- Home
- Social
- ALBA IULIA, (19.09.2016, 13:03)
- Dragos Suciu
Procesul de retrocedare a bibliotecii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, împotmolit în lipsa unor traducători autorizaţi pentru testamentul vechi de 200 de ani
Persoane autorizate să traducă din latină testamentul episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác (1741-1798) sunt căutate la Alba Iulia, în procesul în care Arhiepiscopia Romano-Catolică cere Biblioteca Batthyaneum, un adevărat muzeu al cărţilor rare.
Urmărește
567 afișări
ALBA IULIA: Procesul de retrocedare a bibliotecii Bibliotecii Batthyaneum, împotmolit în lipsa unor traducători autorizaţi pentru un testament vechi de 200 de ani
Curtea de Apel Alba a dispus, la ultimul termen care a avut loc în procesul între Arhiepiscopia Romano-Catolică şi Guvern pentru Biblioteca Batthyaneum, un adevărat muzeu al cărţilor rare, căutarea de specialişti care să traducă testamentul episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác, fondatorul bibliotecii.
În toamna anului trecut, Guvernul a refuzat retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, şi, chiar dacă procesul care a urmat este civil, au intervenit şi procurorii, iar judecătorii au cerut propuneri de persoane apte să traducă testamentul scris acum peste 200 de ani, în limba latină.
Exteriorul Bibliotecii Batthyaneum nu vesteşte comoara ce se ascunde în interior
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Batthyaneum nu este orice fel de bibliotecă, iar accesul este permis doar în baza unei autorizaţii, instituţia fiind de obicei închisă, iar exteriorul degradat nu vesteşte comoara ce se ascunde în interior.
Clădirea a fost iniţial o biserică, fiind transformată în 31 iulie 1798 în bibliotecă, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác, cel care a pus bazele acesteia. Printr-un testament scris în limba latină, Batthyány a donat biblioteca, împreună cu clădirea şi terenul, ”Provinciei Transilvania şi Bisericii Catolice”. Testamentul scris acum peste 200 de ani este principala probă în procesul civil care a început în noiembrie 2015, la scurt timp după ce Guvernul a respins cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia privind retrocedarea bibliotecii, filială a Bibliotecii Naţionale. Curtea de Apel Alba a susţinut că are nevoie de specialişti în traducerea testamentului pentru că pe lista Ministerului Justiţiei nu există traducători autorizaţi în această limbă.
Pentru a se stabili cu certitudine care a fost ultima dorinţă a contelui Batthyány, procurorul a cerut ca traducătorul să cunoască şi istoria medievală.
”Dacă erau, de exemplu, traduceri din limba engleză sau franceză se alegea din lista traducătorilor autorizaţi pe lângă Ministerul Justiţiei. Pentru limba latină nu este niciunul autorizat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean.
O copie a testamentului a fost depusă la dosar, însă nu este suficient de lizibilă.
Cercetători din întreaga lume sunt interesaţi de unele manuscrise aflate la Batthyaneum
Batthyaneum este cea mai veche instituţie de cultură din Transilvania, fiind un adevărat muzeu al cărţilor rare. Biblioteca deţine manuscrise din mai multe domenii, între care literatură, istorie, drept, religie, astronomie, alchimie, iar de anumite exemplare sunt interesaţi cercetători din întreaga lume. Potrivit responsabilului ştiinţific al bibliotecii Batthyaneum, Doina Hendre Biro, aici se păstrează 80% din cartea medievală occidentală a României şi 70% din incunabulele ţării. Incunabulele sunt primele tipărituri, care au apărut între anii 1450 şi 1500, şi se realizau prin gravarea textului în lemn. Una dintre cele mai preţioase cărţi ale bibliotecii este un fragment dintr-un manuscris carolingian, datând din anul 810, scris în latină, cu cerneală de aur, cunoscut sub denumirea de Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorsch.
La ora actuală, Biblioteca Batthyaneaum adăposteşte peste 72.000 de unităţi bibliografice între care cele mai valoroase sunt cele 1.778 de manuscrise (peste o sută fiind manuscrise-codice copiate pe pergament din care 66 anluminate), 571 de incunabule şi aproximativ 24.000 de tipărituri din seria Carte veche. Acestora li se adaugă şi circa 45.000 de documente, dintre care cele 17.200 incluse în arhiva istorică, veritabile valori istorice, literare şi culturale de interes naţional şi internaţional.
Clădirea bibliotecii a fost construită în stil baroc între 1719-1738 şi a suferit modificări în cursul secolului al XVIII-lea, fiind o biserică cu două turle, între anii 1719-784, depozit, apoi spital al armatei, în perioada 1786-1792 şi observator astronomic şi bibliotecă între anii 1792-1798, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României.
Nucleul de astăzi al Biliotecii Batthyaneum, totodată fondul-tezaur al acesteia, îl constituie colecţia privată a episcopului Batthyány, formată din 18.000 de unităţi bibliografice, tipărituri şi manuscrise datate începând cu secolul al IX-lea. Ele au fost procurate prin achiziţiile efectuate în ultimele două decenii ale secolului al XVIII-lea. Cele mai importante sunt biblioteca arhiepiscopului Vienei, Cristoforo Migazzi, şi cea a Bisericii Sfântul Iacob din Levoča, potrivit aceleiaşi surse.
Donaţiile au constituit forma principală de îmbogăţire a fondurilor bibliotecii în cursul secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Biblioteca a funcţionat neîntrerupt până astăzi, fiind administrată de episcopia romano-catolică din Alba Iulia până în 1953, iar în 1962, prin naţionalizare, a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Naţională a României.
În 1912, s-au pus aici bazele unui valoros muzeu de arheologie şi de artă sacră, care şi-a îmbogăţit colecţiile în perioada interbelică, perioadă din care datează şi denumirea de Batthyaneum. Valoarea Bibliotecii este dată şi de cele două arhive ale Transilvaniei, a Conventului de la Cluj-Mănăştur şi a Capitlului de la Alba Iulia.
În prezent doar biblioteca mai functionează pe baza unui regulament de ordine interioară, fiind cunoscută în toate mediile de cercetare, universitare şi culturale prin valorile sale bibliofile inestimabile. Este înscrisă şi în ghiduri de profil turistic, în format tipărit sau electronic, deşi nu are un regim de acces imediat, ci unul care impune o procedură prealabilă atât pentru vizitare cât şi pentru cercetare. Ca şi în cazul instituţiilor europene cu fonduri de patrimoniu similare, Biblioteca Batthyaneum rămâne rezervată în primul rând cercetătorilor din ţară şi din străinătate, care pot consulta fondurile şi colecţiile cu acordul scris al conducerii Bibliotecii Naţionale a României.
Citeşte şi: Ministrul Culturii, tras la răspundere în Comisia parlamentară pentru declaraţiile despre Cathedral Plaza şi Biblioteca Batthyaneum
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe