Programul Erasmus va asigura 280.000 de burse în 2013, primind finanţarea necesară în ciuda deficitului din acest an

Programul Erasmus va asigura aproximativ 280.000 de burse în anul universitar 2013 - 2014, urmând să primească şi finanţarea necesară, care se ridică la circa 500 de milioane de euro, în ciuda deficitului de 90 de milioane de euro înregistrat anul acesta, informează Comisia Europeană.

Urmărește
409 afișări
Imaginea articolului Programul Erasmus va asigura 280.000 de burse în 2013, primind finanţarea necesară în ciuda deficitului din acest an

Programul Erasmus va asigura 280.000 de burse în 2013, primind finanţarea necesară în ciuda deficitului din acest an (Imagine: Hepta)

Potrivit sursei citate, statele membre UE şi Parlamentul European au reuşit să evite o criză de finanţare ce ameninţa binecunoscutul program de mobilitate universitară, în urma încheierii unui acord de ultim moment care a permis Uniunii să acopere un deficit din bugetul pentru 2012.

Acordul şterge un deficit în valoare de 180 de milioane de euro euro din bugetul pentru 2012 aferent Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii. Aceste program include mai multe programe de schimb - Erasmus, Leonardo pentru ucenici, Comenius pentru şcoli, Grundtvig pentru educaţia adulţilor. Deficitul înregistrat de programul Erasmus era de aproximativ 90 de milioane de euro.

În urma încheierii acordului, Comisia va fi în măsură să ofere aproximativ 280.000 de burse de studii Erasmus în anul universitar 2013 - 2014.

Parlamentul European şi Consiliul au ajuns, de asemenea, la un acord privind bugetul UE pentru anul 2013, prin care Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii va fi finanţat cu 1,015 miliarde de euro, din care aproximativ 500 de milioane de euro vor fi alocaţi burselor Erasmus. Finanţarea pentru Erasmus se ridică la aproximativ 0,4 la sută din bugetul total al UE.

Deficitul bugetului pentru 2012 corespunzător tuturor programelor UE s-a ridicat la 9 miliarde de euro. Conform acordului încheiat miercuri, Parlamentul European şi Consiliul au convenit să furnizeze o contribuţie complementară de 6 miliarde de euro pentru acoperirea imediată a nevoilor urgente, urmând ca restul sumei (2,9 miliarde de euro) să fie transferat în 2013. Pentru majoritatea beneficiarilor, cum ar fi studenţii Erasmus, cercetătorii şi întreprinderile, acest lucru înseamnă că toate plăţile care trebuiau efectuate în 2012 vor fi efectuate în 2012. Fondurile reportate pentru anul viitor vor acoperi facturi pentru proiecte de fonduri structurale, în special cele a căror plată face obiectul unor suspendări.

De asemenea, Parlamentul European şi Consiliul au convenit asupra unui buget total de 132,8 miliarde de euro pentru 2013, cu cinci miliarde de euro mai puţin faţă de propunerea Comisiei, care a avut la bază estimări primite chiar de la cele 27 de state membre. Comisia îşi manifestă temerile asupra unui nou deficit bugetar cu care s-ar putea confrunta UE toamna viitoare, având în vedere suma suplimentară de 2,9 miliarde de euro reportată din 2012.

Cea mai mare parte a bugetului UE este cheltuită pentru sprijinirea dezvoltării economice şi a competitivităţii în statele membre (35,5 la sută pentru politica de coeziune) şi a agricultorilor (33,1 la sută pentru politica agricolă comună).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici