Procurorii CSM, în DEZACORD cu Viorica Dăncilă, după discursul din PE: Afirmaţie gravă si nepermisă

Procurorii CSM reacţionează după declaraţiile de miercuri ale premierului Viorica Dăncilă din Parlamentul European, potrivit cărora se creează presiune asupra magistraţilor pentru anumite soluţii, şi precizează că afirmaţiile sunt grave, nesusţinute factual şi nepermise într-un stat de drept.

Urmărește
3300 afișări
Imaginea articolului Procurorii CSM, în DEZACORD cu Viorica Dăncilă, după discursul din PE: Afirmaţie gravă si nepermisă

Procurorii CSM, în DEZACORD cu Viorica Dăncilă, după discursul din PE: Afirmaţie gravă si nepermisă

„Secţia pentru procurori a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice ale prim-ministrului din data de 3 octombrie 2018, din Plenul Parlamentului European, privind funcţionarea sistemului judiciar din România. Acreditarea ideii că prin îndeplinirea de către procurori a obligaţiei legale de a înregistra orice sesizare adresată de justiţiabili, inclusiv plângerile vizând magistraţii (peste 99% din aceste dosare penale au la bază o astfel de modalitate de sesizare), se creează un sistem de presiune asupra magistraţilor vizaţi de aceste plângeri, reprezintă o afirmaţie gravă, nesusţinută factual şi nepermisă într-un stat de drept”, au precizat procurorii CSM, printr-un comunicat de presă.

Secţia de procurori mai spune că atribuirea unor conotaţii negative generale soluţiilor de achitare, care în România se încadrează în limitele normale la nivel european, „este un demers de natură a decredibiliza întreaga activitate a Ministerului Public”.

„Secţia subliniază faptul că toate probele administrate în cursul urmăririi penale sunt supuse evaluării, sub aspectul legalităţii, numai judecătorilor. Afirmaţia că soluţiile pronunţate de magistraţi s-ar dispune dincolo de o astfel de evaluare făcută exclusiv de judecători, în afara cadrului legal ori ca efect al unor presiuni de orice natură, are un real potenţial de afectare a independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei”, a mai spus Secţia de procurori.

Sursa citată mai precizează că procurorii din România îşi exercită atribuţiile în conformitate cu rolul lor constituţional de apărare a ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, având ca unic temei legea.

„Secţia pentru procurori reiterează imperativul unui mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice”, mai spun procurorii CSM.

Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a spus, miercuri, în plenul Parlamentului European, că magistraţii români au avut dosare prin care au fost influenţaţi să dea anumite soluţii.

"Comisia de la Veneţia spunea că în sistemul sovietic, Parchetul reprezenta un instrument... Jumătate dintre magistraţii din România au avut dosare prin care au fost influenţaţi să dea soluţii. Nu o spun doar eu, o spun magistraţii din România. În final, toţi au fost achitaţi iar dosarele clasate, dar ei au fost înlăturaţi. Azi v-am informat pe toţi despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre justiţia din România, dacă nu se va vorbi despre aceste abuzuri. Întrebaţi-vă de ce", a declarat premierul Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii din PE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici