- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.01.2015, 09:13)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ - Mărturiile Holocaustului: "Sunteţi la Auschwitz. Aţi intrat pe poartă, dar veţi ieşi pe coş" - FOTO
Două supravieţuitoare ale Holocaustului care au fost decorate, marţi, de preşedintele Klaus Iohannis, au rememorat la Palatul Cotroceni ororile trăite în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, în 1944, unde părinţii şi fraţii lor şi-au pierdut viaţa.
Urmărește
3913 afișări
REPORTAJ - Mărturiile Holocaustului: Sunteţi la Auschwitz. Aţi intrat pe poartă, dar veţi ieşi pe coş (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)
Gabriela Bone: ”Ni s-a spus: Sunteţi aici în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Să nu uitaţi. Aţi intrat pe poartă, dar veţi ieşi pe coş”
Gabriela Bone are 87 de ani. Avea 14 ani când a ajuns în lagărul de concentrare de la Auschwitz- Birkenau, împreună cu toată familia, părinţii, sora şi doi fraţi. Doar ea şi sora ei au supravieţuit ororilor din lagăr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Acum spune că se bucură de copii, de nepoţica sa,care a terminat facultatea. O întrebăm dacă s-a gândit vreun moment, în acei ani de suferinţă, în lagăr, că nu va supravieţui. ”Nu!”, răspunde imediat. ”Am spus că, dacă toată lumea moare, eu o să trăiesc, ca să pot să povestesc. De aceea sunt aici”.
A rememorat ocuparea Ardealului de către trupele horthyste, în 1940, şi legile care erau date împotriva evreilor: nu aveau voie, de la şapte seara, să iasă pe stradă şi nu puteau intra în prăvălii, să cumpere mâncare, pentru că pe geam scria: ”Nu servim evrei”.
Citeşte şi:
70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz: Cum arată acum fosta tabără de concentrare - IMAGINI filmate cu DRONA
A povestit cum au fost urcaţi în vagoanele cu care erau transportate animalele, zeci de persoane într-un vagon, unde într-un colţ se aflau două căldări, una pe post de wc, şi alta cu apa pentru băut.
”La un moment dat am fost anunţaţi că vom pleca. Nu ştiam unde. Un soldat ne-a spus: Veţi vedea, poate nici nu veţi mai veni înapoi de acolo”, povesteşte Gabriela Bone.
Acesta a fost momentul în care, la 14 ani, intra pe poarta lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, în 1944.
”Când am intrat în lagăr, mama mea a văzut un turn lung, de cărămidă şi o sobă, unde se ardea ceva. Mama ne-a spus: Uite ce sobă e aici, înseamnă că noi vom munci aici şi vom trăi aici până trece războiul”, povesteşte Gabriela.
Îi vin în minte cuvintele celei care i-a preluat la intrarea în lagăr. ”Sunteţi aici în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Să nu uitaţi. Aţi intrat pe poartă, dar veţi ieşi pe coş. De aici nu veţi ieşi vreodată”. Spune că atunci nu a înţeles acele cuvinte şi mai ales de ce spunea acea femeie că nu vor ieşi pe poartă.
Amintirile zilelor petrecute în lagăr sunt la fel de vii. Locuiau pe pământ. La cinci dimineaţa, era apelul, toată lumea se încolona şi era numărată. Aşa se întâmpla în fiecare dimineaţă şi după-amiază şi apoi şi seara. Mâncarea era într-o oală, pentru cinci persoane dintr-un rând. Fiecare sorbea câte o gură, până se termina.
După trei luni la Auschwitz, Gabriela Bone povesteşte că a venit un ordin să se meargă în lagărul de la Bergen-Belsen, de unde nimeni nu mai se întorcea, de exterminare.
Citeşte şi:
70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz - Supravieţuitorii îşi amintesc ororile trăite: "Acolo te obişnuiai cu orice" - FOTO
”Acolo, am avut un mare noroc. Era fabrica Siemens din Germania, şi patronul a văzut în ce hal arătam şi a luat, din 300 de prizonieri, 200 i-a luat la el la muncă”, spune ea, mărturisind că aceasta a fost salvarea sa. A ieşit din lagăr în 1945. Avea 15 kilograme şi era bolnavă de tifos.
Viora Braun: Când defilai în faţa doctorului Mengele, nu ştiai dacă selectarea e pentru crematoriu sau pentru muncă
O altă supravieţuitoare a ororilor Holocaustului este Viora Braun. Acum are 88 de ani şi avea 17 ani când a fost dusă în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.
Povesteşte că este din Marghita, o localitate aflată la 60 de km de Oradea, unde o treime din populaţie erau evrei. Au fost luaţi, în 1944 şi au fost duşi de la Marghita la Oradea, în ghetou.
Îşi aminteşte că pentru cei care veneau din provincie, ghetoul era un depozit de cherestea şi o fabrică de cărămidă.
Aici au stat 3 săptămâni, iar în 25 mai au fost îmbarcaţi în vagoane, în călătoria către lagărul de concentrare. ”Erau câte 80 de persoane într-un vagon. A fost şi o naştere în tren şi a trebuit să meargă mai departe”, spune ea.
Citeşte şi:
Discovery Channel comemorează 70 de ani de la Holocaust cu programul special "O zi la Auschwitz" - FOTO
În 29 mai 1944 a ajuns la Auschwitz.
”Nu numai durerea fizică a fost la noi, ci şi durerea psihică. Gândiţi-vă că eram tinere şi ne-au dus la baie, la duş, dezbrăcate, soldaţii nemţi, şi ne-au tuns de păr, pe tot corpul. Durerea era sufletească, pentru noi”, povesteşte vizibil emoţionată Viora Braun.
Dar cea mai puternică amintire este cea a doctorului Mengele ( Josef Mengele), cel care, printr-un simplu gest al mâinii decidea cine ajunge în camerele de gazare şi cine rămâne în viaţă, să muncească.
”El a făcut selectările, niciodată nu ştiai că selectarea e pentru crematoriu sau pentru muncă, a trebuit să defilăm, dezbrăcaţi, cu mâinile ridicate, în faţa lui. Când am ajuns în faţa lui, eram foarte slăbită, după o boală. M-a întrebat câţi ani am, şi i-am spus: 18 ani. Şi mă uitam să văd ce gest va face din mână”, spune ea.
”Aceia cărora doctorul Mengele nu le-a făcut semn să treacă au rămas în barăci şi de aceia nu s-a mai ştiu nimic, niciodată”, povesteşte, cu glas stins, Viora Braun.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: 70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz: Cum arată acum fosta tabără de concentrare - IMAGINI filmate cu DRONA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe