Proiect: Cota de închiriere creşte la 1.5%, pentru locuinţele construite prin programele ANL

Mai mulţi parlamentari UDMR au depus, în procedură de urgenţă, la Senat un proiect care prevede creşterea de la 0.8% la maximum 1,5% a cotei de închiriere pentru locuinţele construite prin programele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (A.N.L.), destinate tinerilor.

Urmărește
150 afișări
Imaginea articolului Proiect: Cota de închiriere creşte la 1.5%, pentru locuinţele construite prin programele ANL

Proiect: Cota de închiriere creşte la 1.5%, pentru locuinţele construite prin programele ANL

Sumele încasate vor fi folosite de administratorii locuinţelor pentru întreţinere, reparaţii curente sau capitale.

Proiectul a fost depus în procedură de urgenţă la Senat şi propune modificarea unui articol din Legea 152/1998 privind înfiinţarea ANL.

Prin urmare, propunerea legislativă prevede modificarea articolului 8 (7), litera b) din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţei, astfel: „O cotă de maximum 1.5%, aplicată la valoarea de înlocuire a construcţiei, destinate administratorilor locuinţelor prevăzuţi la alin (2), pentru administrarea, întreţinerea şi reparaţiile curente, precum şi reparaţiile capitale”.

Alineatul (2) al Legii ANL în vigoare se referă la „locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate, realizate în condiţiile prezentei legi, fac obiectul proprietăţii private a statului”.

„(2) Locuinţele pentru tineri destinate închirierii sunt administrate, în conformitate cu prevederile legale în materie aflate în vigoare, de autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti în care acestea sunt amplasate. Locuinţele destinate în mod exclusiv închirierii de către tineri specialişti din învăţământ sau din sănătate sunt administrate de autorităţile administraţiei publice locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau de către autorităţile administraţiei publice centrale din domeniul învăţământului, respectiv din domeniul sănătăţii ori sunt în administrarea unor unităţi aflate în subordinea sau sub coordonarea acestor autorităţi, potrivit legii, şi care au solicitat realizarea acestora. Locuinţele realizate în cadrul programului privind construcţia de locuinţe cu chirie prin atragerea capitalului privat fac obiectul proprietăţii publice a statului. Pentru celelalte locuinţe care se realizează prin programele de investiţii prevăzute la art. 7 alin. (6), regimul juridic şi modul de repartizare sunt prevăzute de Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată Legea A.N.L în vigoare.

Parlamentarii UDMR propun creşterea cotei de maximum 0,8%, cum este în prezent, la maximum 1,5%, „aplicată la valoarea de înlocuire a construcţiei, destinate administratorilor locuinţelor pentru administrarea, întreţinerea şi reparaţiile curente, precum şi reparaţiile capitale, din chiria pentru locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate”, potrivit expunerii de motive a proiectului.

Iniţiatorii susţin că din sumele încasate din chirii suma rămasă administratorului este insuficientă pentru a acoperi cheltuielile în totalitate, diferenţa trebuind acoperită din bugetul local.

„Locuinţele sus-amintite sunt administrate, în conformitate cu prevederile legale în materie aflate în vigoare, de către autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ teritoriale, în care acestea sunt amplasate. În cele mai multe cazuri, din sumele încasate din chirii, suma rămasă administratorului locuinţelor, respectiv autorităţilor locale, pentru administratea, întreţinerea şo reaparaţiile curente, nu acoperă cheltuielile în totalitate, iar diferenţa trebuie acoperită de la bugetul local. Din motivele prezentate, precum şi faptul că autorităţile locale se confruntă mai mult cu situaşii, în care aceste unităţi locative necesită reparaţii, iar banii din chirii care rămân cu această destinaţie sunt insuficienţi, împovărându-se astfel bugetul local cu cheltuielile necesare, propunem modificarea aceasta”, conform sursei citate.

Propunerea legislativă a fost înregistrată, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici