Reţea de trafic de migranţi, destructurată. 5.000 de euro plătiţi pentru a ajunge în vestul Europei

O reţea specializată în traficul de migranţi, constituită din persoane din şapte ţări, a fost destructurată de DIICOT. Cetăţenii străini plăteau între 4.000 şi 5.000 de euro pentru a ajunge în vestul Europei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
361 afișări
Imaginea articolului Reţea de trafic de migranţi, destructurată. 5.000 de euro plătiţi pentru a ajunge în vestul Europei

Reţea de trafic de migranţi, destructurată. 5.000 de euro plătiţi pentru a ajunge în vestul Europei

Potrivit unui comunicat transmis de Poliţia de Frontieră Timişoara, reţeaua a fost destructurată în cursul nopţii de marţi spre miercuri, când au fost reţinuţi şi duşi la audieri cinci dintre membrii grupării. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii de frontieră, sub coordonarea DIICOT Timişoara, într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Poliţia de Frontieră Timişoara arată că reţeaua specializată în traficul de migranţi era formată din persoane din România, Serbia, Albania, Pakistan, Irak, Siria şi Algeri

Astfel, în cursul anului 2017, poliţiştii de frontieră, coordonaţi de procurorii DIICOT, au iniţiat mai multe măsuri, în vederea destructurării reţelei, ce avea ca scop racolarea, îndrumarea, cazarea şi transportul de persoane provenite din Orientul Mijlociu şi Asia către state din vestul Europei.

“Din investigaţiile preliminare efectuate, s-a stabilit că grupul infracţional era extrem de bine organizat, cu atribuţii precis delimitate, având în componenţă mai mulţi cetăţeni din România, Pakistan, Serbia, Irak, Siria, Algeria şi Albania. În urma monitorizării activităţii reţelei, au fost iniţiate investigaţii paralele cu autorităţile judiciare din Germania şi Serbia, datele obţinute evidenţiind faptul că membrii grupării ce acţiona pe raza judeţului Timiş faceau parte dintr-o vastă reţea de trafic de migranţi constituită la nivel european. Din cercetările efectuate a rezultat că migranţii erau ajutaţi să ajungă din Serbia în România şi transportaţi până în municipiul Timişoara, unde erau cazaţi la diferite pensiuni din zonă, până la momentul organizării trecerii frontierei cu Ungaria şi transportării acestora mai departe către destinaţiile finale”, arată Poliţia de Frontieră Timişoara.

Pentru aceste servicii migranţii plăteau sume de aproximativ 4.000 - 5.000 de euro de persoană.

În ceea ce priveşte componenţa reţelei care a acţionat pe teritoriul României, anchetatorii au stabilit că aceasta era structurată pe trei paliere distincte.

“Palierul de conducere şi decizie era asigurat de un cetăţean irakian cu rezidenţă în Suedia, sprijinit de un cetăţean sirian şi un algerian, legăturile între membrii reţelei fiind asigurate exclusiv prin intermediul reţelelor de socializare. Palierul de coordonare a activităţilor de transport care era asigurat de un cetăţean pakistanez cu rezidenţă în Grecia şi un cetăţean sârb. Palierul de transport şi călăuzire a migranţilor, în cadrul căruia s-au dezvoltat două echipe de transportatori. Prima echipa era formata din cetăţeni sârbi şi urmărea să evite orice corelare între componenţii săi, în cazul depistării unui transport de către autorităţi. A doua echipă, coordonată de un cetăţean pakistanez, din care făceau parte atât cetăţeni români cât şi cetăţeni albanezi, se preocupa constant de identificarea de noi transportatori. Aceştia foloseau călăuze pentru ghidarea grupurilor de migranţi peste frontiera cu Ungaria, călăuze care erau racolate dintre solicitanţii de azil în România şi care erau familiarizaţi cu specificul zonei de frontieră cu Ungaria”, mai comunică Poliţia de Frontieră Timişoara.

Pentru a-şi creşte profitul din transportarea migranţilor, membrii grupării i-au folosit pe aceştia drept cărăuşi pentru drogurile de risc care erau aduse din Serbia în România peste fâşia verde. Migranţii care transportau canabisul primeau o reducere la preţul transportului.

În total, 22 de persoane sunt cercetate, urmând ca pentru 12 să se ceară mandate de arestare preventivă, care urmează să fie puse în executare de toate ţările participante la acţiune.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici