- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.03.2014, 13:04)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect Cod etic: Profesorii să evite denigrarea colegilor. Sunt interzise frauda intelectuală şi plagiatul
Relaţiile dintre cadrele didactice se vor baza pe respect, solidaritate şi corectitudine, profesorii trebuie să evite denigrarea colegilor, iar frauda intelectuală şi plagiatul sunt interzise, potrivit proiectului Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar.
Urmărește
434 afișări
Proiect Cod etic: Profesorii să evite denigrarea colegilor. Sunt interzise frauda intelectuală şi plagiatul (Imagine: Shutterstock)
Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.
Proiectul Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei, are un capitol care se referă la relaţiile dintre profesori.
Potrivit proiectului, relaţiile profesionale trebuie să se bazeze pe respect, onestitate, solidaritate, cooperare, corectitudine, toleranţă, evitarea denigrării, sprijin reciproc, confidenţialitate, competiţie loială, fiind interzise frauda intelectuală şi plagiatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
De asemenea, personalul didactic trebuie să evite situaţiile în care ar putea fi lezată libertatea de opinie vizând convingerile politice şi religioase, dar şi orice formă de discriminare în relaţiile cu colegii.
Document mai prevede că între persoanele din sistemul de învăţământ preuniversitar responsabile cu instruirea şi educarea sunt interzise solicitarea de servicii personale de orice tip de la colegi care sunt sau urmează să fie în proces de evaluare, angajare sau promovare, iar în evaluarea competenţei profesionale vor fi utilizate doar criteriile care au în vedere performanţa şi rezultatele profesionale. Totodată, cadrele didactice vor fi încurajate în pregătirea continuă, pentru a atinge standarde superioare de calitate în activitatea didactică.
Proiectul mai prevede că orice cadru didactic trebuie să evite, prin afirmaţii, aprecieri sau acţiuni, să afecteze imaginea profesională şi socială a altor membri ai corpului profesoral, cu excepţia situaţiilor prevăzute şi formalizate de actele normative în vigoare, printre care evaluările anuale şi cele din comisia de disciplină.
Cadrele didactice pot avea o reacţie publică - prin drept la replică, discurs public sau întrunire - atunci când o anumită situaţie creată de către membrii comunităţii educaţionale sau de către oricine altcineva din afara acesteia afectează imaginea unităţii şcolare, a sistemului de învăţământ preuniversitar românesc sau oricărei persoane, membră a comunităţii educaţionale, potrivit proiectului.
În document se mai arată că este interzisă orice evaluare sau asumare de rezultate fabricate ale unuia sau mai multor elevi, cu scopul de a obţine avantaje materiale, financiare sau profesionale de către cadrul didactic. De asemenea, în proiect este prevăzută interzicerea sau denunţarea asumării nelegale a oricărei forme de proprietate intelectuală cu scopul de a obţine avantaje materiale, financiare sau profesionale.
Citeşte şi:
Proiect Codul etic: Profesorii vor spune părinţilor situaţia reală la învăţătură a copiilor
Citeşte şi:
Codul Etic: Profesorii nu pot primi bani sau cadouri şi nu pot face meditaţii cu propriii elevi
Citeşte şi:
Codul Etic: Profesorii, obligaţi să supravegheze elevii în şcoală şi la activităţi în afara acesteia
Citeşte şi:
FSLI: Codul Etic din educaţie trebuie completat cu obligaţii şi sancţiuni pentru elevi şi părinţi
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe