REPORTAJ: Cheltuiala şi drumul la analize, principalele griji ale celor aflaţi la coadă la permise - FOTO

Bucureştenii au venit în număr mare la Poliţie şi în ultima zi în care şi-au putut schimba permisele fără temutele controale medicale, mai mulţi spunând că nu au timp sau bani pentru ele, unii recunoscând şi că le este teamă să nu li se refuze eliberarea unui nou permis pe motive de sănătate.

Urmărește
660 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Cheltuiala şi drumul la analize, principalele griji ale celor aflaţi la coadă la permise - FOTO

REPORTAJ: Cheltuiala şi drumul la analize, principalele griji ale celor aflaţi la coadă la permise (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Şi vineri, bucureştenii şi ilfovenii au venit la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din Capitală foarte devreme şi au avut de stat sub o ploaie rece înainte să aibă acces în clădire.

Celor cu domiciliul în Ilfov li s-au dat aproximativ 250 de bilete de ordine, lucrându-se la două ghişee pentru înregistrarea cererilor de preschimbare. Unii mai fuseseră şi cu o zi în urmă, fără a mai prinde tichet de ordine, aşa că au aşteptat acum încrezători că vor rezolva în cele din urmă, chiar dacă aveau de aşteptat şi patru ore.

Bucureştenii trebuiau în schimb să stea la coadă, dar lucrurile se mişcau mult mai repede: dura sub o oră să ajungă la unul din cele câteva ghişee unde se înregistrau cererile de preschimbare a permiselor.

Şi într-o parte şi-n alta erau oameni de toate vârstele, motivele preschimbării permisului auto variind şi ele, de la schimbarea numelui sau a domiciliului, la pierdere, expirarea în scurt timp sau în câţiva ani, în acest din urmă caz şoferii nedorind să aibă de mers la controlul medical care va fi obligatoriu.

După data de 19 ianuarie, Codul Rutier se modifică, iar şoferii vor fi obligaţi să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă, fapt care va implica şi costuri suplimentare.

Taxa pe care o vor plăti la preschimbarea permiselor de conducere rămâne însă aceeaşi, adică 68 de lei. Noile permise vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi cinci ani pentru profesionişti, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate.

Unui pensionar aflat vineri la coadă îi expiră permisul în 2018, dar şi-l schimbă de pe-acum şi amână controlul medical cu cinci ani, pentru 2023.

"Având în vedere că sunt în vârstă, mă feresc (de vizita medicală, n.r.), s-ar putea să-mi găsească cine-ştie-ce", explică bărbatul, precizând că are 76 de ani şi carnet din 1968, pentru categoriile A şi B. Spune că nu are probleme la volan şi mai merge şi cu motocicleta uneori, că "e mai economicoasă".

Oricum, are de condus în fiecare zi, fie pentru a se duce la pescuit, la Giurgiu, fie pentru a merge să muncească într-o grădină de legume în apropierea Bucureştiului.

"Analizele ne costă prea mult", spune în schimb o femeie, explicând că are pensie zece milioane de lei vechi şi consideră că două - trei milioane, cât crede că ar plăti pentru vizita medicală, au "mare importanţă".

Schimbând permisul acum, amână aceste analize cu nouă ani, întrucât îi expiră permisul în aprilie 2014.

Şi o femeie mai tânără, căreia îi expiră permisul peste un an şi jumătate, a venit de pe-acum să şi-l preschimbe, pentru a evita în primul rând drumurile la medici, dar şi cheltuiala.

"Dacă le faci pe bune, durează şi mai mult de-o zi până le aduni pe toate", spune femeia, de 38 de ani, precizând că este liberă vineri şi de aceea a stat până în ultima zi să depună cererea de preschimbare.

Un domn în vârstă, care îşi schimbă şi el anticipat permisul, se declară însă de acord cu vizita medicală: "Pentru ăştia bolnavi cu bibilica trebuie controlul ăsta. Nu vedeţi câte accidente". El a venit în schimb mai devreme ca să "profite de facilităţi". "De ce să arunci banii pe analize? Şi chiar taxa asta de 68 de lei se poate tripla", spune bărbatul.

Un altul, de 40 de ani, a venit să-şi schimbe permisul care-i expiră în decembrie 2014 ca să scape "de gura soţiei". "I-am promis că ajung azi şi trebuia să mă ţin de cuvânt", spune el.

"Înainte era control medical la fiecare doi ani. Dar înainte erau comunişti, acum sunt neo-comunişti", spune un alt pensionar, căruia permisul îi expiră în 2017, dar vrea să câştige şase ani în plus ca să nu dea mai mulţi bani. "Dacă dau de belea, înnebunesc şi nu-mi mai dau permis", glumeşte el.

Alţii n-ar fi stat însă la coadă dacă n-ar fi fost nevoie, fie din cauza schimbării numelui sau a domiciliului, fie pentru că le expira chiar anul acesta permisul auto.

O tânără de 24 de ani, care a venit cu o prietenă măritată de curând, spune că n-ar sta să piardă timpul la coadă la Poliţie ca să scutească "un milion jumate sau cât or fi analizele".

"Îmi expiră în aprilie. Când să vin? Ştiu că vin acuma şi unii cărora le expiră în 2020", spune un alt tânăr, din Ilfov, părându-i rău că nu şi-a făcut buletin de Bucureşti, pentru că mai are de stat vreo două ore să ajungă la ghişeu.

Un bucureştan povesteşte că a stat o oră de dimineaţă numai să bage maşina în parcarea sediului DRPCIV, aşa că mai poate sta o oră şi la coadă.

Deşi îi expiră permisul în august, un domn de 45 de ani, agent de vânzări, a venit să şi-l preschimbe pentru că "este o perioadă moartă", dar "cum dă căldura" se încarcă şi programul. "La vară n-o să-mi mai văd capul şi, dacă-mi iau şi concediu, n-aş vrea să-l petrec la coadă la Poliţie", explică el.

Fără a duce aşadar lipsă de raţiuni practice, şoferii au aşteptat la cozi zilele acestea pentru încă zece ani de condus, fără a fi perturbaţi de obligaţia vizitei medicale, de alte drumuri şi cheltuieli.

Purtătorul de cuvânt al DRPCIV, Mihai Enache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în perioada 3 - 17 ianuarie, în toată ţara, s-au înregistrat 282.243 de cereri de preschimbare a permisului auto, în timp ce într-o lună întreagă media este de 55.000.

În Bucureşti, au fost înregistrate zilnic în perioada menţionată între 1.300 şi peste 3.000 de cereri, în condiţiile în care într-o lună sunt înregistrate 344 de cereri.

În data de 15 ianuarie, au fost înregistrate cele mai multe cereri - 30.294 în toată ţara. Dintre aceastea, 23.000 au fost depuse de şoferi al căror permis expira după 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici