte din banii primiţi în mod necuvenit de la Primăria Braşov (aproximativ 100.000 de euro), să fie utilizaţi pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) şi pentru achiziţionarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012, au mai scris procurorii în ordonanţele de reţinere.
În urma auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curţii de Conturi, verificând relaţia comercială desfăşurată de Primăria Braşov cu firma lui Pop, au constatat că beneficiarul - Primăria Braşov - a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul pentru municipalitate şi un folos necuvenit pentru societatea respectivă.
Procurorii DNA Braşov au făcut, luni, percheziţii la Primăria Braşov şi la locuinţa edilului, din cartierul braşovean Şchei. De asemenea, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii şi la punctul de lucru al SC Delcar SRL Braşov - în biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Braşov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Braşov, precum şi la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Braşov şi în biroul lui Daniel Popescu. Procurorii anticorupţie au făcut percheziţii şi la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, în spaţiie folosite de către Antonie Cristina-Iuliana şi de primarul George Scripcaru.
În dosar sunt cercetate presupuse fapte de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Braşov sau SC Tetkron SRL, societăţi deţinute de UAT Municipiul Braşov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlată de Simina Costan şi de Călin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum şi de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăţi şi scoaterea acestora de pe piaţa energiei în favoarea Bepco.
Procurorii DNA au găsit, în demisolul imobilului în care locuieşte primarul Braşovului, George Scripcaru, o valiză în care erau 3.000 de euro şi 41.000 de lei, bani nejustificaţi în contextul în care edilul le-a spus anchetatorilor că în casă are doar 2.700 de lei, potrivit unor surse judiciare.
"Cu ocazia percheziţiilor desfăşurate cu încuviinţarea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Braşov au fost ridicate mai multe înscrisuri vizând faptele cercetate în prezenta cauză, medii de stocare şi sume de bani considerabile. De exemplu, la demisolul locuinţei inculpatului Scripcaru George, într-o valiză au fost găsite sumele de 41.000 de lei şi 3.000 de euro, după ce în prealabil acesta a comunicat organelor de urmărire că deţine în locuinţă doar suma de 2.700 de lei, necesară pentru cheltuieli curente", au spus surse judiciare.
Anchetatorii au mai ridicat din locuinţa Cristinei Antonie suma de 90.000 de lei şi 2.400 de euro, iar în locuinţa lui Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, şi din cea a Siminei Costan, care controlează SC Bepco SRL Ghimbav, au fost găsiţi peste 300.000 de lei, au precizat sursele citate.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe