Raport: Ponderea femeilor care ocupă funcţii de conducere în România a crescut în ultimii ani

Ponderea femeilor care ocupă funcţii de conducere în România a crescut în ultimii ani, astfel că numărul companiilor listate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în care există cel puţin o femeie într-o poziţie de conducere a ajuns la 62%, informează Ziarul Financiar.

Urmărește
581 afișări
Imaginea articolului Raport: Ponderea femeilor care ocupă funcţii de conducere în România a crescut în ultimii ani

Procentul este în creştere cu aproape 20% faţă de 2015, potrivit celor mai recente date disponibile, arată raportul „Women on Boards”, realizat de Deloitte România în colaborare cu Professional Women's Network România (PWNR), organizaţia care sprijină accesul femeilor în poziţii de management pentru a contribui la atingerea echilibrului de gen în structurile de conducere.

De asemenea, raportul evidenţiază un progres şi în ceea ce priveşte ponderea companiilor care au femei în comitetele executive, aceasta ajungând la 65% în rândul companiilor listate la BVB, în creştere cu 12 procente faţă de 2015.

În ceea ce priveşte componenţa consiliilor de administraţie în rândul companiilor listate, ponderea femeilor în consiliile de administraţie a ajuns la 20%, în creştere cu 5 procente faţă de 2015.

Pe de altă parte, raportul subliniază faptul că numărul companiilor care au o femeie în poziţia de preşedinte al consiliului de administraţie sau de director general a rămas constant în perioada analizată.

Astfel, doar opt din cele 84 de companii analizate aveau consilii de administraţie prezidate de o femeie în 2020, similar cu şase din 70, în 2015. În ceea ce priveşte companiile care au o femeie în poziţia de director general sau de membru al directoratului, doar 12% din totalul companiilor româneşti listate pe piaţa reglementată a BVB se încadrează în această categorie, faţă de 11%, în 2015.

„Cele mai recente date disponibile arată că ponderea medie a femeilor care ocupă funcţii în consiliile de administraţie din cadrul marilor companii din UE este de aproximativ 60%, semnificativ mai mare decât în România. Din acest moment, tendinţa nu poate să fie decât ascendentă, aşadar femeile sunt încurajate să preia conducerea şi să investească în dezvoltarea lor”, spune Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, şi coordonatoarea programului SheXO Club.

Raportul subliniază, de asemenea, că procentul femeilor din consiliile de administraţie a crescut în industriile care pot sunt considerate ca fiind dominate de bărbaţi. Şase din cele şapte sectoare analizate arată o creştere a numărului de femei care ocupă o poziţie în consiliile de administraţie, sectorul sănătăţii fiind singurul care a înregistrat o scădere. Cele mai mari creşteri sunt înregistrate de sectorul imobiliar şi construcţii, unde 45% dintre poziţiile din consiliile de administraţie sunt deţinute de femei, în creştere de la 32% în 2015, urmate de serviciile financiare (19%, conform ultimelor date, faţă de 9%, în 2015).

„În ultimii ani, am observat un progres cu privire la echilibrul de gen în cadrul consiliilor de administraţie ale companiilor din România. Încă există mult loc de îmbunătăţire în viitor şi suntem încântaţi de recenta abordare a statelor membre UE privind propunerea directivei care vizează consolidarea echilibrului de gen în consiliile de administraţie ale companiilor, ceea ce va permite unui număr cât mai mare de femei din Europa să îşi valorifice potenţialul”, adaugă Ileana Botez, Preşedinte Interimar, PWN România.

Raportul „Women on Boards” a fost realizat analizând cele mai recente date publice din rapoartele anuale ale companiilor pentru anul 2020, site-urile oficiale ale companiilor şi baza de date a Bursei de Valori Bucureşti. Datele au fost comparate cu rezultatele raportului „Women on Boards”, realizat în 2015 de Deloitte România şi PWN România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici