GALERIE FOTO | Radiografie şi computer tomograf la o mumie egipteană veche de peste 2.000 de ani. S-a întâmplat la Cluj

  • O mumie egipteană veche de peste 2.000 de ani, aparţinând Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, a fost supusă, în premieră, unor investigaţii de radiografie şi Computer Tomograf (CT).
  • Au fost investigate o mumie umană din Egiptul Antic, mumii de Ibis, şoim, crocodil, o mână umană şi organe umane.
Urmărește
2046 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO | Radiografie şi computer tomograf la o mumie egipteană veche de peste 2.000 de ani. S-a întâmplat la Cluj

O mumie egipteană veche de peste 2.000 de ani, aparţinând Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, a fost supusă, în premieră, unor investigaţii de radiografie şi Computer Tomograf (CT).

Reprezentanţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunţă că a avut loc scanarea mumiei în vederea stabilirii conţinutului şi gradului de alterare/conservare, iar informaţiile şi rezultatele vor fi folosite pentru restaurarea pieselor care aparţin muzeului.

„La universitatea noastră s-a înregistrat o premieră în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară, şi anume investigarea computer tomograf (CT) şi radiografică a unei mumii umane, a unor organe umane mumificate, precum şi a unor mumii animale. Investigaţiile au fost făcute la cererea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei”, au spus reprezentanţii USAMV.

Potrivit acestora, au fost investigate o mumie umană din Egiptul Antic, mumii de Ibis, şoim, crocodil, o mână umană şi organe umane.

„Mumia egipeană a mai fost supusă examinării radiologice în anii 1980, dar nu şi investigaţiilor CT. Este foarte fragilă, a fost scanată cu tot cu sarcofag, iar informaţiile legate de sarcorfag vor fi folosite de către restauratori în vederea recondiţionării”, a explicat şef lucrări Robert Purdoiu, de la USAMV.

CT –ul de la USAMV este pentru uz uman, dar suportă greutăţi de până la 200 kilograme, faţă de cele din spitale, care ajung la 120-150 kilograme.

Rezultatele investigaţiilor de la USAMV Cluj-Napoca au fost transmise către MNIT şi vor fi interpretare şi publicate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.

„Prin aceste analize s-au avut în vedere mai multe aspecte care pot lămuri întrebări, precum sexul individului, patologia osoasă, dar şi alte posibile patologii, poate vârsta şi, nu în ultimul rând, eventualele obiecte cu care a fost pregătită persoana pentru viaţa de apoi”, au precizat reprezentanţii muzeului.

Restaurarea mumiei egiptene de la MNIT face parte dintr-un proiect cu finanţarea prin granturi SEE, asigurate de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Mumia a fost descoperită în zona Gamhud din Egipt şi este veche de peste 2000 de ani.

Aceasta a fost donată în anul 1910 Muzeului Ardelean din Cluj şi se află, în prezent, în patrimoniul MNIT.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici