- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.01.2014, 22:00)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROIECT de Hotărâre de Guvern: Distribuitorii de electronice trebuie să preia gratuit un aparat uzat la achiziţia unuia nou
Distribuitorii de echipamente electrice şi electronice (EEE) trebuie să preia gratuit un deşeu din această categorie (DEEE) la cumpărarea unui aparat nou echivalent, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului.
Urmărește
933 afișări
Distribuitorii de electronice trebuie să preia gratuit un aparat uzat la achiziţia unuia nou - proiect (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)
Proiectul de act normativ propune ca, la furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii să preia obligatoriu DEEE în sistem unul la unul, fără a solicita plata, în aceleaşi condiţii precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent şi a îndeplinit aceleaşi funcţii ca echipamentul nou furnizat.
Totodată, distribuitorii care au spaţii de vânzare în domeniul EEE de cel puţin 400 m2 au obligaţia să asigure colectarea DEEE de dimensiuni foarte mici în cadrul magazinelor sau în imediata apropiere a acestora, cu titlu gratuit de la utilizatorii finali şi fără obligaţia de a cumpăra EEE de un tip echivalent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Peste 8 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Alegeri prezidenţiale. Rezultate EXIT-POLL. Ciolacu câştigă primul tur, Lasconi, Simion, Georgescu şi Ciucă despărţiţi de câteva procente. Geoană rezultat slab
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Primele rezultate EXIT-POLL. Marcel Ciolacu pe primul loc, urmat de Elena Lasconi şi Călin Georgescu / 9,4 milioane de alegători au ieşit la vot
Autorităţile executive ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia să înfiinţeze cel puţin un punct de colectare separată a DEEE provenite de la gospodăriile particulare la 50.000 de locuitori, dar nu mai puţin de un punct de colectare în fiecare localitate şi să stabilească orarul de funcţionare al acestora, se arată în proiect.
În cazul localităţilor rurale izolate sau cu mai puţin de 1.500 de locuitori, punctul de colectare poate fi unul mobil în măsura în care acesta este accesibil populaţiei ca amplasament şi perioadă de timp.
Totodată, potrivit proiectului, autorităţile executive ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia să încheie contracte/parteneriate sau alte forme de colaborare cu producătorii sau organizaţiile colective ale acestora, prin care colectorii desemnaţi de producători trebuie să asigure: colectarea separată a DEEE de la gospodăriile particulare, inclusiv a celor care nu conţin componentele esenţiale sau a celor care conţin alte deşeuri decât DEEE, în special şi prioritar în ceea ce priveşte echipamentele de transfer termic care conţin substanţe care depreciază stratul de ozon şi gaze fluorurate cu efect de seră, lămpile fluorescente care conţin mercur, panourile fotovoltaice şi echipamentele de mici dimensiuni.
Colectorii trebuie să asigure şi transportul acestor DEEE la punctele de colectare, cel puţin fără a solicita deţinătorului plata.
De asemenea, operatorii punctelor de colectare au obligaţia de a prelua, cel puţin gratuit, DEEE de la deţinători şi distribuitori, de a asigura evidenţa DEEE intrate şi ieşite din punctele de colectare şi de a raporta anual datele autorităţilor judeţene pentru protecţia mediului.
Pentru alte tipuri de DEEE decât cele provenite de la gospodării particulare, producătorii sau terţii care acţionează în numele producătorilor sunt obligaţi să asigure colectarea acestora, se mai arată în proiect.
În materie de colectare selectivă, actuala ţintă de 4 kilograme DEEE pe cap de locuitor pe an va fi înlocuită începând cu anul 2016 cu o formulă procentuală reprezentând 40 la sută din greutatea de EEE introdusă pe fiecare piaţă naţională, potrivit proiectului de HG. Se mai propune ca rata de colectare să crească anual cu câte cinci procente, pentru 2021 fiind prevăzută la 65 la sută.
"Acest lucru prezintă avantaje pentru o piaţă ca a României în care consumul de electronice este unul scăzut, însă în condiţiile pieţei europene unde cererea de produsele electronice este una galopantă, noile standarde de colectare impun în fapt ţinte superioare de colectare a DEEE", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.
Un alt aspect se referă la valorificarea DEEE în intervalul de timp 2012 - 2019. Astfel, conform proiectului, până la 14 august 2015, se valorifică în proporţie de 80 la sută şi se reciclează 75 la sută aparate de uz casnic de mari dimensiuni şi distribuitoare automate, se valorifică 75 la sută şi respectiv reciclează 65 la sută echipamente informatice şi de telecomunicaţii şi aparate electrice de consum şi panouri fotovoltaice şi se valorifică 70 la sută şi reciclează 50 la sută aparate de uz casnic de mici dimensiuni, echipamente de iluminat, unelte electrice şi electronice (cu excepţia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni), jucării, echipament pentru petrecerea timpului liber şi echipament sportiv, dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate), instrumente de monitorizare şi control. Pentru lămpile cu descărcare în gaze, 80 la sută de reciclează.
De la 15 august 2015, aceste ţinte cresc cu câte 5 la sută, mai puţin pentru lămpi.
Valorificarea înseamnă orice operaţiune care are drept rezultat principal faptul că deşeurile servesc unui scop util prin înlocuirea altor materiale, în timp ce reciclarea este orice operaţiune de valorificare prin care deşeurile sunt transformate în produse, materiale sau substanţe pentru a-şi îndeplini funcţia iniţială ori pentru alte scopuri.
Noua HG va abroga Hotărârea Guvernului nr. 1037/2010 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice şi va transpune Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 197 din 27 iulie 2012.
Termenul maxim prevăzut de Directiva 2012/19/UE pentru preluarea măsurilor prevăzute de către aceasta în legislaţia naţională, în speţă de intrare în vigoare a prezentei hotărâri este data de 14 februarie 2014.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ca să-ți ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca și vor conduce țara împotriva ta! Știi ce ai de făcut: TE DUCI ȘI PUI ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe