REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2014: Situaţia pe judeţe după soluţionarea contestaţiilor
Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat, vineri, REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2014, înregistrate după soluţionarea contestaţiilor, în sesiunea iunie-iulie 2014 a examenului de bacalaureat.
REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2014: Situaţia pe judeţe (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
- Alba
O tânără absolventă de liceu din Alba a reuşit să obţină media 10 la bacalaureat, iar alţi 37 de candidaţi, respinşi iniţial, au promovat examenul după soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea crescând de la 67,80 la sută la 69,15 la sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Alba, o elevă a reuşit să obţină media 10 la bacalaureat după soluţionarea contestaţiilor.
Eleva de la Colegiul Naţional "Titu Maiorescu" din Aiud a contestat notele obţinute la Limba română şi Istorie, iar după recorectarea lucrărilor a obţinut la ambele materii nota 10, faţă de 9,60 cât primise iniţial la prima materie, respectiv 9,70 la cea de-a doua.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
De asemenea, 37 de absolvenţi de liceu din Alba, respinşi iniţial, au promovat bacalaureatul după soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea crescând astfel de la 67,80 la sută la 69,15 la sută.
În total, la nivelul judeţului au promovat bacalaureatul în sesiunea din acest an 1.905 candidaţi din cei 2.755 prezenţi la examen.
În judeţul Alba au fost depuse 781 de contestaţii dintre care 238 au fost admise, iar la 195 de lucrări notele au crescut după recorectare, în timp ce la 43 au scăzut.
Înainte de soluţionarea contestaţiilor, peste 1.800 de candidaţi din judeţul Alba care au susţinut bacalaureatul au promovat, promovabilitatea fiind de 67,80%, iar un singur candidat a obţinut media 10.
La nivelul judeţului există doar două licee cu promovabilitate de 100 la sută, respectiv Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul” din Alba Iulia şi Liceul Teoretic “Sfântul Iosif” din Alba Iulia.
La polul opus, cea mai scăzută promovabilitate s-a înregistrat la Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” din Blaj, unde doar 6,90 la sută din elevi au promovat.
Anul trecut, la examenul de bacalaureat au participat în judeţul Alba 3.113 elevi, iar dintre aceştia 62,22 la sută au reuşit să promoveze înainte de soluţionarea contestaţiilor. De asemenea, doi candidaţi din judeţ, de la colegiile "Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia şi "Lucian Blaga” din Sebeş, au obţinut media 10. Ulterior, după contestaţii, 37 de elevi au promovat bacalaureatul.
- Arad
Un număr de 36 de candidaţi la examenul de bacalaureat din Arad au fost declaraţi promovaţi după reevaluarea lucrărilor, în timp ce un candidat nemulţumit de nota 9.50 la Matematică a primit 10.00, în urma soluţionării contestaţiilor promovabilitatea crescând cu un punct procentual, la 51,88 %.
Potrivit rezultatelor finale publicate, vineri, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, dintre cele 662 contestaţii depuse după probele examenului de bacalaureat, 180 au fost admise, iar 36 de candidaţi declaraţi iniţial respinşi au primit note suficient de mari încât să obţină media 6.00 şi să fie declaraţi promovaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, procentul final de promovabilitate la sesiunea de vară a bacalaureatului este de 51,88, faţă de 50,66 înainte de soluţionarea contestaţiilor.
Printre cei care formulaseră contestaţii în această sesiune se numără şi candidaţi cu note foarte mari. Un candidat de la Colegiul Economic Arad nu a fost mulţumit de nota 9.50 obţinută la Matematică, iar după reevaluare a primit 10.00.
La Limba română, mai mulţi candidaţi cu note peste 8.00 au cerut reevaluarea lucrărilor, iar notele primite în final au fost peste 9.00, în cazul unuia dintre ei nota crescând de la 8.30 la 9.60. Şi la Geografie, un candidat cu nota 9.00 a fost nemulţumit, iar după recorectare a primit 9.55.
Printre contestaţiile admise au fost şi ale unor candidaţi care au primit, în cele din urmă, note mai mici. Un absolvent de liceu obţinuse 2.50 la Fizică, dar după recorectare a primit 1.20, adică jumătate din nota iniţială.
Chiar şi după contestaţii, promovabilitatea rămâne zero la două licee din Arad, respectiv Liceul Tehnologic de Transporturi Auto "H.Coandă" şi Liceul UCECOM "Spiru Haret". Niciun candidat de la cele două şcoli nu a obţinut media 6.00.
În judeţ au fost înscrişi la bacalaureat 3.353 de absolvenţi de liceu, iar prezenţi la toate probele au fost 2.858. Îîn timpul probelor au fost eliminaţi patru candidaţi, fie pentru că au fost prinşi cu fiţuici de pe care copiau, fie pentru că aveau telefoane asupra lor sau chiar tehnologie mai performantă, cum ar fi un pix cu o cameră video încorporată, găsită asupra unui tânăr.
Anul trecut, în judeţul Arad promovabilitatea după contestaţii a fost de 50,47 %, faţă de 49,58 % înainte de reevaluarea lucrărilor.
- Brăila
Potrivit inspectorului general adjunct Cătălin Stancu, în acest judeţ au fost depuse 280 de contestaţii, după recorectarea tezelor lucrările fiind notate şi în plus şi în minus, fără a exista diferenţe mai mici sau mai mari de 1,5.
Astfel, în cazul a 86 de teze notele au crescut, iar pentru 29 de lucrări notele au fost scăzute, cele mai multe note fiind modificate la Limba română şi Istorie.
La Limba română au fost 93 de contestaţii, iar după recorectarea tezelor 55 de note au rămas neschimbate, 28 au fost notate în plus, iar 10 în minus.
”Corpul profesoral se mobilizează tot timpul anului să facă ore frumoase şi să mobilizeze copiii, nu numai în ultimul an şcolar ci începând din clase foarte mici copiii sunt educaţi în spiritul muncii şi al promovării corecte a examenelor la care se prezintă. Aceste rezultate nu pot apărea deodată, ele sunt consecinţa a mulţi ani de eforturi a progesorilor, elevilor şi părinţilor care au înţeles că promovarea se face doar pe criterii de performanţă”, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, şeful ISJ Brăila, Iulian Danielescu.
- Braşov
Probovabilitatea la examenul de bacalaureat în judeţul Braşov a crescut de la 68,22% la 69,63%, în urma contestaţiilor, iar doi candidaţi au primit nota 10.00 după recorectarea tezelor, transmtie corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit inspectorului şcolar general Ariana Bucur, în judeţul Braşov au fost depuse 789 de contestaţii, mai puţine faţă de anul trecut, când numărul acestora a fost de aproximativ 900. Dintre contestaţiile depuse, au fost admise doar 297.
În urma recorectării lucrărilor, procentul de promovabilitate a crescut de la 68,22 la 69,63, iar în cazul a două dintre lucrări notele s-au majorat la 10.00, respectiv la Istorie, de la 8,55 la 10.00 şi la Logică, de la 9,30 la 10,00.
Dintre cei 3.511 candidaţi înscrişi la această sesiune de bacalaureat, s-au prezentat la examene 3.332, 179 au lipsit, iar trei au fost eliminaţi din sala de examen după ce au încercat să copieze cu telefonul mobil sau fiţuici.
La Braşov un singur elev a reuşit să ia bacalaureatul cu media 10, fiind vorba despre un elev de la Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna“, care este şi singurul liceu cu promovabilitate 100%, la fel ca şi în anii trecuţi.
De asemenea, au mai fost şase licee care au avut promovabilitate de peste 90 la sută, după ce unul sau doi elevi nu au promovat.
La polul opus, în judeţul Braşov a fost un singur liceu, din Săcele, care a avut promovabilitate zero, însă a fost o situaţie specială. Liceul nu are clase de a XII-a, dar la examen s-a prezentat un singur candidat restanţier de anul trecut, care nu a reuşit să promoveze.
Anul trecut, probovabilitatea la examenul de bacalaureat în judeţul Braşov a fost de 61,72%, înainte de contestaţii şi a crescut cu 1,16 puncte procentuale, ajungând la 62,88%, după corectarea celor 908 contestaţii.
- Buzău
Promovabilitatea la bacalaureat a crescut de la 60,66 % la 61,78 la sută.
Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Geta Burducea, în judeţ au fost depuse 845 de contestaţii, dintre care 518 au fost respinse, iar 327 au fost admise, în sensul că notele au fost modificate.
Din cele 327 de contestaţii admise, 176 de lucrări au primite note mai mari, în timp ce în cazul a 151 de teze notele au scăzut faţă de cele primite iniţial.
Conform lui Burducea, recorectarea celor 845 de lucrări nu a adus diferenţe mai mici sau mai mari de 1,5 puncte. În urma contestaţiilor, opt elevi care aveau note foarte mari şi care au cerut recorectarea tezelor au primite nota 10.
- Cluj
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat a crescut în judeţul Cluj, după soluţionarea contestaţiilor, cu aproape două procente, de la 73,91 la sută, la 75,55 la sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că au fost depuse 1.007 contestaţii, din care 550 au fost la Limba română. Din totalul contastaţiilor, 387 au fost admise.
În urma soluţionării contestaţiilor, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a crescut în judeţul Cluj cu aproape două procente, de la 73,91 la sută, la 75,55 la sută şi nu au apărut medii de 10 în plus.
De asemenea, singurul elev de la Colegiul Naţional ”Emil Racoviţă”, care picase examenul, a reuşit în urma contestaţiei să obţină o medie de trecere, astfel încât această instituţie are sută la sută promovabilitate.
În judeţul Cluj au susţinut examenul de bacalaureat 4.511 elevi.
Anul trecut, după contestaţii, promovabilitatea la bacalareat în judeţul Cluj a crescut de la 70,99 la sută la 72,21 la sută.
- Iaşi
Promovabilitatea la bacalaureat a crescut, în judeţul Iaşi, de la 73,67% la 74,75%, în urma contestaţiilor, după recorectarea lucrărilor 53 de candidaţi care obţinuseră medii sub 6 promovând examenul, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În judeţul Iaşi, au fost recorectate 1.288 de teze, iar 361 de note au fost modificate în plus, 119 fiind modificate în minus, promovabilitatea crescând de la 73,67% la 74,75%.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Camelia Gavrilă, a precizat că au existat 15 note peste 5 care au scăzut sub 5 în urma recorectărilor, în timp ce în cazul a 66 de lucrări notele au crescut peste 5. Cea mai mare diferenţă de notare în urma contestaţiilor a fost de două puncte la o teză la Anatomie şi Fiziologie.
În urma recorectării lucrărilor, 53 de candidaţi care obţinuseră medii sub 6 au promovat examenul.
”Ar fi de remarcat faptul că diferenţele dintre prima notare şi cea de la contestaţii merg de la 0,50 până la 1,5. A fost o singură situaţie cu o diferenţă de două puncte la Anatomie şi Fiziologie, situaţie care va fi analizată pentru a se stabili dacă este o greşeală de calcul sau o neatenţie în evaluare“, a precizat Camelia Gavrilă.
Potrivit acesteia, judeţul Iaşi este pe locul al treilea la nivel naţional în ceea ce priveşte promovabilitatea la bacalaureat.
”Rezultatul este foarte bun, ne poziţionează în top trei pe ţară, iar în privinţa mediilor de 10 suntem în primul eşalon. Pe de altă parte, nu putem să nu avem luciditatea de a constata că s-au prezentat aproape 1.000 de candidaţi mai puţini decât numărul de absolvenţi care ar fi avut dreptatul să se prezinte. Voi face o analiză sociologică a contextului şi sper ca în toamnă să vedem şi câţi se vor prezenta din promoţia curentă la examenul din a doua sesiune şi pe baza investigaţiei făcute de şcoli,vom vedea dacă ceilalţi au mers pe piaţa muncii sau spre o şcoală postliceală“, a adăugat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
- Mehedinţi
Rata de promovare a examenului de bacalaureat a crescut în judeţul Mehedinţi de la 45,28 la 46,64%, după soluţionarea celor 487 de contestaţii depuse de elevii nemulţumiţi de notele obţinute iniţial, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, în urma soluţionării contestaţiilor un număr de 221 de note au fost modificate, 179 crescând cu unul sau două puncte, iar 44 de note fiind mai mici decât cele iniţiale.
”După reevaluarea din Centrul de contestaţii din judeţul Dolj remarcăm o creştere a procentului de promovabilitate de la 45,28 la 46,64. Dovedeşte că în judeţul Mehedinţi profesorii au fost puţin mai exigenţi probabil faţă de cei din judeţul alăturat. O creştere mai importantă am remarcat la Liceul «Traian Lalescu», care se apropie foarte mult de liceele foarte bune din Drobeta Turnu Severin, «Traian» şi «Ştefan Odobleja», procentul crescând cu aproape 4%”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, Cristinel Degeratu.
De asemenea, după soluţionarea contestaţiilor la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu Severin, unde iniţial nu promovase bacalaureatul niciun candidat, un absolvent a reuşit să obţină media 6, promovând examenul.
La Grupul Şcolar ”Halînga”, unde au fost prezenţi la examenul de bacalaureat 34 de absolvenţi, niciun elev nu a obţinut medie de promovare nici după soluţionarea contestaţiilor.
În judeţul Mehedinţi au fost înscrişi la bacalaureat 2.496 de elevi, din care 2.027 din promoţia curentă şi 469 din promoţiile anterioare.
- Sibiu
Douăzeci de absolvenţi de liceu au promovat examenul de bacalaureat în judeţul Sibiu după soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea crescând de la 69,02 la sută la 69,87 la sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Sibiu, în urma soluţionării contestaţiilor de la examenul de bacalaureat, promovabilitatea a ajuns la 69,87 la sută, faţă de 69,02 la sută şi s-a schimbat ierarhia colegiilor la nivel judeţean.
Astfel, Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal" Sibiu din poziţia a doua a trecut pe prima poziţie cu promovabilitate de 99,15 la sută, Colegiul Naţional "Octavian Goga" Sibiu a trecut pe poziţia a doua cu 99,07 la sută, iar Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" Sibiu se situează pe locul trei, cu 97,21 la sută promovabilitate.
După soluţionarea contestaţiilor, 20 de elevi care iniţial au avut medii mai mici de şase au promovat examenul.
În judeţul Sibiu au fost depuse 518 contestaţii, la 23 de materii, cele mai multe, 237, la Limba şi literatura română. Tot la această materie au fost şi cele mai multe note mărite, respectiv 46.
În total, au fost mărite 97 de note şi micşorate 75, fără ca elevii cărora li s-au micşorat notele să fie declaraţi respinşi.
Bacalaureaul a fost susţinut în judeţul Sibiu de 2.353 de elevi, 1.644 dintre aceştia promovând examenul.
- Vaslui
Promovabilitatea la bacalaureat a crescut nesemnificativ în judeţul Vaslui după soluţionarea contestaţiilor, cu mai puţin de un procent, 19 candidaţi care obţinuseră medii sub 6 promovând examenul în urma recorectării lucrărilor, transmite corespondentul MEDIAFAX
Potrivit situaţiei prezentate vineri de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, procentul final de promovabilitate după prima sesiune a bacalaureatului din acest an este de 66,15, faţă de 65,47, cât a fost iniţial.
Cu două treimi dintre candidaţi promovaţi, judeţul Vaslui se situează pe locul zece pe ţară, unul dintre rezultatele cele mai bune din ultimii ani. Cei mai mulţi dintre absolvenţii care au promovat examenul de bacalaureat, respectiv 29,74 la sută, au avut medii între 8 şi 8,99.
La polul opus, din cei 120 de candidaţi care au urmat cursurile liceale la frecvenţă redusă şi s-au prezentat şi la examen, doar 12, respectiv 10 la sută, au reuşit să promoveze, şi toţi cu medii între 6 şi 7,99. De asemenea, din cei 31 elevi care au terminat clasa a XIII-a la seral, 18 au susţinut examenul şi doar trei au promovat bacalaureatul şi toţi cu medii între 6 şi 6.99.
- Vrancea
Un număr de 23 de candidaţi la bacalaureat care obţinuseră medii sub 6 au reuşit să promoveze examenul după soluţionarea contestaţiilor, în judeţul Vrancea.
Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, Vasilica Zaharia, rata de promovare în acest judeţ după soluţionarea celor 668 de contestaţii a crescut de la 58,85 la sută la 59,93 la sută, fiind admise 214 contestaţii, iar 454 respinse.
Conform sursei citate, 23 de candidaţi care erau respinşi iniţial au fost declaraţi admişi în urma recorectării lucrărilor şi nu au existat situaţii în care unii elevi să fi obţinut iniţial medii peste 6 şi apoi să fi fost declaraţi respinşi.
Şeful ISJ Vrancea a precizat că o singură lucrare a fost notată, după recorectare, cu o diferenţă mai mare de 1,5 puncte. Este vorba despre o lucrare la Biologie a unui elev care era declarat respins, diferenţa de notare fiind de 1,6 puncte.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO