Procesul în care sindicaliştii cer suspendarea concedierii colective de la Bechtel, amânat

Procesul în care Sindicatul Transilvania şi Cartel Alfa Cluj au cerut în instanţă suspendarea procedurii de concediere colectivă a peste opt sute de angajaţi ai companiei Bechtel a fost amânat, luni, de Tribunalul Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
10 afișări

Avocaţii companiei americane Bechtel au invocat în instanţă mai multe excepţii, dar au cerut şi clarificarea situaţiei Cartel Alfa în proces, respectiv dacă sindicatul este reprezentant sau reclamant în cauză.

Avocatul Bechtel, Radu Damaschin, a declarat la ieşirea din sala de judecată că demersul judiciar al sindicatului a fost pornit greşit.

"Apreciem că aces demers judiciar a fost pornit incorect, alta era calea de urmat. Sindicatul a acţionat în calitate de reprezentant al angajaţilor Bechtel, însă nu există nicio dovadă că există consimţământul tuturor angajaţilor pentru acest demers judiciar”, a spus Damaschin.

Juristul Cartel Alfa, Mihaela Coţa, a declarat, la rândul său, că excepţia invocată de angajatorul american va fi respinsă, aceasta fiind doar o strategie de amânare a judecării cauzei.

“Este absolut obiectivă prezenţa noastră în aceasta cauză. Sindicatul Transilvania, al muncitorilor Bechtel, este afliliat la Cartel Alfa, iar în legătură cu lipsa calităţii procesuale, totul a pornit de la o confuzie. Cei de la Bechtel cred că noi am introdus acţiunea în numele membrilor de sindicat, însă este vorba despre un drept al sindicatului de a fi consultat şi informat cu privire la aspectele legate de dreptul muncii”, a declarat Mihaela Coţa.

Mihai Lup, liderul Sindicatului Trasilvania, a spus că efectul amânării va fi că muncitorii vor pleca acsă de marţi, 1 martie, în condiţiile în care în această dată este finalizată procedura de concediere colectivă.

"Să fie bine înţeles, Bechtel a tergiversat discuţiile cu sindicaliştii încă din prima zi, a mimat discuţiile. A spus «nu mai avem bani, îi dăm pe toţi afară că noi suntem Bechtel şi aşa vrem noi». Am cerut documente care să demonstreze că este aşa cum spun dânşii, nu le-am primit”, a declarat Lup.

Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 28 martie.

Sindicatul Cartel Alfa Cluj a acţionat în judecată compania americană Bechtel şi a cerut anularea concedierii colective, pe motiv că acest demers afectează angajaţii care sunt lideri de sindicat şi angajaţii care sunt cazuri sociale grave.

Preşedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, declara, la sfârşitul lunii ianuarie, că procedura concedierii colective îi afectează pe angajaţii care sunt lideri de sindicat, dar şi care sunt cazuri sociale grave, iar odată disponibilizaţi oamenii pe locurile lor nu se mai pot angaja alţii timp de nouă luni.

Tot atunci, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Ana Maria Chiciudean, declara că instituţia a primit din partea angajatorului american lista cu persoanele care sunt disponibilizate, numărul fiind mai mic faţă de cel anunţat iniţial, de 830 de persoane.

"Este vorba despre un număr total de 682 de persoane, dintre care 563 de pe şantierul Autostrăzii Transilvania din judeţul Cluj şi 119 de pe şantierul de la Chiribiş, judeţul Bihor. Noi urmează să avem o întâlnire cu angajatorul şi apoi cu angajaţii disponibilizaţi, în cadrul procedurilor de preconcediere. Angajaţii care primesc deciziile de concediere începând de luni au un preaviz de 20 de zile lucrătoare",spunea Chiciudean.

Compania americană Bechtel a notificat, în 19 noiembrie 2010, Sindicatul "Transilvania" asupra intenţiei de concediere colectivă a peste 800 de angajaţi care lucrează la Autostrada Transilvania, din cauza lipsei frontului de lucru şi a neplăţii datoriilor de către statul român pentru lucrările făcute în 2010.

Apoi, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a dispus companiei Bechtel să amâne cu zece zile emiterea deciziilor de concediere colectivă a celor peste 800 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, aşa cum a solicitat Sindicatul Cartel "Alfa" Cluj, iar compania a anunţat că va respecta dispoziţia ITM.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici