- Home
- Social
- (29.07.2022, 04:24)
- Iulian Moşneagu
Reducerea iluminatului, utilizarea scărilor şi fără aer condiţionat. Economia de energie din Japonia ar putea fi un model pentru Europa
- În timp ce Europa se pregăteşte pentru penuria de energie cauzată de tăierile de gaze ruseşti, criza energetică din Japonia de acum 11 ani oferă lecţii de supravieţuire pentru gospodării şi întreprinderi, cum ar fi reducerea intensităţii luminii şi folosirea scărilor.
- Miniştrii energiei din UE au aprobat marţi o propunere ca ţările membre să reducă voluntar consumul de gaz cu 15% în perioada august-martie, pe fondul incertitudinilor legate de aprovizionarea din Rusia din cauza războiului din Ucraina.
- Economisirea energiei, sau "setsuden", a devenit un proiect naţional pentru Japonia în urma cutremurului şi a tsunami-ului din martie 2011, care au declanşat topirea centralei nucleare de la Fukushima.
Urmărește
5333 afișări
În săptămânile şi lunile care au urmat, centrele comerciale au oprit scările rulante, fabricile au redus timpii liniilor de asamblare, iar sălile de jocuri de noroc pachinko, renumite pentru luminile lor intermitente şi aparatele zgomotoase, au fost închise temporar, relatează Reuters.
Atitudinea multor japonezi la acea vreme a fost: "Trebuie să facem ceva, altfel va fi un dezastru", îşi aminteşte Koichiro Tanaka de la Institutul de Economie Energetică din Japonia.
Presiunea socială intensă, de genul celei care a asigurat respectarea aproape în totalitate de către populaţie a purtării măştilor în timpul pandemiei COVID-19, a jucat, de asemenea, un rol, a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Măsurile luate în Japonia pentru economisirea energiei
Tokyo Electric Power, operatorul instalaţiei de la Fukushima, a pierdut aproximativ 40% din capacitatea sa de generare a energiei electrice după accidentul nuclear din martie 2011.
Imediat după accident, aceasta a emis prima pană de curent programată vreodată şi a întrerupt intermitent alimentarea cu energie electrică în zona capitalei în săptămânile următoare. În cele din urmă, a repornit centralele mai vechi, alimentate cu gaz şi cărbune.
În luna mai a aceluiaşi an, guvernul i-a îndemnat pe cetăţenii şi întreprinderile din Tokyo şi din nordul Japoniei să reducă energia cu 15% la orele de vârf din timpul verii. Măsuri similare sunt luate din nou în acest an în Japonia, care se confruntă şi ea cu o aprovizionare mai strânsă cu energie.
Cele mai multe companii japoneze au intrat în modul de austeritate imediat după dezastrul din 2011, stingând luminile şi oprind lifturile. Ministerul Mediului a vizat o reducere şi mai mare, de 25%, prin măsuri precum oprirea a mai mult de jumătate din imprimantele sale în orele de vârf şi solicitarea adresată lucrătorilor de a-şi aduce propriile băuturi reci pentru a putea deconecta automatele.
Echipele profesioniste de baseball şi de fotbal au întrerupt jocurile de noapte şi au mutat meciurile după-amiaza pentru a reduce cererea de iluminat.
Managerii de la locurile de muncă la birou au renunţat la aer condiţionat şi au încurajat angajaţii să adopte campania guvernamentală "Cool Biz" de a purta haine mai lejere în timpul verii.
Producătorul de automobile Nissan a modificat orele de schimb din fabrică pentru a uşura povara asupra reţelei la orele de vârf, iar lanţul de magazine Lawson a trecut la becuri cu LED-uri şi a adăugat panouri solare la multe dintre magazinele sale.
"În cazul europenilor, deoarece sunt conectaţi prin reţele, ei încă pot avea sentimentul că ultima soluţie vine de undeva", a spus Tanaka. "Aici, în Japonia, nu avem acest lux. Suntem doar noi".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Mecanismul de la Moscova a fost invocat din nou. Ţările OSCE analizează situaţia drepturilor omului în Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe