Referat DNA: Nagy şi Găman nu au fost inhibaţi şi au "desăvârşit procesul infracţional"

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman, nu au fost inhibaţi de "recrudescenţa" infracţiunilor de corupţie şi au "desăvârşit procesul infracţional", prin metodele folosite în comiterea faptelor, susţin anchetatorii DNA.

Urmărește
442 afișări
Imaginea articolului Referat DNA: Nagy şi Găman nu au fost inhibaţi şi au "desăvârşit procesul infracţional"

Referat DNA: Nagy şi Găman nu au fost inhibaţi şi au "desăvârşit procesul infracţional" (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Starea de pericol pentru ordinea publică rezidă din mentalitatea infracţională manifestată făţis, rezultată din pretinderea fără menajamente a unor «comisioane» din sumele plătite de bugetul de stat, de parcă inculpaţii s-ar considera cumva îndreptăţiţi să primească o parte din suma totală de bani", se arată în referatul prin care DNA cere arestarea preventivă a celor doi şi a complicilor acestora.

Folosirea unor societăţi interpuse pentru primirea sumelor de bani, mai spun procurorii anticorupţie, "denotă intenţia inculpaţilor de a se proteja şi de a evita primirea în mod direct a banilor" . "Recurgând la această metodă, inculpaţii au sperat în zădărnicirea descoperirii acestora de către organele de urmărire penală, astfel că o altă măsură preventivă (în afara arestării - n.r.) nu este plauzibil că ar fi eficientă, tocmai datorită experienţei acestora în aranjarea lucrurilor subterane, feriţi de privirile celorlalţi", se menţionează în acelaşi document.

Anchetatorii mai susţin că Nagy şi Găman au fost "impasibili" la "recrudescenţa actuală a infracţiunilor de corupţie săvârşite, în special, de funcţionarii statali". Mai mult, ei şi-ar fi desăvârşit procesul infracţional.

"Recrudescenţa actuală a infracţiunilor de corupţie săvârşite, în special, de funcţionarii statali, nu a determinat inhibarea instinctelor infracţionale ale inculpaţilor, aceştia dovedindu-se impasibili şi desăvârşind procesul infracţional", arată procurorii, în documentul citat.

În referat se mai notează că modul de săvârşire a faptelor, precum şi valoarea folosului urmărit de cei doi conturează "o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, având în vedere contextul social şi economic, şi justifică privarea de libertate".

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman, au fost reţinuţi, joi seară, în dosarul mitei prin contracte fictive, fiind acuzaţi că au primit aproape 177.000 de lei, prin intermediul unor firme, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Nagy şi Găman sunt urmăriţi penal pentru luare de mită şi instigare la uz de fals, la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la spălare de bani, a precizat DNA.

Alături de ei au fost reţinuţi Claudiu Vasilescu şi Haller Zoltan-Jozsef, administratori unor firme prin care Nagy şi Găman au primit mită. Vasilescu şi Haller sunt urmăriţi penal pentru complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Cei patru reţinuţi vor fi prezentaţi, vineri, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi europarlamentarul Constantin Rebega, care a primit, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticorupţie.

DNA a precizat că Rebega este acuzat de: folosire a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial; instigare la spălare de bani; instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, în octombrie 2014, cu ocazia organizării târgului Indagra, Virgil Găman, secretar general al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), şi Nagy Peter Tamas, pe atunci secretar de stat în cadrul MADR, au cerut de la persoane din conducerea firmei organizatoare (Romexpo) suma de 40.000 de euro. Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 de euro a contractului încheiat între Romexpo, în calitate de prestator, şi MADR, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi prin intermediul unei firme agreate de aceştia.

"Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaţilor Găman Virgil-Laurenţiu şi Nagy Peter Tamas faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competenţele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei. Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpaţi, reprezentanţi ai Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpaţii Vasilescu Claudiu, Haller Zoltan-Jozsef şi o altă persoană, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Găman Virgil-Laurenţiu", mai susţin procurorii anticorupţie.

Pentru a ascunde mita, Virgil Găman şi Nagy Peter Tamas i-ar fi determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către Romexpo, mai spun anchetatorii.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut, joi, percheziţii la Ministerul Agriculturii şi la mai multe firme şi persoane.

Referitor la dosar, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că el nu a fost chemat la DNA şi că, de fapt, nu a fost citat niciodată la acest parchet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici