Proiectul Emersys de cooperare România-Bulgaria în situaţii de urgenţă, lansat la Măgurele

Poiectul Emersys de cooperare România - Bulgaria pentru un sistem transfrontalier de răspuns rapid la situaţii de urgenţă chimice, biologice, radiologice şi nucleare, în valoare de peste 6,4 milioane de euro, a fost lansat, joi, la Institutul "Horia Hulubei" de la Măgurele.

Urmărește
657 afișări
Imaginea articolului Proiectul Emersys de cooperare România-Bulgaria în situaţii de urgenţă, lansat la Măgurele

Proiectul Emersys de cooperare România-Bulgaria în situaţii de urgenţă, lansat la Măgurele (Imagine: Shutterstock)

Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007 - 2013 şi cofinanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, şi guvernele României şi Bulgariei, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

La evenimentul de lansare au fost prezenţi: inspectorul general al IGSU Ion Burlui, alături de reprezentanţii Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Oficiului Regional de Cooperare Transfrontalieră România Bulgaria - Călăraşi, Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi cei aparţinând organismelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă din ţara parteneră.

Valoarea totală a proiectului este de 6.428.807,22 de euro, fonduri destinate cu precădere dotării cu echipamente specializate moderne pentru intervenţia la urgenţe chimice, biologice, radiologice şi nucleare (CBRN), soft-uri de calcul a riscului şi urmărilor accidentelor industriale, precum şi formării personalului de intervenţie din judeţele de la graniţa România - Bulgaria.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 de luni şi are drept obiectiv strategic asigurarea mijloacelor necesare implementării coordonate a strategiilor, legislaţiei comunitare şi convenţiilor bilaterale privind pregătirea, planificarea şi intervenţia în situaţii de urgenţe CBRN, destinată autorităţilor din zona transfrontalieră româno–bulgară.

Grupul ţintă este reprezentat de inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă/directoratele teritoriale pentru protecţie civilă, autorităţile administraţiei publice locale din zona transfrontalieră, cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă şi, nu în ultimul rând, populaţia şi mediul de afaceri.

Partenerii în cadrul proiectului sunt: Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH), care coordonează proiectul, şi Inspectoratul General pentru Situaţii de urgenţă (IGSU) din România, respectiv Directoratul General de Protecţie Civilă şi Siguranţă la Foc (DGPCSF) şi Institutul pentru Cercetări Nucleare şi Energie Nucleară (INRNE)din Bulgaria.

Institutele naţionale de cercetare ştiinţifică din cele două ţări (IFIN-HH şi INRNE) vor asigura suportul ştiinţific şi tehnic pentru implementarea şi obţinerea rezultatelor preconizate în cadrul proiectului Emersys.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici