- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.10.2018, 07:21)
- Departamentul Social - Mediafax
Rezoluţia din dosarul de candidatură al lui Lazăr care l-a făcut incompatibil pe Iohannis. Avocat: Ar trebui să se sesizeze Secţia de anchetă
Klaus Iohannis urmează să decidă cu privire la cererea transmisă de Tudorel Toader privind revocarea procurorului general Augustin Lazăr. Doar că preşedintele este în incompatibilitate, aşa cum se afla şi când i-a admis candidatura şi asta din cauza rezoluţiei de clasare, crede avocata Lorette Luca.
Urmărește
16518 afișări
Foto: Mediafax Foto/Andreea Alexandru
Ministrul Tudorel Toader a declanşat, miercuri, procedura de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr, procuror general al României, ocazie cu care a vorbit despre cele 20 de puncte pe care i le reproşează acestuia.
Cea mai gravă pare să fie tocmai prezenţa, în dosarul de candidatură din 2016 a lui Augustin Lazăr, a unei rezoluţii de clasare care îl viza pe Klaus Iohannis, din vremea în care ocupa funcţia de primar ar Sibiului.
„De ce ministrul Justiţiei a transmis fără ca dosarul să fie complet, preşedintele a numit fără a exista verificarea legalităţii şi nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, şi nu înţeleg de ce, apare o rezozluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoriare la preşedintele României în funcţie”, a declarat Tudorel Toader, miercuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Situaţia creată a făcut ca preşedintele, care urma să semneze decretul de numire a lui Augustin Lazăr, să devină incompatibil, spune un avocat consultat de MEDIAFAX.
„Ceea ce a spus Tudorel Toader este într-adevăr de atenţionare vis-à-vis de legalitatea numirii lui Augustin Lazăr pentru că în contextul în care tu, vorbesc de preşedinte, înţelegi să promovezi o persoană care ţi-a făcut un bine, şi dacă îţi făcea un rău, nu aveai cum să te pronunţi pentru că până la urmă vorbim de o abţinere legat de această persoană care a interacţionat cu tine în calitate profesională. Din punctul meu de vedere, Augustin Lazăr nu trebuia numit. Este un soi de recompensă a preşedintelui faţă de clasarea primită de la Lazăr. Trebuia să solicite desemnarea altei persoane nu a celui care a făcut legătura nemijlocită cu un dosar în care el a compărut în calitate de persoană cercetată indiferent dacă a ajuns la calitatea de suspect, inculpat”, a declarat avocatul Lorette Luca, pentru MEDIAFAX.
Întrebarea care se pune este dacă şeful statului nu se află în aceeaşi situaţie de incompatibilitate şi în prezent. În cazul în care va refuza revocarea lui Augustin Lazăr, lucru subînţeles din răspunsul dat joi când a catalogat cererea lui Tudorel Toader ca fiind “neadecvată”, atunci şeful statului se pronunţă din nou asupra magistratului care a pus în dosarul său de candidatură o rezoluţie de clasare care îl viza.
„Din punctul meu de vedere, acea numire nu trebuia făcută cu atât mai mult cu cât la dosarul pentru numire, la dosarul de cadre a domnului Lazăr, să zicem, a fost aşezată ostentativ acea soluţie de clasare pe numele lui Iohannis, în contextul în care din punct de vedere al performanţei profesionale, clasările nu sunt un plus, o bilă albă. Trimiterile în judecată, condamnările, acestea formează portofoliul unui procuror nu clasările sau scoaterile de sub urmărire. Clasarea nu este un beneficiu sau o laudă. Acum ar trebui într-adevăr admisă solicitarea ministrului Toader de demitere a procurorului general şi din punctul meu de vedere ar trebui să se sesizeze din oficiu acea instituţie care vizează cercetarea magistraţilor şi care tocmai a fost înfiinţată”, a mai afirmat Lorette Luca.
Potrivit ziarului Cotidianul, rezoluţia despre care a vorbit Toader aparţine Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, din data de 17 februarie 2010, atunci când Augustin Lazăr era procuror general adjunct al acestui parchet.
În dosar, Klaus Iohannis era cercetat, în calitate de primar al municipiului Sibiu, pentru neglijenţă în serviciu în ceea ce priveşte retrocedarea ilegală a unor imobile, printre care şi o grădiniţă.
Klaus Iohannis nu a comentat deocamdată situaţia privind rezoluţia de clasare, anunţând doar că va analiza cererea ministrului Justiţiei, pe care o cataloghează “neadecvată”.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit şi va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de revocare din funcţie a domnului Augustin Lazăr. Preşedintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General şi consideră că cererea ministrului Justiţiei este complet neadecvată şi de natură să genereze neîncredere în sistem şi îngrijorare în rândul partenerilor noştri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendenţios şi denotă intenţia acestuia de a subordona politic procurorii”, se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.
Tudorel Toader a declanşat miercuri procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general.
Printre punctele negative invocate se află:
- Semnarea protocolului secret din 2016
- Declaraţiile publice ale lui Augustin Lazăr privind evaluarea procurorului şef al DNA
- Faptul că nu a luat nicio măsură cu privire la abaterile imputate Laurei Codruţa Kovesi
- Are un discurs eminamente politic şi a făcut acuzaţii la adresa autorităţilor statului
- Faptul că a criticat modificările aduse legilor justiţiei precum şi înfiinţarea secţiei de anchetare a magistraţilor
- Contestarea deciziilor Curţii Constituţionale
- Neîndeplinirea obiectivelor asumate în proiectul de management
- Critica hotărârilor judecătoreşti şi a judecătorilor
- Tergiversarea procedurilor legale referitor la numirea Adinei Florea la şefia DNA
- Desfăşurarea anchetei privind protestul din 10 august şi delegările făcute la parchetul care ancheta cauza
În replică, Augustin Lazăr a anunţat că „Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiţiei, fără o bază factuală şi solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituţiei e esenţială”. Nu a oferit însă un răspuns cu privire la rezoluţia de clasare din dosarul de candidatură.
Raportul privind evaluarea activităţii lui Augustin Lazăr a ajuns la CSM, joi, iar Secţia pentru procurori a stabilit ziua de 13 noiembrie pentru audierea procurorului general. Pe data de 21 noiembrie va fi transmis avizul motivat de către CSM, după care şeful statului va decide cu privire la cererea de revocare.
Augustin Lazăr a fost numit procuror general în data de 28 aprilie 2016 de către preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Miting de susţinere pentru Augustin Lazăr la Cluj, de ziua procurorului general. Oamenii au cântat „La mulţi ani”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe