REPORTAJ: Studenţii din Alba Iulia au cămine de trei stele, cererile fiind acoperite 90 la sută - FOTO

Studenţii Universităţii din Alba Iulia se pot caza în căminele instituţiei, unde condiţiile oferite sunt de trei stele, reprezentanţii acesteia spunând că aproape 90 la sută din solicitările de cazare sunt acoperite, în timp ce agenţii imobiliari afirmă că oferta de pe piaţă este săracă.

Urmărește
4718 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Studenţii din Alba Iulia au cămine de trei stele, cererile fiind acoperite 90 la sută - FOTO

REPORTAJ: Studenţii din Alba Iulia au cămine de trei stele, cererile fiind acoperite 90 la sută - FOTO (Imagine: Dan Lungu)

Studenţii din Alba Iulia au la dispoziţie cămine în care condiţiile de cazare sunt de trei stele şi care, datorită preţului scăzut, rivalizează cu cele mai bune garsoniere şi apartamente oferite spre închiriere în municipiu.

Căminul Studenţesc numărul 1 este cel mai vechi al Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, fiind un bloc de garsoniere transformat în cămin pentru studenţi.

Căminul are camere stil garsonieră, cu baie, bucătărie şi balcon, fiind dotate cu frigider, televizor şi acces la internet, însă nu are sală de lectură, oficii pentru pregătirea mesei sau spălătorie proprie. Fiecare bucătărie este dotată cu o mini-plită electrică pentru pregătirea mesei, iar studenţii care locuiesc în acest cămin nu au voie să îşi aducă aragaz cu butelie, căminul neavând racorduri la gaz în bucătării.

Vechii studenţi ai universităţii îşi amintesc că, în urmă cu cinci-şase ani, căminul era cel mai căutat din Alba Iulia, iar în acesta aveau acces doar studenţii cu cele mai mari medii sau bursierii. Ulterior, în jurul căminului s-a construit un campus universitar, fiind ridicate un cămin nou şi o sală de sport multifuncţională.

Căminul Studenţesc numărul 2 este un imobil construit special de universitate în noul campus. Are camere de trei locuri cu baie proprie, iar fiecare cameră este dotată cu frigider, televizor şi are acces gratuit la internet.

Studenţii cazaţi în acest cămin au acces la săli de lectură dotate cu calculatoare, oficii pentru pregătirea mesei, cu aragazuri şi electrocasnice, dar şi la o spălătorie dotată cu maşini de spălat.

În interiorul campusului există şi o sală de întreţinere, unde însă studenţii au acces pe baza unui program special.

Principalul dezavantaj al campusului cu cele două cămine studenţeşti este faptul că este departe de universitate, însă studenţii spun că transportul îi costă relativ puţin, un bilet de autobuz fiind 1,8 lei, iar o cursă cu taxiul variind între cinci şi şapte lei.

Un alt dezavantaj ar putea fi faptul că ambele cămine sunt într-un cartier în care locuiesc foarte multe familii de romi.

Căminul Studenţesc numărul 3 este situat în cartierul Cetate, fiind cel mai apropiat de Universitatea "1 Decembrie 1918", iar imobilul este un fost cămin de nefamilişti care a fost cumpărat de instituţia de învăţământ şi modernizat.

Camerele sunt dotate cu baie, au televizor, frigider şi acces la internet, iar pe fiecare palier există oficii pentru pregătirea mesei, dotate cu electrocasnice.

Studenţii care locuiesc în acest cămin au acces la o sală de lectură multifuncţională, dotată cu calculatoare, dar şi la o spălătorie cu maşini de spălat.

Universitatea "1 Decembrie 1918" are şi un cămin închiriat, care este folosit în special pentru cazarea studenţilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, acesta fiind în apropierea Căminului numărul 3, în cartierul Cetate. Căminul este modernizat, dar nu se ridică la standardul celorlalte spaţii de cazare, având camere cu băi pe colidor. Căminul are avantajul că toate camerele sunt mai mari decât cele din celelalte cămine şi are sală de lectură şi oficii pentru pregătirea mesei.

Purtătorul de cuvânt al Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Diana Câmpan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instituţia oferă aproape 800 de locuri de cazare.

"Căminele noastre proprii oferă cele mai bune condiţii de cazare, putând fi catalogate la trei sau chiar patru stele, după cum spun studenţii noştri. Camerele au băi proprii, televizor, frigider şi acces gratuit la internet, iar în fiecare cămin există săli de lectură dotate cu calculatoare, bucătării utilate şi spălătorii cu maşini de spălat", a spus Diana Câmpan.

Ea a adăugat că taxa de cazare în căminele studenţeşti este, pentru noul an universitar, de 130 de lei, iar într-o cameră sunt cazaţi cel mult trei studenţi.

Potrivit sursei citate, Universitatea din Alba Iulia acoperă în proporţie de aproape 90 la sută solicitările de cazare ale studenţilor.

Ea a explicat că, anul trecut, din cei aproximativ 900 de studenţi care au depus cereri pentru cazarea într-un cămin studenţesc, doar câteva zeci nu au primit cazare.

Pentru a înlătura suspiciunile privind modul de împărţire a locurilor în căminele studenţeşti, conducerea Universităţii din Alba Iulia a hotărât ca întreaga operaţiune să se desfăşoare pe internet.

Diana Câmpan a explicat că toate cererile pentru cazare se fac online, prin intermediul unui formular postat pe site-ul de internet al instituţiei, iar repartizarea se realizează tot de calculator, în funcţie de media solicitantului.

Pentru studenţii care nu se pot acomoda cu viaţa într-un cămin studenţesc rămâne varianta închirierii unei locuinţe, preţurile variind în Alba Iulia între 100 de euro pentru o garsonieră şi 200 sau chiar 300 de euro pentru un apartament.

Directorul unei agenţii imobiliare din Alba Iulia, Adriana Dan, spune că în municipiu oferta de locuinţe destinate închirierii este destul de săracă în această perioadă, agenţia având mai mulţi clienţi în aşteptare.

Adriana Dan a spus că numeroase apartamente sau garsoniere din Alba Iulia sunt închiriate în special de studenţi sau de muncitorii unor firme de construcţii care au lucrări importante în zonă, astfel încât oferta este foarte săracă.

"Preţurile medii sunt de la 100 de euro pentru o garsonieră şi 150-200 de euro pentru un apartament cu două camere, locuinţele care sunt cele mai căutate", a spus Adriana Dan.

Potrivit sursei citate, studenţii caută în special garsoniere sau cel mult apartamente cu două camere în cartierul Cetate, zonă apropiată de Universitatea "1 Decembrie 1918".

Ea a spus că, din cauza ofertei sărace, pe piaţa imobiliară a apărut un nou produs, respectiv camere închiriate la case sau vile, unde preţul variază între 200 de lei şi 150 de euro, în ultima situaţie chiriaşul având la dispoziţie o cameră în imobil, dotată cu baie şi bucătărie şi având intrare separată faţă de cea a proprietarilor.

Mihai este student în Alba Iulia, iar până în urmă cu un an a stat într-un cămin studenţesc, însă din vară a decis să se mute într-un apartament cu trei camere.

"Am găsit un apartament cu trei camere în cartierul Cetate şi am decis împreună cu alţi doi prieteni să-l închiriem. Plătim 150 de euro pe lună, sumă pe care o împărţim în trei. Noi am stat în cămin doi ani, însă când te apropii de licenţă îţi doreşti puţin mai multă linişte şi intimitate", afirmă Mihai.

Alina este studentă în anul II la o facultate economică din cadrul Universităţii din Alba Iulia şi spune că, deşi locuieşte într-un apartament închiriat, ar prefera oricând viaţa într-un cămin studenţesc.

"Noi stăm trei fete într-un apartament cu două camere şi pentru că l-am închiriat pe o perioadă mai lungă plătim doar 120 de euro. Este într-o zonă aproape de universitate, dar sincer eu aş merge oricând într-un cămin studenţesc, însă până acum nu am avut media care să îmi permită cazarea. Acolo este adevărata viaţă de student, toţi sunt studenţi, toţi sunt tineri ca şi tine. Nu vine vecinul să ţipe la tine că ai dat muzica un pic mai tare", a explicat Alina.

Ea recunoaşte că avantajul de a locui într-un apartament închiriat este în sesiune, când ea şi colegele sale au liniştea de care au nevoie pentru a învăţa.

Cei doi studenţi susţin că atât cazarea într-un cămin studenţesc, cât şi cea într-o locuinţă închiriată au avantaje şi dezavantaje. Ambii spun că, deşi au găsit locuinţele pe care le-au închiriat la anunţurile imobiliare, nu au contracte de închiriere, astfel încât nu îşi pot face nici vize de flotant sau domiciliu temporar la adresele la care locuiesc.

Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia are peste 6.000 de studenţi la licenţă sau master, iar potrivit specialiştilor imobiliari, aproximativ jumătate dintre aceştia au nevoie anual de cazare în Alba Iulia.

Material realizat de Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici