PROIECT | Întărirea autorităţii poliţistului, în dezbatere publică, organizată de MAI. Închisoare pentru ignorarea avertismentelor poliţiei şi amenzi mai mari pentru cei care refuză să se legitimeze

MAI organizează, luni, dezbaterea publică privind proiectul de lege care presupune întărirea autorităţii poliţistului, acesta reprezentând răspunsul faţă de creşterea a numărului de agresiuni îndreptate împotriva personalului instituţiei.

Urmărește
1729 afișări
Imaginea articolului PROIECT | Întărirea autorităţii poliţistului, în dezbatere publică, organizată de MAI. Închisoare pentru ignorarea avertismentelor poliţiei şi amenzi mai mari pentru cei care refuză să se legitimeze

Întărirea autorităţii poliţistului, dezbătută, luni, la MAI

La dezbaterea publică de luni, organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), se va discuta proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Actul normativ propus are drept scop şi protejarea poliţistului împotriva acţiunilor violente şi stabilirea clară, la nivel de lege, a procedurilor de intervenţie ale agentului.

„Poliţistul are dreptul să solicite oricărei persoane care face obiectul unor măsuri poliţieneşti, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat sau să adopte o poziţie inofensivă care să excludă posibilitatea săvârşirii unei acţiuni violente îndreptate împotriva acestuia. Solicitarea de a adopta o poziţie inofensivă (ţinerea mâinilor la vedere, deasupra capului sau paralel cu solul, depărtarea picioarelor, adoptarea poziţiei şezut sau culcat) trebuie să fie adecvată pericolului pe care-l poate reprezenta persoana. Dacă persoana nu se supune solicitărilor poliţistului sau se apropie de poliţist după ce, în prealabil, a fost avertizată verbal prin cuvintele „Stai, poliţia! – Nu te apropia!”, se prezumă intenţia unei acţiuni violente împotriva poliţistului”, se arată în propunerea legislativă.

De asemenea, în document mai este stipulată şi procedura privind conducerea unui cetăţean la sediul poliţiei.

„În proiect propunem ca verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei se realizează, cu celeritate, fără a se depăşi 12 de ore de la momentul iniţierii deplasării. La expirarea acestui termen, persoana are dreptul de a părăsi sediul poliţiei. În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul de 12 ore, acest termen se prelungeşte cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a se depăşi 24 de ore de la momentul iniţierii deplasării. Conducerea la sediul Poliţiei se va realiza numai în anumite situaţii: nu s-a putut stabili identitatea persoanei, ori există suspiciuni rezonabile cu privire la identitatea declarată sau veridicitatea documentelor prezentate; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează suspiciunea rezonabilă că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală etc.”, se mai arată în document.

Iniţiativa mai vizează şi înăsprirea sancţiunilor. De exemplu, pentru refuzul de legitimare, amenda maximă va creşte de la 500 de lei, la 1.500 de lei, întrucât, aşa cum spune iniţiativa, această situaţie stă la baza escaladării unor episoade violente.

„Propunem limitarea şi detalierea situaţiilor când este posibilă pătrunderea într-un spaţiu privat, fără mandat sau acordul proprietarului. Legea prevede obligaţia poliţistului de a lua măsurile necesare pentru înlăturarea pericolelor care ameninţă ordinea publică sau siguranţă persoanelor, dar nu stabileşte şi modalităţile prin care se exercită această obligaţie. În proiect se prevăd limitativ condiţiile în care se poate realiza intervenţia într-un spaţiu privat: Pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol; Pentru a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană decedată etc”, scrie în proiect.

De asemenea, proiectul propune încadrarea ca infracţiune a următoarelor fapte: împiedicarea poliţistului să deruleze o anumită intervenţie în stradă (pedeapsa propusă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă), întrebuinţarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene (închisoare de la 1 la 3 luni sau amendă), redarea muzicii, la intensitate mare, în imobile cu destinaţia de locuinţe, organizarea de petreceri cu caracter privat în spaţiul public, în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe (dacă, după aplicarea amenzii, persoanele continuă să deranjeze locatarii imobilului, iar poliţiştii sunt solicitaţi pentru o nouă intervenţie, se propune introducerea unor măsuri din sfera răspunderii penale).

Recent, un poliţist a fost rănit în misiune cu o sabie, un altul fiind atacat, fapt ce a dus la împuşcarea mortală a agresorului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici