REPORTAJ: Experienţa milităriei pentru o zi, la îndemâna bucureştenilor, de Ziua Armatei | FOTO, VIDEO

Oficialii MApN au decis ca în acest an Ziua Armatei să nu fie celebrată doar prin ceremoniile comemorative şi religioase tradiţionale, organizând în Parcul Carol şi evenimente menite să arate bucureştenilor o latură mai puţin rigidă şi cazonă decât cea cu care sunt obişnuiţi civilii.

Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Experienţa milităriei pentru o zi, la îndemâna bucureştenilor, de Ziua Armatei | FOTO, VIDEO

FOCUS: Experienţa milităriei pentru o zi, la îndemâna bucureştenilor, de Ziua Armatei

Astfel, au fost organizate o expoziţie de tehnică şi echipamente militare şi un atelier de pregătire militară, care au precedat ceremoniile religioase şi militare.

Chiar dacă expoziţia de tehnică şi echipamente militare s-a deschis la 11.00, curioşii au sosit chiar mai devreme să vadă autospecialele de poliţie militară şi autospecialele de intervenţii care au fost expuse. Au mai putut fi admirate transportoarele blindate, drone, sateliţi, costume de protecţie şi sisteme portabile de scanare cu raze X.

De asemenea, armele au reprezentat o atracţie pentru curioşi. Au fost expuse mitraliere, puşti semiautomate cu lunetă, săbii şi pistoale. Totodată, au mai putut fi văzute telefoane de campanie utilizate în cele două Războaie Mondiale, expuse de Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii, filială a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”. Şi sistemele de paraşutare expuse au atras privirile curioşilor, de la cele de înaltă performanţă, până la paraşuta tactică integrate tip aripă.

Pentru cei mici a fost o încântare să se fotografieze cu elicopterul I.A.R. 330 Medevac, utilizat pentru transportul echipajelor medicale militare şi care permite transportul pacienţilor în stare critică. Cei care au dorit au putut să tragă cu arcul, iar pe post de instructori i-au avut pe militarii veterani care au participat la Jocurile Paralimpice Invictus din Canada, la proba de tir cu arcul.

Pentru cei care sunt tentaţi să urmeze o carieră militară, Departamentul de Resurse Umane al Armatei le-a stat la dispoziţie, îndrumând curioşii, în funcţie de preferinţe, de la forţe terestre, medicină militară şi până la aviaţie şi marină.

Atracţia principală a reprezentat-o atelierul de pregătire militară. Militarii Batalionului 313 Cercetare „Burebista” au organizat un atelier de pregătire militară, denumită Unitatea Militară Parcul Carol. Doritorii au putut să vadă ce înseamnă să fii militar pentru 30 de minute, cât timp dura parcurgerea atelierului.

Astfel, cei care au dorit să treacă prin acest atelier au fost percheziţionaţi corporal, după care au mers la biroul de recrutare. „Li s-au luat datele şi, în continuare, s-au deplasat către locaţia unde vor primi materialele. Materialele constând în raniţă, vestă antiglonţ, cască şi armă. Mai departe, au trecut printr-un atelier de instrucţie de front, unde au învăţat câteva mişcări pe care le execută militarii zilnic. În continuare, au avut parte de un atelier de montare, demontare a armamentului, unde au învăţat să monteze şi să demonteze armamentul”, a spus, pentru Mediafax, căpitanul Ion Gabriel, ofiţer de relaţii publice la cabinetul şefului Statului Major General.

Totodată, în timp ce au executat montarea şi demontarea armamentului, participanţii au fost punctaţi în funcţie de timpul în care au realizat această montare-demontare. „În continuare, recruţii vor executa tragerea - nu reală, cu un echipament pe care noi îl folosim atunci când nu putem să ajungem în poligon, cu pistolul calibru 7.65 mm. După ce toate aceste ateliere de început au fost trecute, pregătirea militară generală executată, vor trece la un atelier de instrucţie tactică. Aici, alături de trei militari de la Batalion 313 Cercetare, vor învăţa cum să se deplaseze în teren în situaţie tactică”, a mai explicat căpitanul Ion Gabriel.

După instrucţia tactică, recruţii au trecut printr-o pregătire fizică – educaţie fizică militară. „Au făcut flotări, abdomene, au avut parte şi de un atelier de prim-ajutor, şi-au cărat colegul în targă. Înainte de a căra colegul în targă, a fost un atelier de aruncare a grenadei. Cel care a aruncat cel mai bine cu grenada, a fost cărat în targă de către ceilalţi doi. Ulterior, au ajuns într-un tranşeu şi aici au terminat antrenamentul în cadrul Unităţii Militare Parcul Carol. În urma acestui antrenament, au primit şi un brevet militar onorific”, a mai spus Ion Gabriel.

De la ora 15:00 au avut loc ceremoniile militare şi religioase. Astfel, printre cei prezenţi s-au numărat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, şefii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, generalul Marin Dragnea – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, precum şi patriarhul Daniel. Tudose a fost vizibil emoţionat pe parcursul desfăşurării ceremoniei, iar după ce s-a intonat imnul României, şi-a scos batista şi s-a şters la ochi.

Klaus Iohannis, Călin Popescu-Tăriceanu, Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Mihai Fifor şi Marin Dragnea au depus coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut. Cei prezenţi nu au aplaudat decât în momentul în care preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, generalul Mihai Dragnea a depus coroana de flori.

De asemenea, oficialii au asistat la ceremonia de schimbare a gărzii la Mormânt, dar şi la parada de defilare. Klaus Iohannis şi Mihai Fifor au felicitat sutele de studenţi din instituţiile militare care au depus jurământul faţă de ţară.

La final, şeful statului a mers să salute echipa de militari veterani de tras cu arcul, care a participat la Jocurile Paralimpice Invictus din Canada.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici