- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor
Cea mai mică vârstă declarată de un respondent pentru debutul în consumul de cannabis este de 11 ani, 76,6 la sută dintre consumatorii de cannabis menţionând însă o vârstă de debut până în 24 ani, potrivit Raportului Naţional privind Situaţia Drogurilor, prezentat joi la Bucureşti.
Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor
Policonsumul se regăseşte în 185 dintre cazurile de admitere la tratament din anul 2007, iar drogul secundar cu frecvenţa cea mai mare în rândul consumatorilor este alcoolul pentru 34 la sută dintre cazuri, urmat de substanţe hipnotice şi sedative - 28 la sută, stimulente - opt la sută, canabis - 7,5 la sută şi opiacee şase la sută.
Pentru 78,4 la sută dintre cazuri, drogul principal de consum a fost heroina, urmat de cannabis – 15,8 la sută, cocaină 1,4 la sută, stimulente 1,2 la sută, medicamentele cu efect hipnotic sau sedativ şi opiacee - unu la sută, inhalanţi volatili - 0,8 la sută, halucinogene - 0,2 la sută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
"În funcţie de grupa de vârstă, distribuţia admiterilor la tratament ne arată că un procent de 37 la sută din totalul admiterilor la tratament a fost înregistrat pentru grupa de vârstă 25 - 29 de ani, 33 la sută au fost înregistrate pentru grupa de vârstă 20 - 24 de ani, 14 la sută pentru grupa 30-34 ani.
În funcţie de vârsta de debut în consumul de droguri, se constată că pentru 42 la sută dintre consumatori, vârsta de debut se situează între 15-19 ani, iar pentru 25 la sută vârsta de debut se află între 20-24 de ani. În ceea ce priveşte consumatorii de heroină, pentru 42 la sută dintre aceştia debutul în consum a avut loc în intervalul 15-19 ani, ca şi pentru 44 la sută dintre consumatorii de cannabis. 11 la sută dintre consumatorii de substanţe psihoactive au debutat în consum, înaintea vârstei de 15 ani", se mai arată în raport.
Din totalul admiterilor la tratament pentru 21 la sută dintre cazuri a fost înregistrat policonsumul de substanţe psihoactive.
Referitor la prevalenţa bolilor infecţioase asociate consumului de droguri, specialiştii au constatat o tendinţă de stabilizare a prevalenţei bolilor infecţioase asociate consumului de droguri la valori reduse pentru HIV, sub-raportată pentru virusul hepatitei B (VHB) şi astfel "relativ acceptabilă numeric şi îngrijorătoare" pentru virusul hepatitei C (VHC), cu valori peste media europeană.
Valorile înregistrate se încadrează în tendinţele existente la nivel regional-– prevalenţă redusă a HIV şi ridicată a VHC, utilizarea în comun a echipamentului de injectare într-un procent ridicat, adresabilitate redusă la serviciile medico-sociale.
Prevalenţa infecţiei HIV, înregistrată în 2007, a fost 1,5 la sută, prevalenţa infecţiei cu VHC - 61,5 la sută.
"Procentul cel mai mare al cazurilor de infecţie cu VHC se înregistrează în rândul persoanelor al căror istoric de consum al drogurilor pe cale injectabilă este mai mare de cinci ani (71,2 la sută). Vârsta de debut pentru administrarea drogurilor pe cale injectabilă a fost în medie de 19 ani, dar jumătate dintre respondenţi - 49,8 la sută - au declarat că au debutat în consumul injectabil la vârste sub 18 ani, vârsta minimă fiind de 11 ani", rezultă din datele prezentate în raport.
În decursul anului 2007, numărul total al infracţiunilor constatate de formaţiunile specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, a fost de 2.914 şi au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării, 2.304,041 kilograme de substanţe stupefiante, 42.507 de comprimate, nouă timbre şi 213 fiole de diverse droguri.
Heroina rămâne cel mai frecvent drog pentru care se solicită asistenţă medicală cele mai multe cazuri de asistenţă pentru consum de heroină fiind în Bucureşti.
"Practic heroina este consumată preponderent pe cale injectabilă: 98 la sută din cei care au solicitat asistenţă au menţionat consumul de heroină pe cale injectabilă. Creşterea numărului de decese ca urmare a consumului de droguri (32 în 2007, faţă de 21 în 2006 şi 6 în 2005) este o consecinţă a aplicării algoritmului unitar de definire şi recunoaştere a cazurilor de deces, managementului medico-legal algoritmizat, şi îmbunătăţirii semnificative atât a capacităţii de detecţie toxicologică de către INML Mina Minovici cât şi a procesului de colectare a datelor", potrivit raportului citat.
Potrivit ANA, la nivel naţional sunt aproximativ 40.000 de consumatori de droguri, numai în Bucureşzi fiind în jur de 16.800 de consumatori de heroină.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO