Român stabilit în Franţa, la o săptămână după atentatul de la Nisa: Oamenii trăiesc cu frică. Nu mai poţi fi în siguranţă niciunde. E inadmisibil ca un camion de 19 tone să intre pe un bulevard închis complet circulaţiei- FOTO

Un român stabilit în Franţa declară, la o săptămână după atentatul de la Nisa, că francezii nu se simt în siguranţă şi nu mai au unitate naţională. În seara atentatului, el spune că a fost ridicat de Poliţie,pentru că a strigat în stradă, dar poliţiştii, nervoşi în egală măsură, nu i-au făcut nimic.

Urmărește
2617 afișări
Imaginea articolului Român stabilit în Franţa, la o săptămână după atentatul de la Nisa: Oamenii trăiesc cu frică. Nu mai poţi fi în siguranţă niciunde.  E inadmisibil ca un camion de 19 tone să intre pe un bulevard închis complet circulaţiei- FOTO

Român stabilit în Franţa, la o săptămână după atentatul de la Nisa: Oamenii trăiesc cu frică. Nu mai poţi fi în siguranţă niciunde. E inadmisibil ca un camion de 19 tone să intre pe un bulevard închis complet circulaţiei- GALERIE FOTO

Dan Rezmuves, un român stabilit de 17 ani în Franţa, spune că formarea unei Gărzi Naţionale din rezervişti militari, în contextul intensificării măsurilor de securitate, nu este o soluţie şi cere expulzarea tuturor islamiştilor cunoscuţi cu fişa ”S”.

”La o săptămână după atentat situaţia rămâne foarte încordată, practic unitate naţională în Franţa nu mai este, partidele politice, atât de stânga, cât şi de dreapta, dau vina una pe alta. Preşedintele Francois Hollande a făcut apel la toţi rezerviştii şi la toţi care vor să fie rezervişti, dar asta nu e o soluţie. Ar trebui expulzaţi toţi care au fişa S, însemnând posibil terorist. Oamenii trăiesc cu frică. Nu mai poţi fi în siguranţă niciunde. Aţi văzut şi voi, ieşi la o cafea eşti împuşcat. Ieşi la un spectacol, eşti împuşcat, ieşi cu familia la foc de artificii eşti omorât. Este o paranoia care s-a instalat aici de când au început toate aceste atentate. Soluţia ar fi să o luăm de jos, de la rădăcină: expulzarea tuturor islamiştilor cunoscuţi cu fişa S”, a spus Dan Rezmuves, care este şi cetăţean francez.

În opinia acestuia, atentatul de la Nisa s-a produs ”cu siguranţă” ca urmare a unei ”breşe în dispozitivul de securitate”.

”E inadmisibil ca un camion de 19 tone să intre pe un bulevard închis complet de la circulaţie. Pe Promenade des Anglais trotuarul este foarte mare, practic cât o şosea, el (teroristul - n.r.) a evitat barajul şi a intrat pe trotuar, iar de acolo s-a angajat pe bulevard, unde a urmat ce a urmat”, a afirmat Dan Rezmuves.

Românul, care are 42 de ani şi este originar din judeţul Alba, povesteşte cum a primit vestea atentatului care a semănat teroare în rândul francezilor.

"În seara atacului eram la Montpellier, nu foarte departe de Nice. Imediat după atac ieşisem în centru cu maşina, fiind foarte indignat de ceea ce se întâmplase. În centrul unei intersecţii, am oprit maşina şi am început să strig: «Criminalii!, «Islamişti barbari!». Mi s-au alăturat şi alţi oamenii la fel foarte indignaţi şi nervoşi de ceea ce se întâmplase. La un moment dat a apărut Poliţia, luându-mă doar pe mine pentru că eram cel mai gălăgios, dar nu mi-au făcut nimic, pentru că şi ei, poliţiştii, erau la fel de nervoşi, fiind la rândul lor foarte, foarte indignaţi pentru că nu au nici ei nicio autoritate asupra nelegiuiţilor, care nu au nici carte verde asupra lor”, afirmă Rezmuves.

Acesta adaugă că nu are de gând să se întoarcă în România, chiar dacă în momentul de faţă ”Franţa rămâne o ţară fragilă”.

Atentatul a fost comis de Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un francez de origine tunisiană, şi s-a soldat cu 84 de morţi şi 300 de răniţi. Procurorul-general al Franţei, Francois Molins, citat de BBC News online, spune că autorul atacului de la Nisa ar fi primit sprijin logistic din partea a cinci suspecţi care se află momentan în custodia Poliţiei franceze.

Potrivit lui Francois Molins, atacul fusese plănuit cu câteva luni de zile în urmă, iar unul dintre suspecţi a filmat scena atacului. Cei patru bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 22 şi 44 de ani, sunt programaţi să apară în faţa curţii judiciare în scurt timp. Printre aceştia se numără un cuplu de cetăţeni albanezi ce i-ar fi furnizat un pistol lui Lahouaiej-Bouhlel. Un alt suspect este un tânăr de 22 de ani, suspect că ar fi primit sms-uri din partea lui Bouhlel, în noaptea atacului, legate de furnizarea de arme. Poliţia a găsit o armă Kalashnikov şi muniţie la locuinţa acestuia. Niciunul dintre suspecţi nu se aflau în evidenţa Serviciilor Secrete, până la momentul atacului.

Ministerul francez a anunţat că 38 din cele 84 de persoane ucise în atentatul de la Nisa erau de origine străină, victimele provenind din 19 state, între care Algeria, Germania, Tunisia, Belgia, Brazilia, Statele Unite ale Americii, Italia, Polonia, Rusia, România, Elveţia, Maroc, Turcia sau Ucraina.

În ceea ce priveşte persoanele rănite, aceştia sunt din aproximativ 29 de state, însă lista cu răniţii nu este încă finalizată.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul de la Nisa declarând că Bouhlel ar fi fost unul dintre "soldaţii" organizaţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici