- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.08.2017, 20:43)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTEST al persoanelor cu dizabilităţi, marţi, în faţa Ministerului Muncii: Oamenii sunt nemuţumiţi de Ordonanţa de urgenţă privind angajare în Unităţi Protejate Autorizate/ REACŢIA Ministerul Muncii
Un protest al persoanelor cu dizabilităţi va avea loc, marţi, în faţa Ministerului Muncii, oamenii fiind nemulţimiţi de ordonanţa de urgenţă privind angajarea oamenilor cu deficienţe în Unităţie Protejate Autorizate (UPA).
Urmărește
1818 afișări
PROTEST al persoanelor cu dizabilităţi, în faţa Ministerului Muncii: Oamenii sunt nemuţumiţi de Ordonanţa de urgenţă privind angajare în Unităţi Protejate Autorizate
Protestul este organizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, care anunţă participarea a peste 400 de persoane cu dizabilităţi, reprezentanţi şi susţinători ai acestora din întreaga ţară.
Federaţia anunţă că protestul este realizat în numele a 2000 de persiane cu dizabilităţi angajate în Unităţi Protejate Autorizate, precizând că oamenii se tem că vor intra în şomaj începând cu 1 septembrie, care urmare a adoptării OUG 60/2017.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
"Oamenii aceştia nu vor să devină asistaţi sociali sau cerşetori. Guvernul României a rămas surd la toate apelurile noastre de a nu vota prevederile acestei ordonanţe, fără o perioada tranzitorie şi fără măsuri de suport pentru angajatorii de persoane cu dizabilităţi. Prin urmare, de la 1 septembrie, angajaţii cu dizabilităţi îşi vor pierde locurile de muncă, pentru că unităţile protejate autorizate, lipsite de orice facilitate fiscală sau economică, vor intra în faliment. Instituţiile publice şi private cu peste 50 de angajaţi care nu au 4% persoane cu dizabilităţi, vor plăti o taxă lunară dublă la buget- egală cu salariul minim brut pe economie x numărul de persoane cu dizabilităţi neangajate (în raport cu acest procent minim). Bugetul României va fi astfel mai plin cu circa 500 de milioane de euro anual, transmite Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale", printr-un comunicat de presă.
Ministerul Muncii: OUG 60, menită să stimuleze angajarea persoanelor cu handicap
Ministerul Muncii susţine că ordonanţa de modificare a legii privind persoanele cu handicap este menită stimulării angajării oamenilor cu dizabilităţi în sectorul public şi privat. Precizările, după ce Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale a anunţat că marţi va avea loc un protest.
Ministerul Muncii susţine că ordonanţa de urgenţă modificarea şi completarea legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap nu este menită desfiinţării Unităţilor Protejate Autorizate (UPA), precizând că actul normativ nu îngrădeşte accesul acestora la contracte rezervate cu instituţiile de stat.
"Menirea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2017 (..) este tocmai aceea de a stimula angajarea a cât mai multe persoane cu handicap, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, prin creşterea obligaţiei de plată, de la 50% la 100% din salariul minim brut pe ţară, pentru fiecare persoană cu handicap neangajată, de către angajatorii care au mai mult de 50 de angajaţi, în cazul în care aceştia nu angajează cel puţin 4% persoane cu dizabilităţi din numărul total de lucrători", susţine Ministerul Muncii.
Instituţia precizează că anterior ordonanţei, "instituţiile cu peste 50 de lucrători care nu angajau cel puţin 4% persoane cu handicap puteau opta în a plăti 50% din salariul minim brut pe ţară, aferent numărului de persoane cu dizabilităţi neangajate, către stat sau a cumpăra produse de la Unităţile Protejate Autorizate".
"Instituţiile pot încheia, în continuare, contracte cu Unităţile Protejate Autorizate, dar plata acestora nu trebuie făcută din sumele datorate cu destinaţie specială, ca urmare a neangajării persoanelor cu dizabilităţi. Cu titlu de exemplu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale are un contract încheiat cu o Unitate Protejată Autorizată, pentru servicii de curăţenie, contract care este menţinut şi după apariţia OUG 60/2017. Sumele astfel colectate vor fi folosite, în mod direct, pentru mărirea considerabilă a prestaţiei sociale pentru toate cele 786.546 de persoane cu dizabilităţi din România", mai explică ministerul.
Potrivit sursei citate, măsurile au fost adoptate după verificări în urma cărora s-a stabilit că cele 732 de Unităţi Protejate Autorizate au angajat doar 1.897 de persoane cu handicap şi 124 persoane cu invaliditate gradul III, adică 0,26% din totalul persoanelor cu dizabilităţi.
"Asta în contextul în care în România sunt angajate, în total, 33.449 de persoane cu dizabilităţi, dintre cele peste 700.000 cu drept de muncă. Concret, dintre cele 732 de unităţi protejate autorizate, 181 au un singur angajat cu dizabilităţi, iar 172 au mai puţin de 3. Mai mult, majoritatea persoanelor cu dizabilităţi au o normă de lucru de 5 ore pe săptămână (din 40 posibile), adică o oră pe zi. Implicit, salariul este aferent numărului de ore lucrate, de unde rezultă că societăţile i-au angajat doar pentru a deveni UPA si a avea un regim preferential, iar banii obţinuţi din contractele astfel încheiate nu aduc beneficii reale şi persoanelor cu dizabilităţi. O altă practică descoperită a fost aceea de a înfiinţa aşa-numite secţii protejate în cadrul societăţilor comerciale, cu un singur angajat, de multe ori cu 2 ore/săptămână, doar pentru ca societatea comercială să poată efectua activităţi comerciale mascate", mai explică ministrul.
Instituţia susţine că în anul 2008 figurau 1.027 persoane cu dizabilităţi angajate în 280 de unităţi protejate, în 2016 erau autorizate 732 de unităţi protejate cu un număr de 2021 persoane cu dizabilităţi angajate.
"În timp ce numărul unităţilor protejate a s-a triplat în perioada 2008-2016, numărul persoanelor cu dizabilităţi angajate în această formă de muncă protejată a crescut cu mai puţin de 1.000 de salariaţi", mai arată Ministerul Muncii.
Sursa citată susţine că unităţile protejate nu efectuează activităţi de producţie, prin care să valorifice real aptitudinile şi competenţele persoanelor cu handicap, ci 67% dintre ele realizează activităţi de intermediere de bunuri, precizând că asociaţiile de persoane cu dizabilităţi nu s-au opus ordonanţei de urgenţă, făcând referire la Asociaţia Nevăzătorilor din România, cea mai mare organizaţie de acest tip, cu peste 75.000 de membri cotizanţi şi simpatizanţi.
Citeşte şi: Peste 120 de mii de euro, bani nedeclaraţi, confiscaţi de inspectorii vamali din aeroportul Otopeni
Citeşte şi: Aproape întreg judeţul Caraş-Severin, fără curent electric timp de o oră şi jumătate. Motivul: Un copac tăiat de muncitorii de la defrişare a căzut pe linia de transport a energiei
Citeşte şi: O cursă Tarom, ţinută la sol din cauza unui incident. Când este programată decolarea aeronavei
Citeşte şi: Directorul Loteriei Române a fost DEMIS după zece zile de la numire. Dănuţ Sporea, numit director interimar
Citeşte şi: Fostul episcop de Huşi va lucra pentru o mănăstire şi va primi bani în funcţie de munca prestată. Unde va locui Corneliu Bârlădeanu
Citeşte şi: Trei partizani anticomunişti, ucişi într-o luptă cu Securitatea în 1949, vor fi deshumaţi
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cum îşi doresc locuitorii să arate oraşul în care trăiesc. Oraşul din România unde cetăţenii decid pe ce se cheltuiesc banii. O zi de muncă pe an pentru comunitate, una dintre propuneri
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe