Protestele de aseară din România au ţinut prima pagină a presei internaţionale

Cel puţin 200.000 de persoane au ieşit pe străzile din Bucureşti şi alte oraşe, pentru a protesta faţă de adoptarea proiectului de lege privind graţierea şi ordonanţa pentru modificarea Codurilor Penale, în cea mai mare mobilizare din 1989 şi până acum, potrivit presei internaţionale.

Urmărește
21922 afișări
Imaginea articolului Protestele de aseară din România au ţinut prima pagină a presei internaţionale

Protestele de aseară din România au ţinut prima pagină a presei internaţionale

Protestele din România nu au rămas neobservate de presa occidentală, o serie de publicaţii internaţionale scriind ample articole despre acestea.

”În Bucureşti, capitala României, a avut loc unul dintre cele mai mai proteste anti-guvernamentale după aprobarea unui decret care ar putea elibera din închisoare zeci de oficiali”, informează BBC News.

”Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, nu să fie anulată. Urmărim ultimele evenimente din România cu mare îngrijorare”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, citat de BBC.

BBC notează că Bucureştiul a cunoscut unul dintre cele mai mari proteste din toate timpurile, după ce puterea a dat o ordonanţă de urgenţă care a relaxat legislaţia anticorupţie, intens criticată şi în străinătate. Publicaţia aminteşte că aproximativ 150.000 de persoane au stat mai multe ore în faţa Guvernului în Bucureşti, înfruntând temperaturile negative şi strigând, printre altele, "Hoţii!", "Ruşine!" sau "Demisia!".

De asemenea, BBC scrie şi despre confruntările dintre protestatari şi jandarmi, care au fost nevoiţi să recurgă la gaze lacrimogene pentru a calma spiritele, după ce o parte din manifestanţi a aruncat cu petarde şi fumigene.

”Este o manifestare incredibilă a dezamăgirii acestor oameni care simt că au fost înşelaţi. Ei au fost înşelaţi de Guvern. Guvernul socialist a venit la putere în urmă cu o lună şi a reuşit să scoată pe străzi 100.000 de persoane împotriva sa, într-o măsură fără precedent”, conform site-ului Euronews, ce-l citează pe Lucian Mîndruţă, un jurnalist român.

”Miercuri, ambasadele din Germania, Statele Unite, Canada, Franţa, Olanda şi Belgia au emis o declaraţie comună prin care condamnă noile măsuri ce ”subminează progresul statului de drept şi lupta împotriva corupţiei din ultimii zece ani. Ambasadele au comunicat că Guvernul ar trebui să ”abroge acest curs inutil”, scrie Deutsche Welle.

”Protestatarii din Bucureşti condamnă o decizie guvernamentală de a decriminaliza infracţiuni de proastă administrare, într-una dintre cele mai mari demonstraţii de la revoluţia din 1989”, adaugă Euronews.

”Doi ofiţeri de poliţie au fost răniţi în urma ciocnirilor violente şi cel puţin o altă persoană. Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, după ce unii dintre aceştia au aruncat cu petarde şi fumigene în responsabilii cu aplicarea legii ”, potrivit agenţiei de ştiri Sputnik.

”După marţi noaptea, Guvernul s-a abţinut de la declaraţii, dar miercuri ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a scris pe Facebook că nu este ”nimic secret, ilegal sau imoral” în privinţa decretului de urgenţă. (Administraţia de la, not. red.) Bucureşti a declarat că pune în linie legislaţia cu constituţia. Dar criticii spun că principalul beneficiar (al decretului, not. red.) este liderul PSD, Liviu Dragnea, care în prezent se află în proces pentru potenţial abuz de putere, precum şi alţii politicieni de stânga”, scrie France 24.

”Cel puţin 200.000 de protestatari, potrivit estimărilor presei, au înfruntat temperaturi sub zero grade Celsius pentru a protesta, unii dintre aceştia strigând: ”Hoţilor!” şi ”Demisia!”, la o zi după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă”, adaugă France 24.

”Voi veni aici în fiecare zi până când vor anula măsurile şi îşi vor da demisia, pentru că nu putem accepta abuzul lor. S-au purtat ca nişte hoţi în mijlocul nopţii”, a declarat unul dintre protestatari, citat de Bloomberg.

”Din multe puncte de vedere, protestul din România subliniază o linie de fractură familiară în Europa, explorând o clasă urbană, cosmopolită împotriva populaţiei rurale, loiale unui partid populist ale cărui politici devin tot mai anti-imigrante. În România, această ruptură devine tot mai turbulentă”, informează The Wall Street Journal.

”Grupuri de tineri mascaţi au aruncat cu flăcări, petarde şi pietre în poliţie, în centrul Bucureştiului, după o zi de proteste pacifiste faţă de decriminalizarea corupţiei”, informează Russia Today.

La rândul său, Reuters scrie despre protestele din celelalte oraşe ale ţării, dar aminteşte că, în urma ordonanţelor pe justiţie, mai mulţi politicieni ar urma să scape de procesele în desfăşurare, în frunte cu liderul PSD, Liviu Dragnea. 

"Şansele noastre sunt mici, dar este important să luptăm", a declarat Gabriela Constantin, un arhitect în vârstă de 36 de ani.

AFP a notat că a fost cea mai masivă manifestaţie din Bucureşti din ultimii 25 de ani, după revenirea la democraţie, adăugând că au fost în total între 200.000 şi 300.000 de manifestanţi în întreaga ţară. Agenţia aminteşte motivaţia celor de la putere, care au susţinut că doresc să descongestioneze închisorile. Totodată, publicaţia îl citează pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, care a scris pe Facebook că aceste iniţiative nu au "nimic secret, ilegal sau imoral".

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici