Rectorul UMF Iaşi, trimis în judecată în dosarul privind trucarea unei licitaţii
Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată, miercuri, de procurorii DNA Iaşi, alături de alte 18 persoane cercetate în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene.
Rectorul UMF Iaşi, trimis în judecată în dosarul privind trucarea unei licitaţii (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)
Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a rectorului UMF Iaşi Vasile Astărăstoae, alături de alte 18 persoane din conducerea universităţii sau reprezentând mai multe firme.
Vasile Astărăstoae este acuzat de procurorii DNA de aderare şi constituire de grup infracţional organizat.
Rectorul UMF Iaşi a declarat că se bucură că dosarul său a fost trimis repede în instanţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
"Voi putea să aduc probe care să arate că sunt nevinovat. Există trei expertize care arată că dosarul DNA este un roman SF", a declarat Astărăstoae.
Printre persoanele trimise în judecată de DNA Iaşi se numără doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniel Druguş, precum şi reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat că ar fi dat mită conducerii UMF pentru a câştiga licitaţia.
Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel, care va stabili primul termen de judecată, cel mai probabil, pentru luna ianuarie.
În total, 18 persoane, între care trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, sunt vizate în ancheta DNA Iaşi privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene. Valoarea proiectului se ridică la 6,4 milioane de lei.
În luna octombrie a acestui an, doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, precum şi directorul firmei Maguay Impex SRL Bucureşti, Cosmin Pughin, au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, ei fiind ulterior eliberaţi în urma recursului formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În referatul trimis judecătorilor de procurorii DNA pentru emiterea mandatelor de arestare se arată că "în baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor Tănăsescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucureşti şi prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian şi Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului şi Uniunii Europene".
Acelaşi document mai arată că rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae şi Daniela Druguş, directorul administrativ al instituţiei, ar fi aprobat plata a 160.000 de lei fără TVA către Maguay Impex SRL pentru "cheltuieli de instruire", deşi aceste servicii nu ar fi fost realizate.
Procurorii DNA susţineau că firma Maguay Impex SRL, aparţinând lui Pughin, i-ar fi dat Danielei Druguş, drept mită, un laptop în valoare de 2.500 de euro. Totodată, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş ar fi cerut 54.000 de lei de la Maguay Impex pentru a finanţa evenimentul "Zilele UMF".
În plus, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF Iaşi ar fi primit din partea firmei Maguay Impex SRL echipamente IT de aproape 94.000 de lei pentru societatea sa Congrex.net SRL Iaşi.
Ancheta DNA la UMF Iaşi a fost demarată la începutul acestui an, când procurorii au descins la sediul universităţii pentru a analiza documentaţia tuturor celor 23 de proiecte europene pe care instituţia ieşeană le derulează.
Platforma de e-learning le permite cursanţilor de la UMF Iaşi să aibă acces la întreaga documentaţia de curs, precum şi la informaţiile suplimentare, oferind totodată posibilitatea examinării prin metode electronice.
Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Vasile Astărăstoae este incompatibil. Astărăstoae este director al UMF Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi şi preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO