Protestul RCA din Piaţa Victoriei s-a încheiat după ce transportatorii au negociat cu ASF şi au convenit asupra îngheţării tarifelor medii la sume de maximum 7.500 lei - FOTO
Cele câteva sute de mijloace de transport care blocau Piaţa Victoriei, protestând împotriva tarifelor mari la RCA, se vor retrage din faţa Executivului, după ce organizaţiile transportatorilor au ajuns la un numitor comun cu ASF în privinţa tarifelor medii de referinţă, după ce s-a convenit asupra îngheţării tarifelor medii la maximum 7.500 lei.
Protestul RCA din Piaţa Victoriei s-a încheiat după ce transportatorii au negociat cu ASF şi au convenit asupra îngheţării tarifelor medii la sume de maximum 7.500 lei - FOTO
UPDATE 16.30 ”Trecem de la tarife nesimţite de 12.000 lei la un maxim de 7.500 de lei. Acesta va fi plafonat pentru cele de marfă. Dispar şi acele înţelegeri, discrepanţe create artificial de marile companii de asiguratori. Este o mare victorie, nu a mea, a celor care au protestat azi aici, a transportatorilor din 22 de oraşe care au ieşit în stradă”, a declarat Augustin Hagiu, preşedintele FORT.
UPDATE 15.30 Transportatorii din patru organizaţii rămân pe poziţie în faţa Executivului, protestând împotriva tarifelor mari la poliţia de răspundere civilă auto (RCA), chiar şi după ce unul din lideri a anuţat că s-a ajuns la un acord la limitare a tarifului RCA la 7.500 de lei pe an pentru un camion. Potrivit liderilor protestatarilor, mitingul, programat între orele 9.00 şi 15.00, ar putea continua şi în zilele următoare, până când se va stabili un preţ de referinţă RCA care să convină tuturor actorilor de pe piaţa transportului. ”Mă aşteptam să fim chemaţi la masa rotundă a negocierilor, cu Guvernul, cu ASF. Dacă nu suntem chemaţi să discutăm, continuăm protestul. Mesajul este că nu plecăm de aici. Continuăm protestul până când se va stabili un preţ al poliţiei RCA de referinţă pentru totodeauna, nu doar pentru şase luni, aşa cum a stabilit Guvernul, ieri, prin ordonanţă de urgenţă. Nu comentez motivele pentru care unele organizaţii nu s-au raliat protestului nostru”, a declarat Augustin Hagiu, preşedintele FORT pentru MEDIAFAX.
UPDATE 15.51 Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat instituţiilor cu atribuţii în domeniu- ASF, Consiliul Concurenţei şi Guvernul-să reia dialogul cu transportatorii şi companiile de asigurări pentru deblocarea situaţiei actuale, a precizat joi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi. Purtătorul de cuvânt a mai spus că este important ca Autoritatea de Supraveghere Financiară, Consiliul Concurenţei şi Guvernul să identifice în cadrul dialogului instituţional instrumente adecvate pentru ca problemele transportatorilor să capete nu doar o rezolvare imediată, ci una pe termen lung.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
UPDATE 15.30 Câteva sute de camioane, taxiuri şi tiruri staţionează în faţa Palatului Victoria şi după ora 15.00, la mitigul organizat de cinci organizaţii din transporturi, ca reacţie la preţul RCA. Participanţii la miting refuză să părăsească Piaţa Victoriei până nu primesc un răspuns favorabil de la ASF şi Guvern. Mitingul s-a prelungit astfel şi după ora 15.00 când a expirat autorizaţia dată de Primăria Capitalei, zona din faţa Guvernului şi bulevardul Kiseleff fiind în continuare blocate.
UPDATE 13.30 Transportatorii au încercat să forţeze cordonul de jandarmi pentru a depune în faţa Guvernului un sicriu, o cruce şi o coroană, arătând astfel, simbolic, că transporturile din România ar fi murit. Ei ameninţă că vor prelungi protestul şi după orele 15.00 şi, de asemenea, că vor ieşi în stradă şi zilele următoare până când Executivul va reacţiona la revendicările lor. Zeci de jandarmi au înconjurat zona făcând zid viu în faţa protestatarilor, împiedicându-i să intre în clădirea Guvernului. Potrivit Poliţiei, la protest sunt 160 de camioane şi 235 de alte maşini: taxiuri, microbuze, autobuze.
UPDATE 10.40 Potrivit liderului UNTRR, Radu Dinescu, ordonanţa dată ieri de Guvern nu stipulează care este preţul de referinţă al RCA "lăsând acelaşi ASF să îl stabilească". Proteste similare cu drumuri blocate au loc în 23 de localităţi din ţară. Secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Radu Dinescu a declarat că transportatorii protestează pentru faptul că preţul RCA a crescut excesiv ajungând la 5000 euro pentru un cap tractor. "Ordonanta dată ieri de guvern nu stipulează care este preţul de referinţă al RCA lăsând acelaşi ASF să îl stabilească, ASF căruia i-am cerut demisia. ASF care timp de 7 luni nu a făcut nimic", a afirmat Dinescu.
Motivul protestului a fost confirmat şi de preşedintele FORT, Augustin Hagiu. "Protestam pentru stabilirea unui preţ de referinţă RCA. Vom protesta până când se va întâmpla ceva. Nu ne-a chemat nimeni la discuţii. Normal ar fi fost ca ASF să stabilească un preţ de referinţă sau să îl stabilim împreună şi astfel să discutăm", a spus Hagiu.
UPDATE 11.00 Reacţia Executivului. Guvernul nu are competenţe în privinţa stabilirii valorii de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se ceară acest lucru, a precizat joi purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, adăugând că OUG aprobată miercuri oferă cadrul juridic pentru ca ASF să clarifice situaţia.
"Problema RCA trenează de multă vreme, din cauza incapacităţii instituţiilor responsabile de a gestiona această situaţie. După consultări cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Consiliul Concurenţei, Guvernul a adoptat ieri (miercuri-nr.r) o ordonanţa de urgenţă tocmai pentru a crea cadrul juridic care să permită rezolvarea acestor probleme”, a precizat Iolu, referitor la protestele transportatorilor care au loc joi în faţa Palatului Victoria.
Iolu a mai spus că ordonanţa reflectă solicitările transportatorilor, respectând legea şi rolul tuturor instituţiilor implicate. ”Nu este în competenţa Guvernului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se solicite guvernului acest lucru. Această chestiune trebuie clarificată de ASF. Guvernul nu se poate substitui instituţiilor care trebuie sa-şi asume responsabilitatea rezolvării disensiunilor dintre asiguratori şi transportatori. Stabilirea preţurilor, cerere formulată azi în petiţia adresată Guvernului, nu este în atribuţiile Executivului ci a Autorităţii de Supraveghere Financiară care are cadrul legal să intervină”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
ŞTIRE 9.30 Protestul transportatorilor a început la ora 9.00, în faţa Guvernului şi va dura până la ora 15.00. În Piaţa Victoriei au fost aduse şi zeci de maşini de mare tonaj, camioane, tiruri, dar şi taxiuri, care claxonează tot timpul. Preşedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, a declarat că o parte din maşini sunt blocate pe şoseaua de centură şi la Arcul de Triumf şi nu li s-a permis să intre in Piaţa Victoriei.
Oamenii scandează "Jos Mafia/ Jos Negriţoiu" şi au pancarte cu "Negriţoiu vinovat pentru tot ce s-a întâmplat şi el trebuie arestat". Deşi Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care este îngheţat preţul RCA, transportatorii vor plafonarea tarifelor de referinţă pentru RCA pe o perioada mai îndelungată, nu pentru 6 luni sau mai puţin şi cer demisia lui Misu Negriţoiu.
Transportatorii rutieri organizează joi un protest de amploare la care au anunţat că vor scoate în stradă 5.000 de vehicule în Bucureşti şi alte 100.000 în ţară. Protestul transportatorilor are loc joi în intervalul orar 09.00 - 15.00, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului Romaniei. Potrivit preşedintelui COTAR, Vasile Ştefănescu, cererea de autorizare a protestului a fost aprobată de Primăria Municipiului Bucureşti.
În intervalul orar 05.00 - 07.00, au fost aşteptate la protest mai multe vehicule auto din provincie, ce au intrat în Capitală din zonele Autostrada A1 – Liceul Industrial nr. 8, Autostrada A2 – Policolor, DN1 – Fântâna Mioriţa, DN2 – Parcul Plumbuita.
Tot începând cu ora 05.00, circulaţia este restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei şi de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei, circulaţia fiind permisă pe Strada Arhitect Ion Mincu.
Circulaţia maşinilor, afectată în Bucureşti
Circulaţia a fost restrânsă pe două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu. Întreg traficul din zonă este deviat pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzeşti şi Bulevardul Lascăr Catargiu.
Guvernul a aprobat ordonanţa privind RCA, ce include îngheţarea preţului primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de şase luni, cu toate acestea, transportatorii vor ieşi în stradă.
''Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi va fi publicată de Ministerul Finanţelor, care este iniţiatorul acestei ordonanţe de urgenţă. Deci textul ordonanţei se va regăsi pe siteul MFP, textul final, adoptat în şedinţa de Guvern, acolo unde transportatorii pot vedea forma finală a OUG, care va merge spre publicare la Monitorul Oficial. Încercăm ca transportatorii să poată vedea textul adoptat al ordonanţei, să observe dacă ceea ce s-a discutat dimineaţă, împreună cu reprezentanţii Guvernului, ASF şi ai Consiliului Concurenţei se regăseşte în textul ordonanţei adoptate. Publicarea în Monitorul Oficial, e o procedură, poate dura câteva ore'', a precizat Iolu.
Premierul Dacian Cioloş a declarat miercuri că după mai multe discuţii avute cu ASF, cu asiguratorii şi cu transportatorii, s-a ajuns la concluzia că ''soluţia cea mai bună şi cea mai rapidă pentru a rezolva această problemă care trenează şi care riscă să pună în dificultate sectorul transportatorilor din România'' este o ordonanţă de urgenţă.
El a amintit şi de proiectul de lege existent în Parlament, iniţiat în aprilie.
Cioloş a ţinut să menţioneze că situaţia nu a fost generată de Executiv. ''Avem în România ASF, care are responsabilitatea de a supraveghea şi instituţiile de asigurări obligatorii. Acolo ar fi trebuit luate măsuri pentru a se evita situaţia de momentul de faţă, de conflict'', a conchis Dacian Cioloş.
Circulaţia a fost restricţionată, joi, începând cu ora 5.00, pe şoseaua Kiseleff, în zona Piaţa Victoriei circulându-se doar pe două benzi pe sens, restricţiile fiind cauzate de protestul transportatorilor.
"Circulaţia rutieră va fi restricţionată pe Şos. Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv pe Şos. Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona centrală), permiţându-se permanent circulaţia pe Str. Arhitect Ion Mincu. Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată prin asigurarea traficului rutier, două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului României, între B-dul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascăr Catargiu", a anunţat Bridaga de Poliţie Rutieră.
Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, B-dul Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi B-dul Lascăr Catargiu, restricţiile fiind valabile până la ora 17.00.
Poliţiştii informează că se circulă îngreunat pe principalele artere din Capitală, cel mai aglomerat fiind Bulevardul Iuliu Maniu, acolo unde poliţiştii intervin pentru decongestionarea traficului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:35
-
astăzi, 11:30
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România