- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul din Vaslui consideră aberantă restituirea sumelor cheltuite de Guvern cu alegerile locale
Primarul din Vaslui, Vasile Pavăl, consideră aberantă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care primăriile trebuie să restituie banii cheltuiţi de MAI pentru organizarea alegerilor locale, edilul susţinând că, în aceste condiţii, nici nu mai are nevoie de "împrumutul" dat de Guvern pentru scrutin.
Primarul din Vaslui consideră aberantă restituirea sumelor cheltuite de Guvern cu alegerile locale (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)
Cu un efort financiar de aproximativ 160.000 de lei, Primăria Vaslui este dispusă să organizeze alegerile locale fără sprijinul financiar al Guvernului, în condiţiile în care sumele cheltuite pentru scrutinul din iunie ar urma să fie restituite ulterior Executivului de la Bucureşti.
"Este o aberaţie această ordonanţă de urgenţă. Să nu mai dea niciun ban pentru alegeri dacă tot îi ia înapoi. Ce rost mai are? Nu am nevoie de împrumutul Guvernului, pentru că o să găsesc eu în bugetul local sumele cu care să mă descurc pentru scrutinul din iunie", a declarat, joi, primarul Vasile Pavăl.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
În ceea ce-l priveşte pe primarul din Bârlad, Constantin Constantinescu, acesta a spus că se va conforma Ordonanţei de urgenţă a Guvernului.
"Nu mi se pare nimic anormal. Vom aplica întocmai prevederile ordonanţei, fără niciun fel de abatere", a precizat primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu.
Legea 67/2004 actualizată, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, prevede, la articolul 117: "cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor se suportă din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti, după caz".
Sediul, dotarea şi cheltuielile Biroului Electoral Central se asigură de către Guvern. Sediile şi dotarea birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi, după caz, a birourilor electorale judeţene se asigură de către primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, împreună cu preşedinţii consiliilor judeţene şi cu prefecţii, iar cele ale birourilor electorale de circumscripţii comunale, orăşeneşti, municipale şi din sectoarele municipiului Bucureşti, precum şi cele ale secţiilor de votare, de către primar, împreună cu prefecţii, se mai menţionează în actul normativ.
În şedinţa de marţi, Guvernul a decis să aloce din Fondul de rezervă bugetară, prin intermediul MAI, bani pentru ştampile şi buletine de vot la alegerile locale, fondurile urmând să fie apoi recuperate din bugetele locale.
"Necesitatea asigurării într-un termen cât mai scurt a fondurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 2012, astfel încât să se respecte calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale şi să se evite o eventuală blocare a alegerilor în unele localităţi, din cauza lipsei fondurilor, determină stabilirea unui mecanism de recuperare din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti a sumelor alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru prefecturi, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvemului, pentru desfăşurarea procesului electoral", se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de guvern, obţinută de MEDIAFAX.
Actul normativ prevede astfel că sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de prefecturi pentru confecţionarea ştampilelor birourilor electorale de circumscripţie şi a ştampilelor de control ale secţiilor de votare, precum şi pentru imprimarea buletinelor de vot, transportul, ambalarea şi distribuirea materialelor, documentelor şi a tipizatelor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru prefecturi.
De asemenea, sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru plata hârtiei efectiv consumate la imprimarea buletinelor de vot şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea "VOTAT", precum şi a timbrelor autocolante se asigură din bugetul de stat, tot prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Ordonanţa stabileşte însă în acelaşi timp că aceste cheltuieli vor fi recuperate din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti.
Guvernul a decis, marţi, ca alegerile locale să fie organizate la 10 iunie 2012.
Pentru organizarea alegerilor, Executivul a decis să aloce aproximativ 100 milioane lei pentru organizarea în acest an a alegerilor locale, cu o treime mai mult decât la scrutinul din urmă cu patru ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.