- Home
- Social
- IAŞI, (16.04.2015, 18:23)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul pensiilor speciale: Parlamentarii din Galaţi, Iaşi, Vaslui spun că e o ”acţiune reparatorie”
Majoritatea parlamentarilor din Galaţi, Iaşi şi Vaslui spun că proiectul privind pensiile speciale reprezintă ”o acţiune reparatorie” şi că pensiile aleşilor români trebuie să se apropie de cele ale aleşilor din Uniunea Europeană, iar social-democraţii le transmit liberalilor să nu fie ipocriţi.
Urmărește
154 afișări
Proiectul pensiilor speciale: Parlamentarii din Galaţi, Iaşi, Vaslui spun că e o ”acţiune reparatorie” (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Parlamentarii gălăţeni au reacţii diferite în ceea ce priveşte proiectul care prevede acordarea de indemnizaţii speciale deputaţilor şi senatorilor. Astfel, social-democratul Florin Pâslaru spune că este vorba despre o ”acţiune reparatorie” pentru parlamentari, în timp ce liberalii Mircea Toader, Paul Ichim şi Victor Paul Dobre afirmă că nu au semnat pentru susţinerea proiectului, iar conservatorii Bogdan Ciucă şi Eugen Durbacă se arată rezervaţi în declaraţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Deputat PSD: Se spune cu răutate că este o pensie specială
Deputatul PSD de Galaţi Florin Pâslaru susţine că sumele prevăzute în acest proiect nu sunt foarte mari, dar sunt reparatorii.
”Sunt semnatarul proiectului, alături de marea majoritate a parlamentarilor pentru că nu este o pensie specială, este o indemnizaţie. Marea majoritate a colegilor dumneavoastră spun că este o pensie specială. Nu. Se spune cu răutate acest lucru. Este o indemnizaţie şi este o acţiune reparatorie şi asta se referă la cei care au un mandat, două mandate sau mai mult de două mandate. Sumele din acest proiect nu sunt foarte mari, dar sunt reparatorii pentru faptul că în perioada în care un parlamentar activează în Parlamentul României, atunci el are o indemnizaţie, nu un salariu, adică nu are acel spor de vechime şi dacă eşti patru ani, un mandat, parlamentar sau doi ani parlamentar în mandat, deputat sau senator, eşti lipsit de acel spor de vechime”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, deputatul PSD Florin Pâslaru.
Citeşte şi:
LISTA celor 255 de parlamentari care semnează propunerea legislativă privind pensiile speciale ale parlamentarilor
De cealaltă parte, senatorul PNL Paul Ichim spune că nu a semnat acest proiect, deoarece consideră că ţara nu este încă pregătită din punct de vedere economic să suporte astfel de cheltuieli, adăugând că atunci când situaţia economică o va permite, ar trebui ca anumite categorii profesionale, cum ar fi medicii, să beneficieze de pensii speciale.
”Eu nu am semnat, nu e niciun moment bine ales economic, ţara nu se află într-o situaţie foarte bună din punct de vedere economic, ca să poţi să începi cu pensii din acestea. Mi se pare corect că ar trebui ca anumite profesii să aibă nişte pensii speciale, să li se recunoască anumite lucruri, şi aş fi fost de acord ca în momentul în care se decide, iar ţara este şi economic într-o postura bună, să intre toate aceste pensii, dar părerea mea e că economic ţara nu poate suporta acum acest lucru. Cu ce sunt, de exemplu, mai prejos, şi vă spun din proprie durere, după ce personalul din lumea medicală este prost platit, măcar ca şi recunoaştere a importanţei actului medical, de ce nu ar beneficia şi ei?”, a spus Ichim, care este de profesie medic.
Şi deputatul PNL Mircea Toader, secretarul comisiei de statut a parlamentarilor, a spus că nu se numără printre semnatarii proiectului, dar va analiza, în funcţie de forma acestuia, de opiniile şi decizia care se va lua la nivel de partid, ce poziţie va avea atunci când se va trece la vot.
Citeşte şi:
Parlamentarii din Cluj şi Timiş explică ”necesitatea” pensiilor speciale: Înseamnă europenizare
”Eu nu am semnat pentru acest proiect. Nu am discutat încă la nivel de grup ce poziţie luăm, în principiu trebuie să existe un tratament egal între diferitele categorii sociale, nu ştim care este forma... Eu personal cred că este bine să existe o anumită formă, dar până când nu vedem care este până la urmă impactul din punct de vedere social şi politic, nu pot să mă pronunţ. Eu personal fiind secretarul comisiei de statut al parlamentarilor, sigur după ce îl primesc îl voi dezbate în cadrul grupului şi acolo, în funcţie de opinii, că un partid trebuie totuşi să îşi permită să aibă opinii, o decizie care se va lua o vom respecta...Nu pot să am opinie separată, decât dacă plec din partid”, a spus Mircea Toader.
Alţi parlamentari gălăţeni s-au arătat însă destul de rezervaţi în declaraţii privind acest proiect de lege.
”Nu l-am semnat, nu l-am văzut şi nu doresc să fac comentarii”, a afirmat deputatul PNL Victor Paul Dobre.
Totodată, deputatul PC Bogdan Ciucă a spus doar că: ”Nu sunt printre semnatari; nu cunosc acest subiect, nu mi s-a solicitat susţinerea lui”.
O reacţie rezervată a avut şi senatorul PC Eugen Durbacă, el spunând că nu cunoaşte ”această problemă”.
Citeşte şi:
Motivele privind pensiile speciale ale parlamentarilor: Un drept firesc, echitabil şi compensatoriu
Deputat PNL: Voi vota proiectul, nimeni din partid nu îmi poate impune cum să votez
La Iaşi, părerile parlamentarilor PNL privind această iniţiativă legislativă sunt împărţite. Un susţinător al proiectului se declară deputatul Grigore Crăciunescu, el spunând că votul este individual şi că nimeni nu poate să-i spună cum să voteze.
Senatorul PNL de Iaşi Dumitru Oprea susţine că nu a semnat proiectul care prevede acordarea pensiilor speciale pentru parlamentari, întrucât e ultimul subiect care trebuia abordat în acest moment de către aleşi.
”Alocaţia pentru copii a rămas încremenită la 42 de lei. Nu am reuşit să-i convingem pe colegii de la PSD să o ducem la 200 de lei. Pentru tineri nu facem nimic, iar noi votăm legi pentru noi. Ne pasă de ţară atât cât ne pasă de noi”, a spus senatorul Oprea.
El afirmă că e greu de spus dacă un astfel de proiect va trece în Parlament. ”Nu ne face deloc bine. Şi aşa suntem socotiţi dalmaţienii societăţii. Asta ne mai lipsea acum. Nimeni nu-i mai presus de lege, eu nu susţin aşa ceva”, a afirmat senatorul Dumitru Oprea.
În schimb, deputatul PNL Grigore Crăciunescu se află printre semnatarii proiectului de lege, el afirmând că nimeni din PNL nu îi poate spune cum să voteze.
”Voi vota pentru acest proiect, votul este individual şi nimeni nu-mi poate spune cum să votez. Doamna Alina Gorghiu, îi respect punctul de vedere, e preşedinta mea, dar nimeni nu-mi poate spune mie cum să votez. Votul nu e imperativ, la comanda cuiva”, a declarat deputatul Grigore Crăciunescu.
El a mai spus că România ar trebui să se alinieze la nivelul indemnizaţiilor din Uniunea Europeană.
Totodată, deputatul liberal consideră că suma pe care statul ar trebui s-o aloce pentru aceste pensii nu ar afecta bugetul.
Şi deputatul PSD de Iaşi Sorin Iacoban a semnat proiectul, motivând că orice parlamentar are drepturi, la fel ca militarii sau aviatorii.
”Nu e o pensie nesimţită când iei zece milioane de lei vechi pentru un mandat. Se fură cu sutele de milioane de euro, nu cred că pensiile parlamentarilor reprezintă marea problemă. În acest fel responsabilizăm parlamentarii. Eu spre exemplu îmi face treaba, iar banii pentru cabinetul parlamentar nu-mi ajung, deşi nu am mulţi angajaţi”, a spus Iacoban.
Întrebat dacă o astfel de lege nu strică şi mai mult imaginea Parlamentului, Iacoban a răspuns: ”Imaginea e aşa cum e, pentru că unii o terfelesc”.
El a spus că proiectul nu s-a discutat în partid şi că a fost lansat de către parlamentari.
”Inclusiv mulţi de la PNL sunt de acord, unii au şi semnat”, a afirmat deputatul Iacoban.
Deputat PSD: De ce magistraţii, cei din armată şi din aviaţie să aibă acest drept şi noi nu?
Senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru, aflată la cel de-al treilea mandat, spune că pensiile parlamentarilor trebuie să se apropie de cele ale aleşilor din Uniunea Europeană şi le transmite colegilor din PNL să nu fie ipocriţi, în condiţiile în care prima lege specială a pensiilor parlamentarilor a fost votată de liberali în guvernarea Tăriceanu.
”Acea lege specială a fost votată prin 2007 sau 2008, când la guvernare se afla PNL. Să nu o facă acum pe ipocriţii. Apoi, în 2010, a fost abrogată de Guvernul Boc. Acum, aşa cum a promis Victor Ponta în campanie electorală, se doreşte redarea tuturor drepturilor tăiate de fosta guvernare, aici fiind vorba şi pensiile parlamentarilor. Noi am rămas ultimii în Europa care nu avem o lege specială şi, în consecinţă, am semnat acest proiect de lege, pe care-l voi şi vota”, a declarat Doina Silistru pentru corespondentul MEDIAFAX.
Colegul său de partid, deputatul vasluian Dan Bordeianu, crede şi el că parlamentarii trebuie să intre în rândul europenilor, însă această lege specială ”ar trebui amânată un pic”.
”De ce să nu intrăm şi noi în rândul europenilor cu o lege specială a parlamentarilor? De ce magistraţii, cei din Armată, Aviaţie să aibă acest drept şi noi nu? Ce-i drept, ar trebui corelate şi pensiile asigurărilor sociale, să întărim pătura de mijloc, pentru că nu se poate ca unii să mănânce covrigi şi alţii să aibă pensii prea mari. De aceea, cred că ar trebui amânat un pic votul pentru această lege. Eu doar îmi spun o opinie acum, pentru că, la vot, ne supunem cu toţii deciziei partidului”, a spus Bordeianu, aflat printre semnatarii acestui proiect.
În schimb, senatorul PNL Nelu Tătaru susţine că va vota împotriva acestei legi, mai ales că este mult prea devreme pentru a se gândi la pensie.
”Nu am prins încă gustul de politică să mă gândesc la pensie. Cei cu două-trei mandate de parlamentar pot să o facă. Însă, abia atunci când vezi că merge bine ţara poţi să-ţi pui şi ţie ceva la pensie”, a afirmat Tătaru.
Nici senatorul liberal Dan Marian, aflat la al treilea mandat, nu va vota iniţiativa legislativă pe motiv că societatea românească nu este încă pregătită: ”Nu am semnat pentru acest proiect de lege nu pentru că nu aş fi de acord şi nu aş vrea o pensie mare, aş fi ipocrit să spun asta, ci pentru faptul că societatea românească nu este pregătită încă pentru o asemenea măsură. Nu ar fi acum problema de bani, pentru că impactul bugetar ar fi nesemnificativ.
La rândul său, deputatul vasluian Tudor Ciuhodaru, membru al Grupului parlamentar Democrat şi Popular, consideră că votarea acestei legi speciale este ”o ruşine” pentru Parlament.
”Astăzi (n.r.-joi), când este depus acest proiect spre dezbatere, este o zi ruşinoasă pentru Parlamentul României. În timp ce nu există medicamente în spitale, proiectele mele de lege privind alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi majorarea alocaţiei pentru copii la 200 de lei nu sunt votate, parlamentarii puterii fac lucruri trăsnite şi ruşinoase. Sugerez să se ajungă la nivel european cu pensiile când o să avem spitale, şcoli, drumuri, salarii şi locuri de muncă europene. Electoratul să se uite acum ce parlamentari adoptă această lege, ca să ştie cu cine să voteze la viitoarele alegeri”, a spus Tudor Ciuhodaru.
Parlamentarii liberali din Suceava se opun şi ei acestei iniţiative legislative, catalogând-o drept ”o prostie”, în timp ce senatorul PSD Ovidiu Donţu afirmă că nu are o poziţie formată în legătură cu acest proiect, dar susţine că nu a semnat iniţiativa.
Deputatul PNL Sanda Maria Ardeleanu, aflată la al doilea mandat, a spus că nu a semnat iniţiativa legislativă privind pensiile speciale ale parlamentarilor, considerând că o asemenea măsură nu este nici binevenită, nici bine primită.
Ea a spus că nu cunoaşte textul acestei iniţiative legislative, pentru că nu a avut această curiozitate întrucât nu i s-a părut a fi un lucru corect.
Ardeleanu consideră că este nevoie de pensii speciale, dar doar în anumite domenii, iar în contextul politic actual o asemenea măsură nu este binevenită şi nici bine primită.
Şi preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, aflat la primul mandat, consideră că iniţiativa legislativă privind pensiile parlamentarilor este ”o prostie”.
”Nu sunt interesat de chestiune pentru că eu am o meserie şi primesc pensie pentru munca depusă. Sunt conferenţiar la Universitatea Suceava şi am de unde primi pensie”, a spus Băişanu.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă joi la Camera Deputaţilor şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori.
Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.
Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.
Conducerea PNL a decis, miercuri, că proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, a declarat co-preşedintele Alina Gorghiu, arătând că, în măsura în care vor fi semnatari liberali, se va discuta în grup şi aceştia vor ţine cont de decizia partidului.
Iniţiativa este semnată de către deputaţii PNL Calimente Mihăiţă, Cherecheş Florica, Chirteş Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Crăciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireadă Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuţa Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardău Dumitru, Sămărtinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionaş-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu şi senatorii liberali Grapă Sebastian, Grigoraş Viorel, Iliescu Lucian.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că liberalii nu susţin pensiile speciale pentru parlamentari şi că partidul va face efortul de a-şi convinge proprii parlamentari care au semnat această iniţiativă, adăugând că speră să nu fie puşi în situaţia unor sancţiuni.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul