Primul candidat la şefia DNA: Florentina Mirică s-a înscris în competiţia pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei / UPDATE: Cine este Mirică şi ce dosare a instrumentat

Procurorul DNA, Florentina Mirică, şi-a depus candidatura pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), au declarat surse judiciare, pentru MEDIAFAX.

Urmărește
8829 afișări
Imaginea articolului Primul candidat la şefia DNA: Florentina Mirică s-a înscris în competiţia pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei / UPDATE: Cine este Mirică şi ce dosare a instrumentat

Primul candidat la şefia DNA. Florentina Mirică s-a înscris pentru fostul loc ocupat de Kovesi - surse

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineaţă, că procurorul-şef ce va urma la DNA va trebui să reorganizeze Direcţia în acord cu noile legi ale justiţiei.

„Avem aproape 2.950 de procurori, unii sunt tineri şi nu au condiţia cel puţin legală. Sunt două elemente în evaluare, este elementul obiectiv, spre exemplu, de îndeplinire a condiţiei de vechime în profesie şi elementul personal, poate unii îşi doresc să se angajeze la această mare, mare responsabilitate. Procurorul şef care va veni va trebui să reorganizeze DNA în acord cu noile legi ale justiţiei pentru că nu poţi să mai ai un procuror de la parchetul de pe lângă judecătorie, ăla care spune să suspenzi deciziile CCR şi să-l pui procuror la DNA. S-a introdus o limită de vârstă. Va trebui să reorganizeze, să reaşeze DNA în parametrii competenţelor legale, constituţionale, să facă o evaluare managerială şi atunci vom vedea. Dacă doamna Jurma îşi doreşte această responsabilitate, şi-o asumă, vedem ce se va întâmpla. Am făcut apel către procurorii care doresc această responsabilitate să se înscrie pentru a repune DNA în limitele legii”, a afirmat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Pe 27 iunie, secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis respingerea acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară contra Florentinei Mirică, procuror şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA.

Acţiunea disciplinară a fost formulată pentru săvârşirea abaterii prevăzute de art. 99 lit. j) din Legea 303/2004, respcetiv "nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii", se arată pe ordinea de zi soluţionată, publicată pe site-ul CSM.

Decizia poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Laura Codruţa Kovesi a însoţit-o de mai multe ori pe Florentina Mirică la audierile din cadrul CSM, procurorul-şef DNA declarând că este vorba de o cercetare disciplinară în dosarul în care a fost investigat fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne Petre Tobă şi fostul şef al Direcţiei de Informaţie şi Protecţie a MAI.

Preşedintele României Klaus Iohannis a emis, pe 9 iulie, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR, anunţul fiind făcut luni de către purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Anca Jurma asigură în prezent interimatul la şefia DNA.

Cine este Florentina Mirică

Florentina Mirică este cunoscută ca fiind o apropiată a fostei şefe a Direcţiei, Laura Codruţa Kovesi. De altfel, Kovesi a mers de mai multe ori la sediul CSM, pentru a o susţine pe Mirică în acţiunea disciplinară.

Ea a instrumentat dosare controversate. Printre acestea se numără şi cel al lui Gabriel Oprea, fost ministru de interne. De altfel, în dosarul în care este investigat Gabriel Oprea, dar şi fostul ministru de Interne Petre Tobă şi fostul şef al Direcţiei de Informaţie şi Protecţie a MAI, Florentina Mirică a fost şi cercetată disciplinar, fiind acuzată că a divulgat date confidenţiale din dosar.

Mai exact, acţiunea disciplinară a fost formulată pentru săvârşirea abaterii prevăzute de art. 99 lit. j) din Legea 303/2004, respectiv "nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii".

Pe 27 iunie, Secţia pentru Procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis respingerea acestei acţiuni disciplinare.

Florentina Mirică este cunoscută ca fiind o apropiată a fostului procuror-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi. De altfel, aceasta a însoţit-o de mai multe ori pe Florentina Mirică la audierile din cadrul CSM.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici