Video Protestele din justiţie se extind. Mai multe parchete şi un tribunal din ţară îşi suspendă activitatea, în urma OUG pe legile justiţiei/ În Capitală, procurorii suspendă programul cu publicul | FOTO, VIDEO

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa îşi suspendă activitatea timp de trei zile, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei. Ulterior, şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, dar şi cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti au decis, vineri, să înceteze activitatea instituţiei timp de mai multe zile, asigurând doar participarea la cauzele urgente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
6459 afișări

Protest pe scările Palatului Justiţiei din Capitală. Magistraţii protestează faţă de OUG pe justiţie

Aproximativ 200 de procurori şi judecători protestează, vineri, la Palatul de Justiţie din Bucureşti, faţă de modificările aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă.

Aproximativ 200 de magistraţi au ieşit, vineri, pe scările Palatului de Justiţie din Bucureşti, purtând în mâini coli pe care au imprimate mesaje precum „Independenţa sistemului judiciar”, „Constituţie”, „Stat de drept” şi "Stimaţi colegi, magistraţii pot protesta (Inspecţia Judiciară, ianuarie 2019)".

Pe trotuarul din faţa Palatului Justiţiei din Capitală manifestează, în semn de susţinere a magistraţilor, şi câteva zeci de protestatari #rezist, care au scandat "Rezistaţi, nu cedaţi!" şi "Cinste lor, cinste magistraţilor!".

Protestul judecătorilor şi magistraţilor este ca reacţie la modificările aduse legilor justiţiei, prin ordonanţă de urgenţă.

OUG pentru legile justiţiei, care a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial, prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi. Este modificată şi procedura de numire în funcţie a procurorilor de rang înalt, astfel că aceştia nu mai primesc aviz din partea Secţiei de procurori a CSM, ci din partea plenului Consiliului. O altă schimbare importantă se referă la delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Astfel, potrivit noii OUG, procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României.

Aproximativ 40 de procurori şi judecători au protestat iar la Oradea faţă de OUG din justiţie

Aproximativ 40 de procurori şi judecători au protestat, vineri, la Palatul de Justiţie din Oradea, faţă de modificările aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă.

Aproximativ 40 de magistraţi au ieşit, vineri, pe scările Palatului de Justiţie din Oradea, purtând în mâini coli pe care au imprimat cuvinte precum „Constituţie”, „Stat de drept”, „Independenţă” după ce şi joi au manifestat în acelaşi mod.

Protestul judecătorilor şi magistraţilor este ca reacţie la modificările aduse legilor justiţiei, prin ordonanţă de urgenţă.

OUG pentru legile justiţiei, care a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial, prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi. Este modificată şi procedura de numire în funcţie a procurorilor de rang înalt, astfel că aceştia nu mai primesc aviz din partea Secţiei de procurori a CSM, ci din partea plenului Consiliului. O altă schimbare importantă se referă la delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Astfel, potrivit noii OUG, procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti suspendă activitatea cu publicul până pe 27 februarie

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat, vineri, că suspendă activitatea cu publicul până pe 27 februarie, când se întrunesc toate adunările generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public.

"La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menţionate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituţionale", arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX.

În acest context, s-a pus în discuţie adoptarea unei forme de protest, stabilindu-se, în primă fază, suspendarea activităţii nemijlocite cu publicul până la întrunirea tuturor adunărilor generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public, care are loc pe 27 februarie 2019. 

Preşedinte Curte de Apel Cluj: Suspendarea activităţii unei instanţe nu este o soluţie constructivă

Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Denisa Băldean, susţine că suspendarea activităţii unei instanţe nu este o soluţie constructivă, reproşând magistraţilor Tribunalului Cluj nu i-au cerut părerea atunci când au decis acest lucru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Denisa Băldean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că judecătorii din instanţele Curţii de Apel Cluj au o personalitate bine conturată, sunt oameni inteligenţi care cred în ceea ce fac.

”În opinia mea nu este o soluţie constructivă, nu ne va permite să obţinem ceea ce dorim să obţinem, ca un anumit act normativ, în anumite limite, să nu producă efecte juridice. Colegii nu m-au contactat până acum ca să îmi ceară părerea cu privire la acţiunile pe care vor să le întreprindă, eu le-am transmis punctul meu de vedere. Am o bună comunicare cu colegii de la Judecătorie, am fost la bilanţurile lor, ne-am întâlnit, pe de altă parte nu poţi interzice judecătorului să aibă un punct de vedere bine conturat şi să îl manifeste aşa cum consideră că poate şi doreşte să se manifeste la un moment dat. Deci nu interzic lucrurile acestea şi nici nu aş putea, nici nu aş avea cum. În plus, judecătorii noştri au o personalitate bine conturată, sunt oameni inteligenţi şi sunt convinsă că ei cred în ceea ce fac”, a spus judecătorul Denisa Băldean.

Aceasta a subliniat că nu ştie ce alte proteste vor urma în instanţele de pe raza Curţii de Apel Cluj similare celor de la Tribunalul Cluj.

Judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat, vineri, că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiţiei. La Cluj au protestat peste 100 de judecători şi procurori, iar câteva persoane din grupul #rezist i-au aplaudat pe magistraţi.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş îşi suspendă activitatea

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş a transmis, vineri, că în cadrul Adunării Generale s-a decis suspendarea activităţii cu publicul în perioada 25 februarie – 01 martie, în semn de protest faţă de OUG pe legile justiţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
t al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, vineri, s-a decis suspendarea activităţii cu publicul timp de cinci zile, în semn de protest.

“În data de 22.02.2019 la Sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş s-a întrunit Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş care a votat în unanimitate susţinerea punctelor de vedere exprimate public de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi de către Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modificările legislative intervenite prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019. De asemenea, în cadrul Adunării Generale s-a decis suspendarea activităţii cu publicul a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş în perioada 25 februarie – 01 martie 2019 ca formă de protest faţă de modificările legislative intervenite”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

Cazul de la Constanţa

Prim-procurorul Viorel Teliceanu a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că decizia a fost luată vineri, în cadrul Adunării Generale a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Activitatea instituţiei va fi suspendată timp de trei zile, începând de luni, 25 februarie.

„Este o formă de protest după ordonanţa de Guvern de marţi, care este un atac la adresa Ministerului Public şi al justiţiei”, a spus Teliceanu.

Potrivit acestuia, pe perioada protestului vor face excepţie cazurile cu inculpaţii ce au măsuri preventive.

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa susţin cu fermitate poziţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, şi a secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, faţă de modificările legislative aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019.
Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa susţin declaraţia de principii a Forului Judecătorilor din România. Folosindu-se de pretextul necesităţii modificărilor aduse admiterii la Institutul Naţional al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislaţia a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă fără a justifica vreo urgenţă, fără niciun fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparenţă totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare şi Cooperare, obligatorii pentru România, aşa cum rezultă din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cu încălcarea art. 125 şi art. 131 din Constituţia României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale şi cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislaţia românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanţă”
, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Potrivit acestuia, modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcţiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toţi membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile care de fapt sunt numiţi prin votul politic al Senatului României.

„În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa s-a decis desfăşurarea de activităţi de protest constând în purtarea de banderole albe la braţ, ieşirea în faţa instituţiei şi suspendarea activităţii instituţiei cu excepţia situaţiilor care reclamă urgenţă, respectiv cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive. Totodată se suspendă participarea procurorilor în şedinţele de judecată penale sau civile, cu excepţia cazurilor cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive. Invităm pe această cale pe toţi care doresc să ni se alăture - procurori din cadrul altor unităţi sau structuri de parchete, judecători, poliţişti, cetăţeni obişnuiţi - în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, începând cu orele 16:00, pentru a protesta faţă de măsurile abuzive şi care pun în pericol arhitectura instituţională a Statului Român, cu consecinţe asupra statului de drept din ţara noastră”, se mai arată în comunicat.

Şi judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat, vineri, că suspendă, timp de o săptămână, activitatea după ordonanţa care modifică legile justiţiei.

Şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş anunţă că îşi suspendă activitatea trei zile

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au decis, vineri, în cadrul Adunării Generale, să suspende activitatea instituţiei timp de trei zile, asigurând doar participarea la cauzele urgente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ionel Ştefan, procurorii îşi suspendă activitatea timp de trei zile, săptămâna viitoare.

Decizia fost luată în cadrul Adunării Generale.

„În urma Adunării Generale s-a luat decizia suspendării activităţii timp de trei zile, fiind vorba de zilele de luni, marţi şi miercuri. Nu ştim ce va fi mai departe. Suntem nemulţumiţi de modificările legislative cu care nu suntem de acord”, a declarat Ştefan.

Acesta a adăugat că procurorii vor asigura participarea la cauzele urgente, precum cele cu minori sau ordine de protecţie.

Anterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa anunţa că îşi suspendă activitatea timp de trei zile, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Şi judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat, vineri, că suspendă, timp de o săptămână, activitatea după ordonanţa care modifică legile justiţiei.

Activitate suspendată şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, timp de cinci zile

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti au decis, vineri, să suspende activitatea timp de cinci zile, săptămâna viitoare, hotărârea fiind luată în unanimitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, Nicolae Argeşanu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în cadrul Adunării Generale convocată vineri a fost adoptată decizia de suspendare a activităţii instituţiei, timp de cinci zile.

„Decizia a fost adoptată în unanimitate. S-a convocat Adunarea Generală, s-au analizat toate aspectele şi s-a decis suspendarea activităţii săptămâna viitoare, timp de cinci zile, de luni până vineri inclusiv. Vom asigura prezenţa în cauzele urgente, fiind vorba despre măsurile preventive, cauzele cu minori şi ordinele de protecţie”, a declarat Argeşanu.

În cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti sunt 16 procurori.

Vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au decis să suspende activitatea instituţiei timp de trei zile, iar anterior Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa anunţa că îşi suspendă activitatea timp de trei zile, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei. Totodată vineri, judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat că suspendă, timp de o săptămână, activitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici