- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.04.2016, 14:52)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profesorii ar putea beneficia de "protecţie". Iniţiator: Până şi în anii negri ai dictaturii, dascălul era respectat
Senatorul PSD Şerban Nicolae a iniţiat un proiect potrivit căruia profesorii din învăţământul preuniversitar se bucură de protecţie juridică, au dreptul de a aplica sancţiuni, faptele sesizate de aceştia se prezumă a fi reale, iar pedepsele pentru agresarea lor cresc.
Urmărește
1618 afișări
Profesorii ar putea beneficia de "protecţie". Iniţiator: Până şi în anii negri ai dictaturii, dascălul era respectat (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)
"Internetul e plin de articole şi chiar filme în care sunt prezentate asemenea incidente: elevi care îşi umilesc în faţa clasei profesorii, alţii care îi înjură de mama focului sau îi iau de-a dreptul la pumni. Până în 1989, adică în plin regim totalitar, un asemenea incident era de neconceput, iar atunci când totuşi, aşa ceva se întâmpla într-un oarecare colţ al ţării, urmările erau drastice pentru elevul în cauză. Până şi în anii negri ai dictaturii, dascălul era respectat, iar demnitatea lui era apărată", susţine Șerban Nicolae în expunerea de motive.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică la Senat, prevede că personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar este "învestit cu exerciţiul autorităţii publice" în limita competenţelor stabilite prin Statutul personalului în învăţământ.
Senatoul PSD vrea să impună prin lege "respect şi consideraţie" faţă de cei din învăţământul preuniversitar, "un climat de ordine, disciplină şi respect", "dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare" potrivit regulamentului fiecărei unităţi de învăţământ, "protecţie juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor" şi sprijin de la autorităţi pentru "asigurarea consideraţiei şi respectului cuvenit funcţiei".
De asemenea, iniţiatorul mai prevede în proiect ca faptele sesizate în scris de personalul didactic în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei "se prezumă a fi reale, până la momentul demonstrării situaţiei contrare".
În sfârşit, proiectul de lege introduce pedepse mai mari pentru agresiuni sau omor comise împotriva unui cadru didactic preuniversitar aflat în exercitarea funcţiei sau în legătură cu aceasta. Pedepsele în aceste cazuri se majorează cu o treime faţă de cele prevăzute în legea în vigoare. Reglementările referitoare la pedepse protejează şi membrii familiilor cadrelor didactice.
"Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor se serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime" se arată în proiect.
De asemenea, iniţiativa legislativă stabileşte că "săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime".
Senatorul Şerban Nicolae mai spune, în expunerea de motive, că este necesară această schimbare legislativă pentru că "realitatea ultimilor ani a demonstrat scăderea tot mai accentuată a respectului acordat corpului profesoral de căre elevi şi părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora".
Totodată, senatorul citează un studiu "efectuat anii trecuţi pentru Ministerul Educaţiei", care arată că peste 70.000 de profesori au fost agresaţi cel puţin o dată. Din studiul invocat mai reiese că 2.400 de copii au recunoscut că şi-au jignit profesorii, iar aproape 200 au recunoscut că i-au lovit.
Proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul Senatului, aceasta fiind prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Citeşte şi: Senatul a adoptat tacit un proiect pentru interzicerea organizaţiile politice cu caracter comunist
Citeşte şi: PROIECT: Uniunea Artiştilor Plastici şi Uniunea Scriitorilor nu vor plăti impozite sau taxe pentru terenurile aferente clădirilor deţinute
Citeşte şi: Proiect de modificare a Codului Muncii: Măsuri de protecţie suplimentară pentru sindicalişti
Citeşte şi: Proiect: Pedepse cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru "samsarii" care falsifică actele maşinilor
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian