- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (19.06.2015, 11:50)
- Adina Oşan , De La Dan Lungu Si Liliana Iedu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rector timişorean, parlamentarilor: Pensiile speciale, printre cele mai murdare conflicte de interese
Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, le-a transmis parlamentarilor care şi-au votat pensii speciale că au "cam uitat de neam" şi ,"cu legea în braţe", au făcut "una dintre cele mai mari nedreptăţi", comiţând "unul dintre cele mai murdare conflicte de interese".
Urmărește
201 afișări
Rector timişorean, parlamentarilor: Pensiile speciale, printre cele mai murdare conflicte de interese (Imagine: Shutterstock)
Într-o scrisoare deschisă adresată parlamentarilor care şi-au votat acordarea de pensii speciale, rectorul Universităţii de Vest (UVT) din Timişoara, Marilen Pirtea, arată că a fost făcută una dintre cele mai mari nedreptăţi "cu legea în braţe", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Zilele trecute, ţara a primit încă o dovadă că unele dintre cele mai mari nedreptăţi se fac cu legea în braţe. La fel s-a întâmplat şi când, dumneavoastră, aleşii neamului, v-aţi rupt de ceea ce înseamnă principiul contributivităţii şi aţi hotărât să vă oferiţi pensii mai mari chiar şi cu 4.600 de lei, echivalentul a 11 pensii minime", scrie Pirtea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Rectorul mai arată că acordarea de pensii speciale parlamentarilor este "unul dintre cele mai murdare conflicte de interese".
"Am asistat la unul dintre cele mai murdare conflicte de interese girat, din păcate, de legislaţie, acela ca un grup de oameni să-şi voteze singuri suplimente la pensii din bani publici. Dacă nu vă îngrijoraţi de ceea ce vor spune cei aproape 400.000 de români care trăiesc din pensia minimă, poate vă îngrijoraţi de viitorul copiilor noştri. Nu supun dezbaterii legalitatea, dar lipsa de moralitate de care dă dovadă Parlamentul nu este demnă de o societate sănătoasă. Nu, în contextul în care un asistent universitar are salariul de 1.050 de lei, când sute de mii de angajaţi din învăţământ trăiesc la limita sărăciei. Să nu mai vorbim despre medici şi multe alte categorii sociale şi profesionale. Dacă acum numai ei ştiu cum se descurcă, mă întreb ce vor face aceşti oameni la final de carieră, cine le va plăti lor pensia? Copiii noştri, acei copii în care refuzaţi să investiţi. Refuzul de a investi în educaţie le încetineşte dezvoltarea, le limitează capacităţile, astfel că nu faceţi decât să propagaţi sărăcia de la o generaţie la alta. Presupun că este greu pentru o mână de aleşi să vadă acest risc, în confortul unor indemnizaţii de mii de lei", mai scrie rectorul UVT.
Marilen Pirtea mai atrage atenţia că "cea mai sănătoasă investiţie pe care o putem face este în educaţie" şi că România are nevoie de specialişti.
"Din punct de vedere macroeconomic, cea mai sănătoasă investiţie pe care o putem face este în educaţie. Avem nevoie de specialişti ancoraţi în cerinţele pieţei, cu competenţe pe ceea ce economia solicită şi are nevoie. Este greu să vorbim despre echilibre macroeconomice, când încă avem un sistem de învăţământ încremenit într-un buget de asistenţă socială. Ultimele analize economice arată că deficitul bugetului de pensii publice s-a ridicat la 3,56 miliarde de lei după primele două luni din 2015, cu peste 1 miliard de lei mai mare decât în primele două luni ale anului trecut. Discrepanţele între cei care cotizează la bugetul de pensii şi numărul celor care ies din câmpul muncii se accentuează, iar una dintre cele mai sigure soluţii pentru echilibrarea balanţei este să se investească în educaţia tinerilor, astfel ca ei să devină mult mai productivi, salariile să crească, iar contribuţia la pensii să fie cu atât mai consistentă", mai scrie rectorul.
În finalul scrisorii sale, Marilen Pirtea le atrage atenţia parlamentarilor că au uitat de neam şi îi îndeamnă încă o dată să investească în educaţie.
"Vă place să vă numiţi aleşii neamului, dar aţi cam uitat de neam. Daţi tuturor şansa la pensii mai mari, investiţi în educaţia copiilor", se încheie scrisoarea semnată de Marilen Pirtea.
Marţi, Legislativul a aprobat cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. PNL a propus vot nominal, dar această propunere a fost respinsă, procedându-se la vot deschis prin ridicare de mână.
Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.
Preşedintele Klaus Iohannis declara miercuri, întrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, că se va referi la această chestiune după ce va primi de la Parlament legea şi va face "o analiză profundă". "Mă voi referi la această chestiune după ce primesc de la Parlament legea şi voi face o analiză profundă", spunea preşedintele Klaus Iohannis.
Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.
Proiectul mai prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate. Potrivit proiectului, de această indemnizaţie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluşi de la această indemnizaţie.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Atanasiu despre pensiile parlamentarilor: PNL va anula legea când va avea majoritate în Parlament
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe