Procesul în care Monica Macovei l-a dat în judecată pe Cătălin Ivan, amânat pentru 10 iunie

Judecătoria Sectorului 1 a amânat, luni, pentru 10 iunie judecarea dosarului în care Monica Macovei l-a dat în judecată pe Cătălin Ivan pentru acuzaţii "mincinoase, denigratoare şi defăimătoare", după ce Ivan a cerut un nou termen pentru a-şi putea pregăti apărarea.

Urmărește
278 afișări
Imaginea articolului Procesul în care Monica Macovei l-a dat în judecată pe Cătălin Ivan, amânat pentru 10 iunie

Monica Macovei (Imagine; Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

Instanţa Judecătoriei Sectorului 1 trebuia să înceapă luni discuţiile în dosarul în care europarlamentarul PDL Monica Macovei l-a dat în judecată pe europarlamentarul PSD Cătălin Ivan.

Europarlamentarul PSD a cerut amânarea judecării cauzei pentru a-şi pregăti apărarea, solicitarea fiind admisă de instanţă, care a stabilit ca dosarul să fie judecat în 10 iunie.

"Nu se înţelege din acţiune la ce afirmaţii defăimătoare face referire doamna Monica Macovei. Sunt surprins cât de superficial este făcut dosarul, având în vedere că vorbim despre un fost ministru al Justiţiei", a declarat pentru MEDIAFAX Cătălin Ivan.

Monica Macovei l-a dat în judecată pe Cătălin Ivan "pentru repetatele acuzaţii mincinoase, denigratoare şi defăimătoare", conform cărora ea ar fi fost anchetată de o "Comisie de etică" a Parlamentului European. Dosarul a fost înregistrat în 28 decembrie 2012 la Judecătoria Sectorului 1, instanţa stabilind primul termen de judecată în 13 mai.

Macovei spunea că acuzaţiile lansate de Ivan "au fost infirmate de oficiali ai Parlamentului European printr-o scrisoare" în care se spune că e vorba despre "informaţie falsă, acuzaţie falsă şi [...] de neacceptat".

"În loc să îşi ceară scuze publice că a dezinformat opinia publică şi că a minţit, Cătălin Ivan a continuat să mă atace şi să îi denigreze inclusiv pe membrii Parlamentului European care i-au dezminţit minciunile. Atitudinea vădit răuvoitoare şi declaraţiile mincinoase ale lui Cătălin Ivan nu pot fi justificate sau scuzate de faptul că s-a aflat în campanie electorală. Declaraţiile sale sunt cu atât mai grave cu cât este şeful delegaţiei PSD în Parlamentul European şi ştie foarte bine comisiile şi procedurile din Parlamentul European, inclusiv faptul că acesta nu are o «Comisie de etică»", arăta atunci Macovei.

Monica Macovei anunţa pe blogul său, în 15 ianuarie, că a dat în judecată şi postul Antena 3 "care a preluat acuzaţiile mincinoase ale lui Cătălin Ivan fără nicio verificare" şi a adăugat "comentarii denigratoare" la adresa ei. Judecătoria Sectorului 1 va lua în discuţie acest dosar în 16 mai.

Eurodeputatul PDL menţiona că postul Antena 3 a preluat afirmaţiile lui Ivan fără să le verifice cu ea şi la Parlamentul European şi a fost de "rea-credinţă" prin difuzarea acuzaţiilor de natură să-i distrugă imaginea, reputaţia şi credibilitatea.

Ea mai arată că la o campanie similară de denigrare a fost supusă de PSD şi când, în calitate de avocat şi membru al APADOR-CH, făcea plângeri la CEDO pentru românii ale căror drepturi au fost încălcate de autorităţi ale statului, adăugând că până în prezent a câştigat 20 de cazuri, iar acestea au determinat de fapt schimbări legislative şi în practica autorităţilor.

Cătălin Ivan declara atunci, în replică la demersul Monicăi Macovei de a-l da în judecată, că aceasta nu va mai minţi niciodată în Parlamentul European, atât timp cât amândoi vor fi eurodeputaţi, pentru că o va sancţiona şi va reacţiona foarte dur.

El preciza că nu priveşte cu seriozitate demersul Monicăi Macovei de a-l da în judecată, arătând că această acţiune se înscrie în trendul democrat-liberalilor, care atacă în ultima vreme USL prin declaraţii pentru a arăta că "fac treabă".

Potrivit lui Ivan, Monica Macovei trebuie să răspundă la întrebări referitoare la cele două milioane de voturi despre care afirma că ar fi fost fraudate la referendum şi despre care a vorbit în Parlamentul European, dar şi la "lovitura de stat din România" despre care a informat toate instituţiile europene.

Afirmaţiile vizate de plângerea Monicăi Macovei au fost făcute de europarlamentarul PSD în luna noiembrie a anului trecut, în perioada campaniei electorale.

"Sunt două plângeri adresate Preşedintelui Parlamentului European Martin Schulz. Prima făcută de delegaţia USL din Parlamentul European în vara acestui an în care Monica Macovei era acuzată ca fiind vârful de lance al unei campanii de dezinformare a deputaţilor europeni şi de defăimare a României. A doua datează din 19 octombrie 2012 şi a fost semnată la Stockholm de către toţi directorii de agenţii europene ca răspuns la campania de dezinformare şi de defăimare a doamnei Jaqueline McGlade, directorul Agenţiei Europene de Mediu. Sunt două documente cât se poate de oficiale, uşor de găsit şi verificat", susţinea Ivan, într-o postare pe pagina sa de Internet.

El argumenta că acea "Comisie de etică" la care făcea referire este prevăzută de regulamentele PE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici