- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.05.2019, 11:33)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect: Cota de închiriere creşte la 1.5%, pentru locuinţele construite prin programele ANL
Mai mulţi parlamentari UDMR au depus, în procedură de urgenţă, la Senat un proiect care prevede creşterea de la 0.8% la maximum 1,5% a cotei de închiriere pentru locuinţele construite prin programele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (A.N.L.), destinate tinerilor.
Urmărește
150 afișări
Proiect: Cota de închiriere creşte la 1.5%, pentru locuinţele construite prin programele ANL
Sumele încasate vor fi folosite de administratorii locuinţelor pentru întreţinere, reparaţii curente sau capitale.
Proiectul a fost depus în procedură de urgenţă la Senat şi propune modificarea unui articol din Legea 152/1998 privind înfiinţarea ANL.
Prin urmare, propunerea legislativă prevede modificarea articolului 8 (7), litera b) din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţei, astfel: „O cotă de maximum 1.5%, aplicată la valoarea de înlocuire a construcţiei, destinate administratorilor locuinţelor prevăzuţi la alin (2), pentru administrarea, întreţinerea şi reparaţiile curente, precum şi reparaţiile capitale”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Alineatul (2) al Legii ANL în vigoare se referă la „locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate, realizate în condiţiile prezentei legi, fac obiectul proprietăţii private a statului”.
„(2) Locuinţele pentru tineri destinate închirierii sunt administrate, în conformitate cu prevederile legale în materie aflate în vigoare, de autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti în care acestea sunt amplasate. Locuinţele destinate în mod exclusiv închirierii de către tineri specialişti din învăţământ sau din sănătate sunt administrate de autorităţile administraţiei publice locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau de către autorităţile administraţiei publice centrale din domeniul învăţământului, respectiv din domeniul sănătăţii ori sunt în administrarea unor unităţi aflate în subordinea sau sub coordonarea acestor autorităţi, potrivit legii, şi care au solicitat realizarea acestora. Locuinţele realizate în cadrul programului privind construcţia de locuinţe cu chirie prin atragerea capitalului privat fac obiectul proprietăţii publice a statului. Pentru celelalte locuinţe care se realizează prin programele de investiţii prevăzute la art. 7 alin. (6), regimul juridic şi modul de repartizare sunt prevăzute de Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată Legea A.N.L în vigoare.
Parlamentarii UDMR propun creşterea cotei de maximum 0,8%, cum este în prezent, la maximum 1,5%, „aplicată la valoarea de înlocuire a construcţiei, destinate administratorilor locuinţelor pentru administrarea, întreţinerea şi reparaţiile curente, precum şi reparaţiile capitale, din chiria pentru locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate”, potrivit expunerii de motive a proiectului.
Iniţiatorii susţin că din sumele încasate din chirii suma rămasă administratorului este insuficientă pentru a acoperi cheltuielile în totalitate, diferenţa trebuind acoperită din bugetul local.
„Locuinţele sus-amintite sunt administrate, în conformitate cu prevederile legale în materie aflate în vigoare, de către autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ teritoriale, în care acestea sunt amplasate. În cele mai multe cazuri, din sumele încasate din chirii, suma rămasă administratorului locuinţelor, respectiv autorităţilor locale, pentru administratea, întreţinerea şo reaparaţiile curente, nu acoperă cheltuielile în totalitate, iar diferenţa trebuie acoperită de la bugetul local. Din motivele prezentate, precum şi faptul că autorităţile locale se confruntă mai mult cu situaşii, în care aceste unităţi locative necesită reparaţii, iar banii din chirii care rămân cu această destinaţie sunt insuficienţi, împovărându-se astfel bugetul local cu cheltuielile necesare, propunem modificarea aceasta”, conform sursei citate.
Propunerea legislativă a fost înregistrată, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe