- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (05.01.2017, 10:18)
- Vasile Magradean
Prorector Universităţii "Babeş-Bolyai”: Separarea educaţiei de cercetare în două ministere independente - un sfat prost
Prorectorul cu cercetarea al Universităţii "Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, critică decizia "vetustă” a noului Guvern de a se separa educaţia de cercetare prin înfiinţarea a două ministere independente, susţinând că sfatul primit în acest sens a fost "prost".
Urmărește
320 afișări
Prorector UBB: Separarea educaţiei de cercetare în două ministere independente - un sfat prost (Imagine: Thomas Dan /Mediafax Arhiva Foto)
Potrivit unei postări de joi pe blogul personal, Daniel David a arătat că nu ştie cine i-a sfătuit pe cei de la PSD să decidă separarea educaţiei de cercetare, însă "sfatul a fost prost”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"PSD reuşeşte să dezamăgească din nou. Pe când crezi sau speri că, iată, chiar poate intra ca mentalitate în social-democraţia europeană modernă, te izbeşte cu nişte decizii vetuste care te îngheaţă. Ultima decizie pe această temă este separarea educaţiei de cercetare, prin organizarea a două ministere independente în noul guvern PSD. Nu ştiu cine i-a sfătuit, dar, sincer, a fost un sfat prost! Când în toată lumea se vorbeşte de integrarea educaţiei (mai precis a învăţământului superior) şi cercetării într-o arie comună a educaţiei şi cercetării – pentru a uni eficient generarea, diseminarea şi utilizarea cunoaşterii -, noi avem din nou <inovaţii> instituţionale care ne vor îngropa. Nu ajunge că suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte performanţa învăţământului preuniversitar (vezi rezultatele la testele P.I.S.A), învăţământului universitar (vezi clasamentele universităţilor) şi cercetării ştiinţifice (vezi clasamentele bazate pe inovaţie), – asta în condiţiile în care potenţialul nostru de inteligenţă şi creativitate nu este mai prejos -, dar cu noua opţiune administrativă a PSD se pare că vrem să ne aşezăm bine pe aceste locuri, cu impact nefast asupra competitivităţii ţării şi calităţii vieţii oamenilor”, scrie David.
Acesta consideră că, probabil, conducerea PSD a fost "intoxicată" cu pseudoargumente de cei care au convins-o că această opţiune este cea bună.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Daniel David a prezentat şi o listă a organizării educaţiei în ţările care contează ca şi competitivitate, printre care Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Olanda sau Norvegia, de unde rezultă că în acestea funcţionează un minister comun al educaţiei şi cercetării.
"Se poate observa că în ţările moderne şi competitive cercetarea/ştiinţa este în aceeaşi structură administrativă cu educaţia (mai ales cea legată de învăţământul superior). Numai astfel se pot uni eficient generarea, diseminarea şi utilizarea cunoaşterii, pentru a asigura competitivitate ţării şi bunăstare oamenilor. Modelul separării învăţământului şi cercetării a existat în comunism şi am văzut ce a generat. Unii, mai puţin informaţi sau având interese de a le separa (interese care ne vor costa ca ţară!), vor spune că şi în cadrul Comisiei Europene cele două domenii sunt separate în Directorate-General for Education and Culture şi Directorate-General for Research and Innovation. Aşa este, dar cine ştie istoria acestei organizări ştie şi de ce sunt separate şi nu poate fi prostit”, susţine Daniel David.
Prorectorul UBB speră ca cei doi miniştri vor face tot posibilul să unească ministerele în politicile lor, "pentru a nu ne îngropa definitiv prin reglementări şi practici diferite, depăşite de vremuri”.
El precizează că nu a fost şi nu este membru de partid, opţiunile sale fiind legate suportiv sau critic de angajamentele diverselor partide din România faţă de mediul academic, doar în funcţie de corespondenţa între ceea ce se face în ţară în domeniul educaţiei/cercetării şi ceea ce se face la nivel european/internaţional.
Citeşte şi: LIVE TEXT Prima zi de lucru a miniştrilor noului Guvern. Lia Olguţa Vasilescu, la intrarea în ministerul Muncii: Dăm ordonanţe de creştere a pensiilor şi salariilor/ Florin Iordache şi-a preluat mandatul la Justiţie
Citeşte şi: Parchetul General: Dosar penal în cazul înregistrării cu Traian Băsescu despre dosarul ICA/ Reacţia lui Băsescu: Salut decizia Parchetului General de a se autosesiza
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe