Răspunsul CSM la solicitarea avocatului Toni Neacşu: În evidenţele Consiliului nu sunt lucrări care să vizeze protocolul cu SRI

La nivelul CSM, în perioada 2011-2012, nu au fost identificate lucrări care să vizeze protocolul dintre instituţie şi SRI, se arată într-un răspuns al Consiliului trimis avocatului Adrian Toni Neacşu, care a cerut lămuriri privind existenţa unor discuţii avute loc înaintea semnării documentului.

Urmărește
430 afișări
Imaginea articolului Răspunsul CSM la solicitarea avocatului Toni Neacşu: În evidenţele Consiliului nu sunt lucrări care să vizeze protocolul cu SRI

Răspunsul CSM la solicitarea avocatului Toni Neacşu: În evidenţele Consiliului nu sunt lucrări care să vizeze protocolul cu SRI

„Am trimis solicitare către CSM pentru a-mi preciza clar dacă afirmaţiile făcute de către cele două semnatare ale protocolului, potrivit cărora s-a discutat în 2011 despre o posibilă încheiere a unui astfel de protocol sunt afirmaţii neadevărate. Răspunsul pe care l-am primit de la CSM confirmă acest lucru, şi anume că membrii nu au ştiut de existenţa acestui protocol, nu s-a discutat niciodată la nivelul CSM. Au ştiut doar cele două semnatare (fostul preşedinte CSM, Alina Ghica, şi procurorul Oana Hăineală, n.r.). (...) Am vrut ca CSM să spună, negru pe alb, dacă e o minciună sau nu. Tocmai ne-a răspuns tuturor că e o minciună, el a rămas secret. (...) Din punctul meu de vedere, actualul CSM trebuie să analizeze în mod clar dacă simpla existenţă a acestui protocol secret a fost de natură să afecteze sau nu independenţa justiţiei. Acesta este primul lucru care trebuie făcut. Ulterior, eventualele răspunderi disciplinare sau penale pot apărea în urma unor sesizări, formulate cei care se simt vizaţi. Eu, fiind în CSM în anul 2011, m-am simţit vizat de acele declaraţii ale celor două doamne, şi am făcut această solicitare”, a declarat fostul membru CSM, Adrian Toni Neacşu, pentru MEDIAFAX.

În răspunsul formulat de către reprezentanţii CSM, se arată că nici în comisii nu există lucrări care să vizeze acest protocol.

„Din verificările efectuate, a rezultat că la nivelul Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios şi Direcţiei resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului nu au existat lucrări care să vizeze Protocolul privind organizarea cooperării între SRI şi CSM pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii, încheiat în anul 2012. De asemenea, în evidenţele Comisiilor din cadrul Consiliului din perioada 2011 - 2012 nu au fost identificate lucrări care să vizeze protocolul menţionat. Totodată, în evidenţele Consiliului din perioada 2011-2012 nu au fost identificate lucrări care să vizeze acest protocol”, arată documentul.

Potrivit unei minute a întrunirii unei comisii de specialitate din CSM, din 23 mai 2011, ce viza discuţii pe marginea independenţei justiţiei şi cooperarea interinstituţională, comisia a apreciat că pentru discutarea problemelor supuse analizei, respectiv situaţia accesului judecătrilor la informaţii clasificate, este utilă şi cunoaşterea reglementărilor elaborate de ÎCCJ şi Parchetul General în temeiul HG 585/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România.

Solicitarea avocatului Toni Neaşcu, fost membru CSM, vine după ce CSM a publicat protocolul încheiat în 2012 cu SRI. Ulterior, mai mulţi foşti membri ai CSM au declarat, pentru MEDIAFAX, că nu au avut cunoştinţă despre încheierea protocolului.

"Părţile cooperează, potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute de lege în scopul asigurării independenţei şi înfăptuirii justiţiei, precum şi al cunoaşterii, prevenirii şi contracarării vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot afecta starea de legalitate, menţinerea ordinii de drept, precum şi climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor, ca valori de securitate naţională potrivit proincipiilor şi normelor democratice statornicite prin Constituţie", se arată în protocol.

Fostul preşedinte al CSM, Alina Ghica, unul dintre semnatarii protocolului încheiat între instituţia pe care a reprezentat-o şi SRI, a declarat că acest demers a fost unul necesar, în contextul cadrului legal de la acea vreme, subliind că niciodată Consiliul nu a furnizat informaţii către SRI.

"Discuţiile privind oportunitatea încheierii unui protocol cu Serviciul Român de Informaţii au fost iniţiate în 2011. Pe tot parcursul anului 2011, au avut loc dezbateri publice pe această temă în cadrul unei comisii din Consiliul Superior al Magistraturii. În 2012, doar s-a concretizat semnarea acestui protocol. Cadrul legal privind accesul la informaţii clasificate era diferit în 2012 faţă de anul 2014, din momentul intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, care a oferit accesul la informaţii clasificate tuturor magistraţilor", a declarat Alina Ghica, pentru MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici