Roaming în UE. Nou acord privind taxarea convorbirilor în afara ţării

Cetăţenii UE vor putea continua să folosească sistemul actual şi în afara graniţelor ţării lor. Acordul actual, „Roam Like Home”, a fost prelungit până în 2032.

Urmărește
1559 afișări
Imaginea articolului Roaming în UE. Nou acord privind taxarea convorbirilor în afara ţării

Roaming în UE. Nou acord privind taxarea convorbirilor în afara ţării

Până în 2032, niciun cetăţean european nu va mai trebui să-şi facă griji cu privire la roaming, taxa suplimentară de plătit pentru a folosi smartphone-ul în afara ţării sale. În noaptea dintre miercuri 8 şi joi 9 decembrie, s-a ajuns la un acord între instituţiile UE de prelungire a desfiinţării acestuia pentru încă zece ani, până în 2032. De asemenea, operatorii din sector vor fi obligaţi să furnizeze informaţii despre urgenţa europeană, la numărul 112.

Noul regulament, în vigoare de la 1 iulie 2022, va extinde sistemul existent „Roam Like Home”, care expiră la 30 iunie 2022, permiţând cetăţenilor să-şi folosească în continuare telefoanele mobile atunci când călătoresc în străinătate în interiorul UE fără costuri suplimentare faţă de tarifele naţionale.

Acordul informal va trebui acum să fie aprobat oficial de Parlament şi Consiliu pentru a intra în vigoare. Comisia pentru industrie, cercetare şi energie va vota textul în cadrul unei reuniuni viitoare.

Dreptul la aceeaşi viteză de conectare în străinătate

Consumatorii vor avea, de asemenea, dreptul la aceeaşi calitate şi viteză de conectare în străinătate ca în propria ţară, oriunde sunt disponibile reţele echivalente. Intrat în vigoare în iunie 2017, eliminarea roaming-ului plătit prevede că apelurile, mesajele text şi datele costă la fel atât în ​​străinătate, cât şi acasă, pentru cei care călătoresc în UE până în iunie 2022.

„În calitate de negociator pentru socialişti şi democraţi, sper ca rezultatul să fie un pas pozitiv către o piaţă unică digitală mai armonizată”, a explicat europarlamentarul Robert Hajsel.

Jocul pentru a ajunge la un acord s-a disputat în principal asupra preţului maxim pe care operatorii îl pot percepe reciproc pentru utilizarea reţelelor din străinătate (preţurile maxime cu ridicata) şi asupra costului apelurilor intracomunitare efectuate de cetăţenii UE către numerele de telefon din alte ţări UE, care în prezent sunt limitate la 19 cenţi pe minut.

Parlamentul European a cerut eliminarea acestor suplimente, în timp ce operatorii de telecomunicaţii au avertizat că reducerea ar putea costa sectorul două miliarde de euro în următorii patru ani, chiar dacă implementarea reţelelor 5G este în curs. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici