REPORTAJ: Copiii dintr-un sat vrâncean vor învăţa în spaţii improvizate, pentru că şcoala stă să cadă - FOTO

Peste 300 de copii înscrişi la şcoala şi grădiniţa din satul vrâncean Cornetu vor învăţa în acest an înghesuiţi în patru săli de clasă şi în câteva încăperi improvizate care serveau drept depozit, deoarece clădirea propriu-zisă a şcolii este atât de degradată încât tavanul se poate prăbuşi oricând.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Copiii dintr-un sat vrâncean vor învăţa în spaţii improvizate, pentru că şcoala stă să cadă - FOTO

Copiii dintr-un sat vrâncean vor învăţa în spaţii improvizate, pentru că şcoala stă să cadă

La grădiniţa şi şcoala din localitatea vrânceană Cornetu, comuna Slobozia Bradului, sunt înscrişi 317 copii, din care 75 sunt preşcolari. Unitatea de învăţământ în care ar trebui să fie primiţi aceşti copii la 17 septembrie se află într-o avansată stare de degradare şi are o vechime de peste 50 de ani, iar în tot acest timp nu a beneficiat de niciun fel de reparaţii capitale.

Imobilul trebuie reconsolidat din temelii, mai ales că materialul din care a fost ridicat s-a măcinat în timp. Pereţii sunt murdari şi scorojiţi, uşile claselor sunt vechi şi putrezite pe alocuri, spaţiul este impropriu şi nu aduce deloc a şcoală ori grădiniţă.

Doar un corp al clădirii, construit ceva mai recent, nu este afectat de degradarea continuă.

În acest corp, însă, sunt doar patru săli de clasă, în condiţiile în care în noul an şcolar sunt înscrişi în total peste 300 de elevi care ar trebui să înveţe în 11 clase de ciclu primar şi în trei grupe de grădiniţă.

Pentru a nu-i expune vreunui risc având în vedere că oricând tavanul poate cădea în imobilul vechi şi degradat al şcolii, conducerea unităţii de învăţământ a propus ca elevii să înveţe în trei schimburi.

n anul şcolar 2012 - 2013 vor învăţa 317 elevi, vor fi 11 clase de ciclu primar şi trei de grădiniţă, unde avem înscrişi deja 75 de copii. Vom fi nevoiţi să învăţăm doar în patru săli de clasă, restul sunt săliţe improvizate în care până acum ne depozitam materialul didactic. Copiii vor învăţa în condiţii improprii, practic vor sări peste bănci pentru a ajunge la tablă. Toţi colegii sunt de acord să vină de la 7.00, e singura soluţie pe care o avem şi am făcut demersuri la inspectorat să învăţăm în trei schimburi", a declarat directorul şcolii coordonatoare din Slobozia Bradului, Liliana Teodor Botan.

Din cauza lipsei spaţiului, în satul Cornetu nu a putut fi amenajată nici măcar o clasă pregătitoare, deşi, conform recensământului făcut anul trecut, ar fi copii care s-ar încadra pentru această etapă.

"Nu avem clasă pregătitoare din lipsă de spaţiu. Am avea copii, aşa a rezultat în urma recensământului, dar din lipsa spaţiilor nu putem realiza clasa pregătitoare", a adăugat directorul Liliana Teodor Botan.

Situaţia este atât de dramatică la şcoala din localitatea vrânceană încât s-a ajuns la varianta de a amenaja o clasă de grădiniţă în cancelarie. În aceste condiţii, profesorii nu vor mai avea unde să-şi lase cataloagele şi unde să semneze condica. Spaţiul este oricum insuficient. Într-o cămăruţă care nu măsoară mai mult de patru metri pătraţi şi în care abia încap cinci - şase scaune vor fi primiţi 25 de preşcolari.

"Cancelaria am transformat-o în clasă de grădiniţă. Nu avem spaţiu să punem mobilierul, nu ştim cum vor învăţa 25 de copii, cum se vor juca, cum se vor recrea", a declarat Tatiana Gugoaşe, învăţătoare la şcoala din Cornetu.

Riscul ca imobilul să se dărâme este cu atât mai mare cu cât Vrancea este cunoscută ca având o activitate seismică intensă, iar un cutremur resimţit în zonă ar putea avea urmări tragice. Dascălii se tem pentru vieţile lor şi ale copiilor şi tocmai de aceea sunt dispuşi să stea îngrămădiţi şi să vină la cursuri de la ora 7.00, pentru că altfel s-ar putea trezi îngropaţi de vii.

"Această şcoală e într-un continuu proces de degradare. Ne e frică pur şi simplu, nu putem ţine cursurile de teamă să nu pice tavanul pe noi, că doar suntem în zona Vrancea. Părinţii nu sunt de acord ca şcoala să funcţioneze în trei schimburi. Unii stau mai departe, iarna e greu, sunt copii, e riscant şi vom avea, foarte probabil, o rată în creştere a abandonului şcolar", a adăugat Tatiana Gugoaşe, învăţătoare la şcoala din Cornetu.

La fel de speriaţi sunt şi părinţii şi bunicii celor mici, care stau cu frica în sân atunci când le sunt copiii la şcoală.

"Îmi e teamă pentru viaţa copilului meu, cade tavanul pe ei, nu sunt condiţii optime să înveţe aici. Mi s-a spus că trebuie să înveţe în trei schimburi, dar nu sunt de acord. Copilul meu e mititel, la iarnă se întunecă repede, trebuie să-l ducem, să-l aducem. Riscăm să stăm mai mult la şcoală", a spus mama unui elev de la şcoala din Cornetu.

"Am doi nepoţi care învaţă aici. Nu e spaţiu suficient, sunt mulţi copii, e aglomeraţie mare, ne e frică să lăsăm copiii acolo. Am 57 de ani şi eu tot aici am învăţat şi nu s-a făcut nimic de atunci pentru renovarea şcolii. Noi vrem să ne înveţe copiii, dar astea nu sunt condiţii", a spus bunica a doi elevi care la 17 septembrie vor învăţa în şcoala de la Cornetu.

Autorităţile din Slobozia Bradului au încercat în nenumărate rânduri să obţină bani de la Ministerul Educaţiei pentru consolidarea şcolii din Cornetu, însă pînă acum nu s-au ales decît cu promisiuni şi nimic mai mult.

"Şcoala este într-o stare foarte degradată, am făcut demersuri la Guvern pentru consolidare sau să ne dea bani să facem altă şcoală. N-avem răspuns până acum, e nevoie foarte mare de bani pentru reparaţii, avem copii mulţi şi nu e loc să înveţe. Ne vom strădui să facem locaţia, vom face demersuri la Guvern în continuare până obţinem ajutorul. Fără îndoială e risc de abandon şcolar, pentru că nu posibilităţi să înveţe aceşti peste 300 de copii", a declarat Benone Turcitu, viceprimarul comunei Slobozia Bradului.

Având în vedere toate problemele, dascălii se tem că mulţi părinţi nu-şi vor mai lăsa copiii la şcoală, ceea ce ar putea duce la o creştere alarmantă a ratei abandonului şcolar.

Potrivit primarului comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu, şcoala din localitatea Cornetu a fost construită în anul 1924, iar acum, pentru că nu a fost supusă unei reabilitări generale, este în pericol să se prăbuşească.

Conform primarului, localnicii din satul Cornetu nu au avut posibilitatea să se implice în niciun fel în reabilitarea unităţii de învăţământ pentru că sunt oamerni sărmani, care abia îşi duc viaţa de zi cu zi.

"Avem un proiect aprobat de Guvern din anul 2008, dar Guvernul care a venit după aceea nu a mai catadicsit să dea bani pentru investiţii. E nevoie de 12 miliarde de lei vechi, bani care trebuie să vină de la Guvern, pentru că altfel nu avem nicio posibilitate. Am făcut în continuare demersuri la Guvern, pentru că situaţia e gravă. Şcoala e în pericol de prăbuşire. Oamenii de acolo sunt sărmani, abia îşi duc viaţa de zi cu zi, nu au posibilităţi financiare să se implice, chiar dacă ar vrea", a declarat primarul Valerică Zamfirescu.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea spun că la acest moment nu au o situaţie clară referitoare la numărul şcolilor şi grădiniţelor care vor funcţiona în anul şcolar 2012-2013 fără autorizaţie sanitară de funcţionare, procesul de evaluare a condiţiilor din unităţile de învăţământ fiind în plină desfăşurare.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, Cătălin Graur, în anul şcolar precedent, 408 şcoli din totalul de 543 au funcţionat fără autorizaţia eliberată de Direcţia de Sănătate Publică.

Conform lui Graur, cele mai multe şcoli neautorizate sanitar sunt din mediul rural, unde toaleta este amplasată în curte, iar apa curentă lipseşte. Potrivit reprezentanţilor DSP, 379 dintre cele 465 de unităţi de învăţământ care funcţionează în mediul rural în judeţ nu dispun de autorizaţie sanitară.

Nici în mediul urban situaţia în şcoli şi grădiniţe nu este mai bună. Astfel, dintr-un total de 87 de unităţi de învăţământ aflate în mediul urban, 29 nu au primit avizul DSP în anul şcolar 2011-2012, din cauză că nu erau respectate cerinţele minime în domeniul igienei.

(Material realizat de Cristina Sterian, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici